HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Tweede huis of residentie aan de Costa del Sol

De Costa del Sol is de 161 kilometer lange kustlijn tussen de rots van Gibraltar en de provincie Granada waar de Costa Tropical begint. De twee gemeenten Guadiaro en La Alcaidesa liggen in de provincie Cádiz, maar worden vaak ook tot de Costa del Sol gerekend. De naam van deze kust zegt het al: de zon schijnt hier met 300 dagen vrijwel onafgebroken, zodat de gemiddelde jaartemperatuur op 18 graden ligt.

Pittoresk straatje in Mijas met bloempotten in gevels. Andalusische witte dorp. Costa del Sol. Zuid-SpanjeDe kust van de zon is niet voor niets al decennialang een wereldberoemde vakantiebestemming met klinkende plaatsnamen als Marbella en Torremolinos. Overwinteraars, internationale jetset en vakantiegangers werden aangetrokken door de vele prachtige zandstranden, de lokale cultuur en gastronomie. Dat er in het binnenland cultuurhistorisch gezien zeer interessante parels als Granada, Sevilla en Córdoba liggen, helpt flink bij de aantrekkingskracht van deze zuidelijk gelegen Spaanse kust.
Natuurgebieden, bergen, beroemde steden, historische vindplaatsen en natuurlijk de talloze ‘witte dorpjes’…
De hausse van zomer- en overwintertoerisme begon in de jaren 60 en 70. Naarmate vliegreizen toegankelijker werden en er betaalbare vakantiepakketten werden aangeboden, beleefde de Costa del Sol een ongelooflijke groei. Die begon voornamelijk in Torremolinos en later ook in Marbella en verspreidde zich snel langs de hele kust, waar intense bouw de oude vissersdorpjes omvormde tot vakantiehotspots die nu elk jaar miljoenen bezoekers herbergen. Naarmate het toerisme groeide, nam ook het aantal buitenlandse inwoners toe. De Costa del Sol is uitgegroeid tot een van de meest populaire locaties voor gepensioneerden uit Noordwest-Europa om te genieten van hun oude dag. Maar ook steeds meer jongere mensen besluiten zich definitief aan deze kust te vestigen.

De kust is vrij gevarieerd met de uitlopers van gebergten tot in het azuurblauwe water van de zee in het oosten tot weidse vlakten met zicht op Afrika in het westen. De stad Málaga wordt de hoofdstad van de Costa del Sol genoemd. Hier ligt ook de luchthaven die de vierde grootste van Spanje is na die van Madrid, Barcelona en Palma de Mallorca. Ten oosten van de stad Málaga vind je nog relatief authentieke kustplaatsen zoals Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga en Torrox en helemaal aan de grens van de provincie Granada ligt het beroemde Nerja. Ten westen van Málaga ligt feitelijk één grote aan elkaar gegroeide metropool. Achtereenvolgens vind je er Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, Estepona en Manilva. Toch heeft elke gemeente nog een historische en vaak karakteristieke dorpskern, waar je helemaal niet het gevoel hebt je in een kustmetropool te bevinden.

Infrastructuur
Wie per vliegtuig naar de Costa del Sol wil, vliegt het beste op Málaga. Andere nabijgelegen vliegvelden zijn die in Granada, Sevilla en Jérez de la Frontera. Málaga is per hogesnelheidstrein AVE verbonden met Sevilla, Córdoba en Madrid en langs de kust van het centrum van Málaga tot Fuengirola worden alle plaatsen met elkaar verbonden middels een treintje van Cercanías. Vanaf Málaga rijdt eenzelfde trein het binnenland in richting Álora. De belangrijkste wegen parallel langs de kust zijn de A7, de AP7 en de N340. De stad Sevilla bereik je met de auto in ruim twee uur rijden, de stad Córdoba in anderhalf uur en de stad Granada eveneens anderhalf uur. De steden Jérez de la Frontera en Cádiz bereik je in minder dan twee uur.

Nederlandstalige dienstverlening
Net als aan de Costa Blanca Noord, is het gehalte aan Nederlandstalige dienstverleners heel hoog aan de Costa del Sol. Huisartsen, diverse specialisten, advocatenkantoren, fiscalisten, verzekeringsbemiddelaars, huis- en tuinonderhoud, bedenk het maar en je kunt in het Nederlands of op zijn minst in het Engels terecht.

Sport en vrije tijd
Golfliefhebbers worden door het heerlijke klimaat al decennialang naar de Costa del Sol getrokken. Het gebied heeft de hoogste dichtheid aan golfbanen in Europa. De vele tientallen banen zijn het hele jaar door bespeelbaar. De populariteit van de sport in de regio is zodanig dat deze nu ook bekend staat als de Costa del Golf. Verspreid langs de kust liggen tal van themaparken en waterparken. Denk daarbij aan Selwo Marina, safaripark Selwo Aventura, de mooie dierentuin Bioparc in Fuengirola, pretpark Tivoli in Benalmádena, aquarium Sealife in Benalmádena en de waterparken van Torremolinos en Mijas. Mensen zonder hoogtevrees kunnen in het binnenland de wereldberoemde Caminito del Rey bezoeken. Dankzij het prachtige en gevarieerde binnenland, zijn er eindeloos veel uitstapjes te maken naar natuurgebieden, bergen, beroemde steden, historische vindplaatsen en natuurlijk talloze ‘witte dorpjes’ (pueblos blancos). En vergeet ook de stad Málaga niet met tientallen belangrijke musea, een historisch centrum met ruim honderden horecagelegenheden, een Alcazaba, het kasteel Gibralfaro, een mooie haven en tal van andere culturele bezienswaardigheden.

Natuur
Aan natuur is er in de nabije omgeving van de Costa del Sol geen gebrek. Málaga is de meest bergachtige provincie van Spanje. In het oosten ligt Sierras de Tejeda-Almijara y Alhama, achter Málaga liggen de Montes de Málaga. Meer in het binnenland liggen de bijzondere rotsformaties van El Torcal, de Sierra de Mijas is een ideaal wandelgebied met uitzicht op de Sierra de las Nieves, waar de hoogste top van de provincie ligt net iets boven de 2000 meter. Dan ligt het prachtige Sierra de Grazalema meer in het binnenland en iets verder naar het westen het mediterrane bos vol kurkeiken Los Alcornocales. De natuur rond de stuwmeren van Guadalteba eb Guadalhorce is adembenemend en herbergt het spectaculairste wandelpad van Spanje de Caminito del Rey door een diepe kloof.

Dit artikel is geschreven door Ilona van Rhijn, Sales manager Costa del Sol van CasaLasDunas.

Wilt u meer weten over boven vermelde organisatie met ervaringen van andere kopers en de persoonlijke ervaring en beoordeling van Mondi raadplegen (exclusief voor leden), ga dan naar de bedrijfsprofielpagina van CasaLasDunas  
Ons Spaans avontuur!

Op de foto in volgorde van links naar rechts: Jos Van let, Els Holweg, Henny Keeris, Ilona van Rhijn, Maureen Wessels en Hans Van LetHet had weinig gescheeld of we hadden een huisje in Frankrijk gekocht. We gingen al jaren met vrienden, zeker eens per jaar, naar Michel Vandenbeld die in de Bordeaux met zijn vrouw Erica een wijndomein bestiert en een Bed&Breakfast runt. Op het domein van deze Nederlandse wijnboer stond een heel aardig huis te koop. Echter, de eigenaar wilde niet zwichten voor ons bod. Hier stopte ons Frans avontuur. Wat er wel gebeurde is dat we serieus bleven denken over een eigen woning in een zuidelijk land met een fijn klimaat. Overigens, voor degene die met de auto naar Spanje gaan biedt het wijndomein van Michel en Erica Vandenbeld in Minzac (net boven Bergerac) een uitstekend verblijf aan. Een aan te bevelen tussenstop!

Toen we de Franse besognes achter ons hadden gelaten begon het toch weer te kriebelen. Tenslotte gaan we langzamerhand naar een leeftijd dat we moeten gaan nadenken over onze slinkende toekomst. Frankrijk had ons geleerd dat daar nog best wel veel regen valt en je ook niet altijd verzekerd bent van mooi weer. Dat maakte dat we ons verder naar het zuiden gingen oriënteren. En we hebben flink wat Costa’s overgeslagen om uiteindelijk aan de Costa del Sol terecht te komen.

Omdat we eigenlijk maar weinig van Spanje wisten, zijn we begonnen eens goed naar de klimatologische omstandigheden te kijken en wat de omgeving te bieden heeft. Ook hebben we rekening gehouden met de mogelijke verbindingen en bereikbaarheid. Met deze kennis bezochten we voor het eerste de Second Home Beurs in Gent. Daar aangekomen hebben we onze ogen te kost gegeven en verschillende stands bekeken en standhouders gesproken. Uiteindelijk kwamen we bij CasaLasDunas uit, waar we eigenlijk direct een warm gevoel bij hadden. Rogier van Let en Kjell Veerman vertelde dat ze eigenlijk nog maar kort actief waren aan de Costa del Sol. Dat sterkte onze gedachten om voor CasaLasDunas te kiezen. Immers, CasaLasDunas moet zich hier nog bewijzen en zal er dus alles aan doen om zaken tot een goed einde te brengen.

Kijk, en daar komt de kennis, het netwerk en de vakmanschap van het team van de familie van Let heel goed van pas! Kjell Veerman was onze man en heeft onze wensen goed tot zich genomen en kwam met een op maat gesneden bezoekprogramma in Spanje. Het bleek dat hij heel goed geluisterd had naar onze wensen en behoeftes. Hij vulde dit uitstekend aan met zijn kennis van de Spaanse huizenmarkt en kwam met een aantal suggesties en aanvullende zaken om rekening mee te houden. Wat we leerden: een van de belangrijkste aspecten als het gaat om het kopen van een huis is de locatie. Kjell heeft ons meegenomen naar een vijftal mogelijkheden in verschillende plaatsen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een appartement in Benalmádena. Het is een nieuwbouw appartement op de begane grond met werkelijk een prachtig uitzicht naar zee. Het is niet direct aan zee maar, dat is ook niet wat we wilden. Wel zijn we in 15 minuten bij het vliegveld van Málaga en in 20 minuten staan we in het centrum van deze gezellige stad. Inmiddels zijn we al enkele keren in Spanje geweest en hebben we al echt het “thuis” gevoel te pakken.

CasaLasDunas heeft ons gewezen op de Spaanse gewoontes bij het kopen van een huis in Spanje en adviseerde ons ook een gestor in de hand te nemen. Een gestor is iemand die je administratie doet en je belastingen regelt. Maar ook de elektriciteit en wateraansluiting bijvoorbeeld. Dat was een goed advies. Als je de taal niet machtig bent kom je er echt niet in je eentje uit en ben je blij terug te kunnen vallen op CasaLasDunas en je gestor. Waar we ons in vergist hebben is het tempo waarmee zaken gedaan worden en de ongelooflijke bureaucratie. Ook toezeggingen van de bouwer, die niet helemaal werden ingelost, gaven wat spanningen op het einde van de rit. Zonder verder in detail te treden hield het team van CasaLasDunas het hoofd koel, waar wij na verloop van tijd enigszins oververhit van raakten. Daaraan terugdenkend heeft dit alles te maken met de verschillende leefwijze en cultuur die we nog moesten (en moeten) leren kennen en treft CasaLasDunas geen enkele blaam. Desondanks waren we blij verrast dat een dispuut met de bouwer door Hans van Let uiteindelijk werd glad gestreken en hij ook zijn spreekwoordelijke duit in het zakje deed. Het is een proces geweest van bijna 2 jaar, mede door de coronacrisis, dat dank zij de inzet van het hele team van CasaLasDunas tot een mooi resultaat heeft geleid. Op uitnodiging van de familie van Let hebben we dan ook de zaak beklonken tijdens een gezellig diner in de mooie haven van Benalmádena.”

Hennie Keeris en Els Holweg


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Ilona van Rhijn
Datum: 16-10-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten