HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Tweede huis of residentie aan de Costa Blanca Noord

De Costa Blanca wordt gevormd door de 244 kilometer lange kustlijn van de provincie Alicante. Omdat dit een erg groot gebied is, wordt de Costa Blanca voor het gemak vaak onderverdeeld in noord en zuid. De Costa Blanca Noord strekt zich uit van Dénia zuidwaarts tot aan Alicante stad. De belangrijkste plaatsen die hier liggen van noord naar zuid zijn Dénia, Jávea, Moraira en Altea. Aan dit gedeelte van de kust zijn uitsluitend appartementengebouwen toegestaan van maximaal vier verdiepingen hoog. Dit zorgt ervoor dat het er nooit te druk is en dat het massatoerisme uitwijkt naar nabijgelegen plaatsen als Calpe en het beroemde Benidorm. Andere plaatsen waar ook relatief veel buitenlanders in vastgoed investeren zijn Benissa, La Nucía, Villajoyosa en de Jalón-vallei.

Het noorden van de Costa Blanca kenmerkt zich door veel laagbouw met een beschutte ligging langs met dennenbomen begroeide baaien. Het binnenland is gevarieerd met enkele bergketens, natuurgebieden en uitgestrekte valleien waar sinaasappel-, olijven- en amandelbomen groeien. De kust bevat talloze mooie, uitgestrekte witte zandstranden die worden afgewisseld met schilderachtige baaien. Velen beschouwen de Costa Blanca Noord als een van de mooiste kusten van Spanje. Dankzij het milde klimaat, niet te heet in de zomer en niet te koud in de winter, is er gedurende het hele jaar door van alles te doen en heeft het gebied een residentieel karakter met veel permanente bewoning. In tegenstelling tot andere toeristische kusten, sluiten bedrijven en horeca hier niet gedurende de winter.

Het voordeel van de Costa Blanca Noord is dat deze tussen de internationale luchthavens van Valencia in het noorden en die van Alicante in het zuiden ligt. Hierop vliegen wekelijks, zo niet dagelijks, tal van luchtvaartmaatschappijen vanaf de voornaamste luchthavens in Nederland en België. De autosnelweg AP-7 verbindt de meeste kustplaatsen met elkaar en dan is er nog de provinciale weg N332, vanwaar je de mooiste uitzichten hebt over de Middellandse Zee. De stad Valencia wordt middels de hogesnelheidstreinen van AVE verbonden met Barcelona, Madrid en tussengelegen steden en sinds 2013 is ook Alicante met andere delen van Spanje verbonden middels een hogesnelheidstreinverbinding. Tussen Alicante en Dénia rijdt een tram langs de kust naar Calpe en van daar uit verder naar Dénia. Verder ben je in een kleine vier uur rijden in Madrid en de rit naar Barcelona duurt vijf uur. De mooie Spaanse stad Valencia ligt met één tot anderhalf uur rijden een stuk dichterbij.

Omdat er al decennialang zoveel buitenlanders aan de Costa Blanca wonen en verblijven, hebben zich er ook tal van ondernemingen gevestigd die zich richten op deze doelgroep. Zo kun je voor veel zaken terecht bij Nederlandstalige dienstverleners. Denk hierbij aan boekhouders en fiscalisten, advocaten, huis- en tuinonderhoud bedrijven en nog veel meer. Een speciale vermelding verdient het ruime aanbod van artsen, medisch specialisten, ziekenhuizen en klinieken waar je in je eigen taal te woord gestaan kunt worden.

Aan de Costa Blanca Noord zijn jachthavens opvallend aanwezig. De prachtige kust is van oudsher geliefd onder watersporters en er wordt naar hartenlust gezeild, gesurft, gekajakt, aan paddle-surf gedaan en ook duikers raken enthousiast van het heldere water en tal van grotten die alleen via het water bereikbaar zijn. Ook al ligt de ‘Costa del Golf’ in het zuiden aan de Costa del Sol van Spanje, de golfbanen langs de Costa Blanca doen daar in kwaliteit zeker niet voor onder. Er zijn tientallen mooie banen waar golfers van alle niveaus en met elke willekeurige handicap goed terecht kunnen. Mountainbikers kunnen hun energie kwijt in het bergachtige binnenland. Calpe is zelfs hét trainingscentrum voor internationale wielerploegen in de wintermaanden. Voor vertier met het hele gezin zijn er attractieparken, waterparken en dierenparken te bezoeken. Denk hierbij aan Terra Mítica, Terra Natura, Aqualandia en Mundomar in Benidorm of Aitana Safaripark in het binnenland. Wil je er even tussenuit, dan vertrekken vanuit de havens van Dénia en Alicante veerdiensten naar Ibiza en Mallorca. Educatief amusement is er in diverse musea. Zo is er het Turrónmuseum in Jijona, het chocolamuseum in Villajoyosa en diverse archeologische musea verspreid langs de kust. In de grotten van Busot worden zomers muziek- en dansvoorstellingen georganiseerd. Natuurliefhebbers hoeven slechts even het binnenland in te gaan om daar een uitgebreid netwerk aan wandelpaden en routes te vinden. Wat natuurparken betreft is Sierra Helada tussen Benidorm en Altea erg bijzonder omdat dit grote beschermde gebied grotendeels in zee ligt. Zowel op land als onder water leven unieke flora en fauna. Meer naar het noorden ligt het beschermde gebied Montgó. Een enorm kalkstenen massief van ruim 700 meter hoog dat eindigt in de zee en geliefd is onder vogelaars. Bij Calpe ligt een van de beroemdste rotsen van Spanje, de Peñón de Ifach, die loodrecht uit zee oprijst. De wandeling naar de top is een echte aanrader.

Dénia is een soort klein Valencia is, een authentieke Spaanse stad is die het hele jaar door leeft en de ideale combinatie is van oud en nieuw. Het oude centrum met veel authentieke pleintjes, voetgangers straatjes en steegjes boordevol tapasbarretjes en leuke winkeltjes, in combinatie met de moderne jachthaven met veel chique restaurants en terrasjes.

Het ruim 15 kilometer lange zandstrand van Las Marinas wordt afgewisseld met de ruigere kiezelbaaien aan de kant van het Montgómassief in de wijk Las Rotas in Dénia, waardoor het zowel ideaal is voor mensen die houden van de bergen als mensen die juist de voorkeur geven aan een gehele vlakke zone om overal naar toe te kunnen lopen en fietsen.

Tot slot zorgt de wetgeving dat men maximaal vier hoog mag bouwen aan de kust ook voor een charmant karakter, dat niet gekenmerkt wordt door massatoerisme waar wel veel Spaanse kustplaatsen met torenflats wel om bekend staan.

Dit artikel is geschreven door Rogier van Let, commercieel directeur van CasaLasDunas.

Wilt u meer weten over boven vermelde organisatie met ervaringen van andere kopers en de persoonlijke ervaring en beoordeling van Mondi raadplegen (exclusief voor leden), ga dan naar de bedrijfsprofielpagina van CasaLasDunas
Ons Spaans avontuur!

“Al sinds een jaar of 15 zijn wij de wintermaanden te vinden in Spanje. In ons werkbare leven vlogen we gewoon heen en weer naar Nederland om daar even ons werk ‘te doen’ en daarna weer zo snel mogelijk terug. De eerste jaren verbleven en trokken we met onze camper. Ook om te zoeken waar het weer het meest comfortabel was gedurende de winter en waar het leven ook doorgaat tijdens de wintermaanden. Dus geen dichtgetimmerde restaurants, winkels en verlaten huizen. Al snel vonden wij de streek tussen Valencia en Alicante het aantrekkelijkst. En dan met name in de omgeving van Gandia, Oliva en Denia.

De afgelopen jaren hebben steeds een huis/appartement gehuurd in Oliva. Dat beviel ons zo goed dat we dachten: waarom kopen we niet een appartement in deze omgeving?
Vorig jaar bezochten we de Second Home beurs in Utrecht en kwamen daar met verschillende makelaars in gesprek. Met een aantal van hen hebben we in Spanje afgesproken om het een en ander te gaan bekijken. We hebben ons ook georiënteerd in het zuidelijke gedeelte van de Costa Blanca, maar kwamen tot de conclusie dat de Costa Blanca Noord toch onze vertrouwde omgeving was en deze regio beter aansloot op onze woonwensen.

We kozen uiteindelijk voor Denia. Dit is een heel gezellig stadje met veel historie. Het leven gaat hier gewoon door buiten het toeristenseizoen. Het groene achterland is mooi vanwege onder andere de bergen, de vele sinaasappelbomen en het natuurgebied van Montgó. Denia bevindt zich relatief dichtbij twee grote luchthavens (Valencia en Alicante), biedt goede fietsmogelijkheden, heeft een prima winterklimaat en een leuke jachthaven.

Na een aantal afspraken gehad te hebben met makelaars , kwamen we in contact met Mark van Boxtel van Casa las Dunas. Met hem bekeken we een aantal appartementen in Denia. Hij stelde ook voor om een nieuwbouwproject te gaan bekijken, weliswaar geen appartement maar hij dacht dat dat wel iets voor ons zou zijn.
Wij met Mark mee en ja we werden op slag ‘verliefd’. Mark had ons goed aangevoeld haha. Een leuk, nieuw huis in een kleinschalig nieuwbouwproject. Dit is ons Spaanse plekje geworden! We zijn enorm blij met Marks hulp, expertise en zijn prettige relaxte manier van doen. We voelen ons nu echt thuis in onze Spaanse woning, want Denia en omgeving is voor ons al zo vertrouwd.”

Hans Pijper en Ina Dol


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rogier van Let
Datum: 30-07-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten