HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Toename Nederlandse kopers op Spaanse vastgoedmarkt

In het eerste en tweede kwartaal van 2018 werden in totaal 875 woningen in Spanje geregistreerd op naam van Nederlanders. Dit aantal zal voor het einde van dit jaar oplopen tot circa 2.000 is de verwachting van Rob Smulders, directeur van de belangenorganisatie Mondi. Dit is een toename van 25 procent ten opzichte van 2017. Vanmorgen rond de klok van 06:39 uur was Smulders te gast in De Ochtendspits van BNR Nieuwsradio om te reageren op een bericht uit Het Laatste Nieuws dat voor acht op de tien nieuwbouwprojecten in Spanje nog geen vergunning is verstrekt.

Smulders: “We moeten hier een nuance aanbrengen. Het is inderdaad zo dat in Spanje enorm veel gebouwd wordt en er nieuwe projecten ontwikkeld worden. Bij projecten waarvoor nog geen bouwvergunning is afgegeven, worden optieovereenkomsten gemaakt. De koper betaalt nog niets!
Deze optieovereenkomsten worden omgezet in een reserveringsovereenkomst of direct een (voorlopige) koopovereenkomst zodra de vergunningen in orde zijn. Het toezicht en controle vanuit de overheid en gemeenten is sterk verbeterd. Met name grote ontwikkelaars met een goede reputatie nemen het risico niet meer om te gaan bouwen zonder de vereiste papieren. Kleine ontwikkelaars en bouwbedrijven gaan wel vaker over de scheef, dus de aspirant-koper dient alert te zijn. Vergeet bij de aankoop van een woning in een nieuwbouwproject niet een bankgarantie op te eisen. Dit is niet voor niets bij wet geregeld, ondanks dat een groot aantal makelaars en projectontwikkelaars hier nog wel eens omheen draait of 'vergeet' te vermelden. Raadpleeg hiervoor de publicatie: Bankgarantie opeisen in Spanje.
Reactie Marleen de Vijt, zaakvoerder Azull: "Inderdaad het gros van onze klanten die nieuwbouw kopen, kopen vandaag van een plan en dit zonder dat de bouwvergunningen aanwezig zijn. Op zich geen probleem als in het koopcontract wordt vermeld dat je nog onder het contract uit kunt als er tegen datum X geen bouwvergunning is en zeker zo belangrijk dat je geen eerste aanbetaling moet doen voordat de bouwvergunning er is. En daar wringt het schoentje. Ontwikkelaars vermelden dit zelden spontaan. We moeten er telkens weer achteraan om dit in het contract te krijgen.
Je ziet het meer bij kleine dan grote partijen en ook meer aan de Costa Blanca en Murcia dan aan de Costa del Sol.
Nog straffer zijn de praktijken waarbij de ontwikkelaar al start met bouwen zonder dat de vergunning er is.
Want de klant heeft dan een vals gevoel van veiligheid. Hij vraagt niet om de vergunning want ja het pand staat er toch al half. Ja je mag je laten verleiden door de zee de zon en mooie witte panden maar laat je alsjeblief ook deskundig begeleiden voordat je daadwerkelijk koopt."
Voordat de koper overgaat tot het laten opstellen van een koopcontract is het verstandig om naast het kadaster een aantal andere zaken te laten controleren door een onafhankelijke advocaat. Dit kan u een hoop problemen besparen. In de eerste plaats is het bij zowel nieuw- als bestaande bouw van belang dat u uitzoekt bij de gemeente of zij een woonvergunning (Licencia Primer Ocupación) heeft afgegeven. De uiteindelijke woonvergunning wordt alleen afgegeven als de gemeente de bouw van het huis volledig heeft goedgekeurd. Vaak worden er bij de eindinspectie bepaalde zaken aangetroffen die óf niet overeenstemmen met de afgegeven bouwvergunning óf niet mogen volgens de bouwverordeningen. Dit moet eerst opgelost worden voordat de gemeente de woonvergunning afgeeft.

Belangrijkste advies om succesvol een (tweede) huis te kopen in Spanje
  1. Laat u altijd deskundig begeleiden door een professionele makelaar, maar let goed op bij het maken van de keuze voor de juiste partij. Spanje telt meer dan 185.000 makelaars, waarvan een groot deel niet beschikt over de noodzakelijke kennis en vaardigheden. Ter vergelijking: België telt ongeveer 10.000 makelaars (beschermd beroep) en Nederland circa 9.000. Via Mondi kunnen leden een antecedentenonderzoek laten verrichten, waarbij Mondi op objectieve wijze een beoordelingsrapportage publiceert. Sommige makelaars willen u anders doen geloven, maar dat zijn nou net de partijen die het niet zo nauw nemen met uw belang. Neem anders de proef op de som! Er zijn voldoende deskundige makelaars, dus waarom zou u met de eerste de beste in zee gaan?
  2. Teken nooit een reserverings-/(voorlopige) koopovereenkomst, voordat deze juridisch getoetst is door een onafhankelijk advocaat. Met name Belgische en Nederlandse kopers moeten rekening houden met het feit dat de rol van een notaris in Spanje wezenlijk anders is dan die in België en Nederland. De verantwoordelijkheid van een Belgische en Nederlandse notaris gaat veel verder dan die van de Spaanse notaris. Een makelaar of projectontwikkelaar kan u een advocaat aanbevelen, maar besef dat een advocaat nooit twee belangen kan dienen. Via Mondi kunnen leden gebruik maken van een juridische QuickScan, de goedkoopste manier voor maximale zekerheid.
  3. Gebruik uw gezonde verstand. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dit meestal ook zo.
  4. Raadpleeg het landendossier Spanje, stel onbeperkt vragen en verdiep u ook in antwoorden op andere vragen en doe daar uw voordeel mee.
    Dit is een privilege voor leden van Mondi. De belangenorganisatie is onafhankelijk. Het maakt Mondi niet uit via wie of waar u uiteindelijk koopt, zolang u maar succesvol koopt.
  5. Vanwege de toenemende interesse in een Spaanse (tweede) woning is de druk groter. U moet snel beslissen, Vandaag is de laatste kans, Er zijn ook nog andere geïnteresseerden. De prijs wordt met vijf (of tien) procent verhoogd. Vooral het laatste voorbeeld werkt in de praktijk effectief. Soms zijn deze voorbeelden leugentjes om bestwil; de makelaar verdient alleen iets als het tot een vastgoedtransactie komt en wilt u pushen. Maar aan de andere kant is dit ook de realiteit. Ons advies is dat u pas kunt beslissen als u tot een weloverwogen aankoopbeslissing kunt komen, dus u bepaalt het tempo. Dat het kan gebeuren dat u achter het net vist? Het zij zo, maar eerst doen en achteraf nadenken en gaan piekeren is onverstandig. Het gaat om één van de grootste aankopen uit uw leven. Dan ga je niet over een nacht ijs.” 
Aanleiding interview BNR Nieuwsradio: Recordaantal Belgen koopt flat aan de costa’s, maar acht op de tien hebben geen vergunning


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-09-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten