HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Statig dorpshuis te koop in Alet les Bains

Ver in het zuiden van Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën in de regio Occitanië en het departement Aude, ook wel Katharenland genoemd, ligt aan de oevers van de rivier de Aude het middeleeuwse vestingdorpje Alet les Bains. Het dorp heeft 450 inwoners, 23 geklasseerde monumenten en een enorme minerale waterbron van 24°C. Via de oude gewelfde stenen brug met zijn karakteristieke stroombrekers rijd je het dorpje binnen dat in de 11e/12e eeuw ommuurd werd om zijn rijkdommen te beschermen.

Naast de bron, de kerk, de vakwerkhuizen, de pastorale bouwwerken en de stadspoorten baren vooral de prachtige ruïnes van de 7-eeuwse abdij veel opzien. Het hedendaagse dorp is zichzelf weinig bewust van de uitzonderlijke schatten dat het in zich draagt en van exploitatie is dan ook nog nauwelijks sprake, al is de potentie enorm. Rondslenterend tussen deze achteloze weelde aan historisch erfgoed voel je de geschiedenis tot in je botten. De waterbron, één van de grootste in Frankrijk werd al door de Romeinen ontdekt 2000 jaar geleden. Bij de bron kan je nog steeds zelf je flessen vullen en pootje baden in het bassin, bovendien wordt het dorpszwembad ermee gevuld en komt het zelfs thuis uit de kraan.

Ons statige dorpshuis bevindt zich aan het Place de la République. Dat klinkt grootser dan het is, want meer dan een rustig pleintje van waaruit de dorpse steegjes uitwaaieren is het niet. Het pand is een kleine 300 jaar oud en in goede staat. Het heeft twee bewoonbare woonlagen met een totaal oppervlak van 276 vierkante meter en een ruime brute etage onder het dak waar nog eens 85 vierkante meter extra woonoppervlak gecreëerd kan worden.

 

Na elf jaar heerlijk gewoond te hebben met ons jonge gezin en architectenbureau in dit grote huis, vele gedenkwaardige momenten te hebben beleefd, zijn de drie kinderen nu groot geworden en verlaten één voor één het nest. Wij gaan op zoek naar een kleiner optrekje en verkopen zodoende dit bijzondere pand.

Met veel liefde en toewijding hebben wij de afgelopen jaren het pand gerenoveerd, eigentijds met respect voor de authentieke details. We hebben bijvoorbeeld strak gestucte wanden, maar de mooie natuurstenen muren behouden. We hebben de imposante houten balken in de hoge plafonds weer in het zicht gebracht en originele cementtegelvloeren teruggevonden onder de bestaande laag tegels. We hebben grote schuifdeuren laten maken van iepenhout en de fraaie houten draaitrap vrij gemaakt. We hebben de zware ijzeren radiatoren behouden, maar aangesloten op een moderne HR-ketel die door het stadsgas wordt gevoed. De grote originele open haard in de entreehal functioneert nog goed en verder hebben wij zelf twee houtkachels geplaatst. Alle kozijnen aan de voorgevel zijn recentelijk (mei 2018) vervangen door nieuwe massief houten dubbel glas kozijnen.

De begane grond heeft een ruime entreehal, een eetkeuken met kelder, salon, bijkeuken, toilet en een grote ruimte met openslaande deuren naar het plein waar een bureau, galerie, eetzaal, winkel, et cetera mogelijk is. Op de etage zijn vijf grote slaapkamers, een badkamer, toilet en een kleine kale ruimte waar nog een badkamertje gepland is.

Het pand is geschikt voor een groot gezin, een woning met bedrijf aan huis of, met een paar extra badkamers, voor chambres d’hôtes. De zolder is te verbouwen tot appartement met een zuidgeoriënteerde loggia die uitkijkt op de Pyreneeën, een charmant schildersatelier, of gewoon extra slaapkamers. Wij hebben zelf een aantal van deze plannen al op papier gezet en met de welstandscommissie besproken. Ons architectenbureau is graag bereid te assisteren bij deze of eventuele andere verbouwwensen.

De vraagprijs bedraagt 335.000 euro.
Uiteraard is veel meer interessante informatie beschikbaar.

O ja: dit statige dorpshuis kunt u ook kopen voor 349.000 euro inclusief courtage voor de verkopende makelaar. Als u in contact wilt treden en direct zaken wilt doen met de Nederlandstalige juridische eigenaar, dan vult u het contactformulier in onder vermelding van 'Interesse woning Alet les Bains' en Mondi zorgt dat uw gegevens met uw toestemming bij de juiste persoon terecht komt.
Noot van de redactie
De leden met een Mondi lidmaatschap Premium kunnen gebruik maken van de service om een (tweede) woning in het buitenland op deze wijze onder de aandacht te brengen. Uiteraard gelden daar strikte regels voor. Als juridisch eigenaar dient u over alle noodzakelijke documenten inclusief woonvergunning en eigendomsbewijs te beschikken en deze op verzoek aan Mondi te tonen. Er mogen geen complicaties zijn, waaronder juridische procedures of (te verwachten) claims met betrekking tot de aangeboden woning. Mondi ontvangt geen fee in welke vorm dan ook om alle vormen van mogelijke conflicterende belangen te voorkomen. Het enige wat Mondi doorbelast, is de vergoeding voor het vervaardigen van deze publicatie à 90 euro per uur. Optioneel bestaat de mogelijkheid om via het Facebook account van Mondi een campagne op te starten op volledig transparante wijze via een doelgroep keuze. Alle leden van Mondi kunnen ook gebruik maken van verkoopbegeleiding.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 16-06-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten