HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Stappenplan: rendement uit je tweede woning halen

Blog Nikki Koppedraaijer, medeoprichter en eigenaar van Bnbverhuurcursus.nl: “Heb jij een tweede woning en wil je hier zoveel mogelijk rendement uit halen? Heb je ooit wel eens gedacht aan recreatieve verhuur of de rekensom gemaakt wat een recreatieve woning kan opleveren? Volg het stappenplan en start met het verhuren van jouw vakantiewoning met inachtneming van opmerkingen Mondi.

Stap 1 | Je bezit of bent geïnteresseerd in een tweede* woning
Misschien heb jij onlangs een tweede woning aangekocht of ben je van plan om deze als vastgoedbelegging aan te kopen en denk je na over de mogelijkheden om deze te gaan verhuren. Denk dan eens aan recreatieve verhuur! Zo haal je het maximale uit jouw woning. Dit kan minstens driemaal meer opleveren dan vaste verhuur.
Opmerking Mondi: Mits dit überhaupt is toegestaan!

Ook als je geen woning kunt/wilt kopen, zijn er mogelijkheden. Je kunt ook een woning huren van een eigenaar en deze recreatief verhuren. Zo betaal je maandelijks een vast bedrag aan de eigenaar, maar alle verdiensten van de recreatieve verhuur zijn voor jou!
Maar misschien wil jij je eigen woning wel tijdelijk verhuren, omdat je bijvoorbeeld vaak weg bent vanwege je werk, of een lange reis wilt maken. Denk er dan maar eens aan, dat je die reis helemaal gratis kan gaan maken! Door het simpelweg tijdelijk verhuren van jouw eigen woning!
Opmerking Mondi: Dat kan niet altijd. Zelfs een ‘eigen woning’ waar een hypothecaire lening op gevestigd is, mag niet altijd verhuurd worden zonder toestemming van de bank/hypotheekverstrekker. Als dit al wel is toegestaan, ben je niet per definitie verzekerd voor opstal en inboedel als je de woning (toeristisch) verhuurd. We begrijpen dat in de verhuurcursus hier wel aandacht aan wordt besteed.

Stap 2 | Marktonderzoek/ regels
Allereerst doe je een marktonderzoek. Hoe staat het met de recreatieve verhuur in jouw regio/land? Worden er veel woningen recreatief verhuurd? Wat zijn de regels? Is het toegestaan om recreatief te verhuren? Wat zijn de prijzen die gevraagd worden in jouw regio? Hoeveel dagen per jaar wordt er verhuurd in jouw regio?

Stap 3 | Verdienmodel berekenen
Nadat je marktonderzoek hebt gedaan, ga je berekenen hoeveel dagen jij denkt dat je jouw woning vol kunt krijgen. Hoeveel werk wil jij erin steken? Hoe flexibeler jij bent, hoe meer je kunt verhuren. Welke kosten heb je aan de woning? Denk aan je vaste lasten, maar ook aan de schoonmaakkosten, advertentiekosten en je aankopen die je doet voor de woning.
Opmerking Mondi: Reken jezelf niet rijk. Via een professionele verhuurorganisatie blijft er onder de streep, na aftrek van verhuurcommissie, niet per definitie minder verhuurrendement over.

Stap 4 | Welke verhuurplatformen zitten er in jouw regio?
Op welke pagina’s wordt er in jouw regio/land veel geadverteerd? Je kunt op verschillende platvormen adverteren, maar als er helemaal geen woningen bekend zijn uit jouw regio op een van deze platvormen, is er een kleine kans dat gasten naar deze locatie zullen zoeken via deze websites. Let er dus op dat je goed onderzoekt op welke platvormen er veel geadverteerd wordt. Welke sites trekken jou aan?
Opmerking Mondi: Ook professionele en gerenommeerde verhuurorganisaties realiseren tot 80 procent van de boekingen via Airbnb en Booking.com. Ook hier geldt dat voor de zicht- en vindbaarheid geavanceerde (koppelings)systemen actief zijn.

Stap 5 | Inkopen doen
Gebruik onze kant en klare boodschappenlijst voor de inkopen van jouw woning. Huur je de woning gemeubileerd? Of huur je de woning kaal? Wat heb je allemaal nodig om jouw woning direct te kunnen verhuren?
Opmerking Mondi: Een woning huren om deze vervolgens weer te verhuren. Daar hebben we onze bedenkingen bij. Wat is überhaupt toegestaan en wat is verstandig?

Stap 6 | Woning inrichten
Vervolgens ga je de woning inrichten. Alles moet spik en span zijn! Het mag de gast aan niets ontbreken!
Opmerking Mondi: Bespaar ook zeker niet op kwaliteit, anders kun je binnen vijf jaar de inventaris weer gaan vervangen.

Stap 7 | Foto’s maken
Een van de belangrijkste onderdelen van het stappenplan zijn de foto’s. De foto’s trekken de klanten aan. Laat deze foto’s maken door een fotograaf, of misschien ben je zelf heel handig in foto’s maken?

Stap 8 | Adverteren op websites
Vervolgens ga je de platvormen waarop jij wilt adverteren inrichten. Geef zoveel mogelijk informatie over jouw woning en de buurt weg. Zorg ervoor dat het aantrekkelijk wordt voor de gast om bij jou te boeken.

Stap 9 | Documenten maken
Wanneer je alles hebt opgestart, ga je documenten maken. Het emailverkeer tussen jou en de gast, de reserveringsbevestiging, de informatie over het verblijf en een bedankmail achteraf. Tip: Automatiseer dit met een channelmanager!

Stap 10 | Gereed voor verhuren
Zorg ervoor dat de woning helemaal klaar is om te verhuren. Heb je nagedacht over de ontvangst van de gasten? Werk je met een sleutelkastje of doe je dit liever persoonlijk?
Denk na over dingen die mis kunnen gaan, zorg ervoor dat je dit uitgewerkt hebt en een plan klaar hebt voor als er iets gebeurt. Wanneer je alle stappen hebt doorlopen, ben jij klaar om te gaan verhuren!

* In plaats van een tweede woning, kan dit natuurlijk ook de derde, vierde of zoveelste woning zijn.”

Deze bijdrage is geschreven door Nikki Koppedraaijer, medeoprichter en eigenaar van Bnbverhuurcursus.nl
Opmerking Mondi
Alles is te leren, dus ook hoe je een vakantiewoning kunt verhuren. Maar is dit uiteindelijk wel iets wat je zelf ambieert of besteed je de verhuur toch liever uit aan een professionele verhuurorganisatie? Het gaat uiteindelijk om het bedrag dat onder de streep als rendement overblijft. Stiekem komt er toch veel meer bij kijken dan dat mensen beseffen. Het begint al met het motief waarom je een tweede huis wilt kopen en wat de verwachtingen zijn voor de aankoop.
Een vastgoedbelegging?

Soms mogen woningen toeristisch helemaal niet verhuurd worden en in steeds meer landen en regio’s ontstaat lokaal verzet tegen toeristische verhuur. Wie checkt dit? De makelaar die een belang heeft met de verkoop van een woning? Uiteindelijk biedt een deskundige uitsluitsel die uit het belang van de kopers wel onderzoek doet naar de (on)mogelijkheden, bestemming en de kleine lettertjes. Helaas gebeurt dit in de praktijk te vaak na aankoop.

Als voorbeeld kan in een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren zomaar oogluikend worden toegestaan dat toeristische verhuur wordt gedoogd, maar na overlast wordt omgezet in een verbod. 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Nikki Koppedraaijer
Datum: 09-09-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten