HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Autoverzekering in Spanje

Wie langer dan drie aaneengesloten maanden met zijn auto in het buitenland rijdt, mag dat officieel niet met een Belgisch of Nederlands kenteken doen. Dit heeft ook gevolgen voor de verzekering van de auto. Als resident maar ook als niet-resident is het mogelijk een auto te kopen, verzekeren en rijden in Spanje. Hier bestaat nog wel eens verwarring over. Voorwaarde is dat u een NIE-nummer in Spanje heeft.

Er bestaan veel vragen over auto’s en autoverzekeringen, zoals:
  • Ik ben woonachtig in Nederland maar breng vier maanden per jaar in Spanje door in onze vakantiewoning, mag ik dan met mijn Nederlandse auto rijden?
  • Of, ik ben ingezetene in Spanje en heb een auto op Spaanse nummerplaat, mag ik daarmee ook in België rijden?
  • Of, ik heb 15 jaar schadevrij gereden in Nederland maar in Spanje willen of kunnen ze mijn opgebouwde no-claim niet overnemen, mag dat?
Hoewel Orange Insurances al 15 jaar lang met name Nederlanders en Belgen verzekert in heel Spanje, zijn we geen juristen en weten we niet de exacte ins-and-outs wanneer het gaat om juridische richtlijnen. We delen dus de kennis die we opgedaan hebben in al die jaren, maar als u ergens 100 procent zeker van wilt zijn, adviseren we om een advocaat hiernaar te vragen. (redactie: Mondi leden kunnen ook over dit onderwerp onbeperkt vragen stellen via de vraag- en antwoordmodule ondaan de pagina van het het landendossier naar keuze).

Ingezetene in Spanje

De hoofdregel is dat wanneer u ingezetene bent in een land, u de auto op nummerplaat van dat land dient te zetten. Dus als u in Spanje woonachtig en ingezetene bent, dan dient u de auto op Spaanse nummerplaat te hebben.

In principe mag u maximaal drie maanden met een buitenlandse nummerplaat in een ander land rijden. Dus als u ingezetene bent in Spanje en af en toe een paar weken in België of Nederland doorbrengt, is er niets aan de hand. Als u echter langer dan drie maanden achter elkaar in Nederland of welk ander land dan ook met een Spaanse nummerplaat rondrijdt, kan u problemen krijgen en kan die overheid eisen dat u daar alsnog wegenbelasting betaalt.

Ingezetene in België of Nederland met vakantiewoning in Spanje
Een andere situatie is wanneer u geen ingezetene bent in Spanje, maar daar een tweede woning bezit. U kan dan in Spanje een auto kopen, met de intentie om daarmee in Spanje te rijden of gedurende korte vakanties buiten Spanje. Als u als voorbeeld met die auto in Nederland wilt rijden, dan dient u daar speciale toestemming voor te vragen, genaamd: ‘vrijstelling BPM en MRB kortstondig gebruik’. Deze vrijstelling is voor een periode van maximaal twee weken.

No-claim in Spanje en premie hoogtes
Het no-claim verleden is een gesloten systeem in Spanje. Wanneer een Spaanse verzekeraar zegt dat ze uw opgebouwde no-claim uit een ander land niet mee kunnen nemen, dan spreken ze de waarheid. Bij de meeste verzekeraars begint u daarom helemaal onderaan en betaalt u de hoofdprijs voor een autoverzekering.

Er bestaan een aantal online verzekeraars, waar je als klant niet meer bent dan een polisnummer en ze doorgaans alleen maar Spaans spreken, die wel hoge kortingen toepassen. Echter adviseren we om de kleine lettertjes goed door te nemen want dat soort verzekeraars sluiten vaak veel dekkingen uit en daar kom je pas achter wanneer het te laat is.

Wij werken echter voor een verzekeraar die zich specifiek richt op de Nederlandstalige gemeenschap in Spanje. Statistisch gezien claimen bepaalde nationaliteiten, waaronder de Nederlandse en Belgische, aanzienlijk minder schade dan Spanjaarden. Om die reden heeft de verzekeraar Caser Achmea, waar wij onze autopolissen onderbrengen, besloten om klanten van die nationaliteit automatisch de maximale korting te geven wanneer ze bij ons een autoverzekering afsluiten. Zo betaalt u de laagst mogelijke premie, net alsof u de maximale no-claim hebt in Spanje.

Bijdrage Barbara de Swaan, eigenaar van Orange Insurances. Dit kantoor werkt al meer dan vijftien jaar samen met onder andere een verzekeraar om Nederlandstaligen in Spanje te bedienen op het gebied van verzekeringen. De meeste polissen zijn in het Nederlands verkrijgbaar en er is een Nederlandstalige helpdesk.
Hoe zit het met de Belgische en Nederlandse verzekering als de auto langer dan drie maanden onafgebroken in Spanje is en je raakt bijvoorbeeld betrokken bij een ongeval waarbij sprake is van letselschade?
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Barbara de Swaan
Datum: 20-11-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten