HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Spaanse vastgoedadviseurs en geen commissiejagers

Sinds 2001 mag iedereen zich in Spanje makelaar noemen met sinds september 2010 één uitzondering: de Autonome deelstaat Catalonië. Gevolg is dat in de populaire autonome gemeenschappen zoals Andalusië (met name de Costa del Sol), Valencia (met name de Costa Blanca) en Murcia (Costa Cálida) er een ware wildgroei is ontstaan aan makelaars. Zoals in iedere branche kunnen verschillen in kwaliteit en dienstverlening groot zijn, maar bij de aanschaf van vastgoed in Spanje dient u extra alert en zorgvuldig te werk te gaan.

Op het moment dat we Mondi informeerden over het voornemen om een verkoopteam van CasaLasDunas in Nederland op te richten, was Rob Smulders namens Mondi niet direct enthousiast. Smulders gaf toen aan dat de aspirant-kopers vooral belang hebben bij gekwalificeerde adviseurs. Van commissiejagers was de markt al overspoelt. Nou, daar konden we vrij snel duidelijkheid over verschaffen. Dat was ook precies de reden om met Mondi contact op te nemen.

Tot dit moment zijn we erg actief op onder andere Second Home beurzen in Nederland en België en profileren we ons via programma’s als HouseVision, Way of Living en via RTL Z. Voor een aspirant-koper van een (tweede) huis moet het eerste gevoel na een contact met de makelaar goed zijn. Een eerste gevoel kan u in de steek laten, dus vertrouwen moet groeien en dat ontstaat na een zorgvuldige inventarisatie van woonwensen, het daarop goed kunnen anticiperen en het nakomen van afspraken. Natuurlijk speelt de opgebouwde reputatie van de makelaar, kennis en deskundigheid een doorslaggevende rol. Maar het principe van ‘u zoekt, wij vinden’ werkt vooral als er een goede klik en verstandhouding is en er een commitment tot stand komt. Dit houdt in dat zowel voor de klant als makelaar duidelijk dient te zijn wat elkaars verwachtingen zijn.

Mondi kijkt primair naar de belangen van de consument (redactie: leden), dus de reden om met Mondi contact op te nemen was te sparren op welke wijze het direct contact hebben met een vastgoedadviseur in Nederland juist wel van toegevoegde waarde is voor de aspirant-koper. CasaLasDunas is Mondi Approved en dient hiervoor aan strenge regels en criteria te voldoen (redactie: zie ‘de Mondi Approved criteria/checklist’ (PDF) op de bedrijfsprofielpagina van CasaLasDunas).
Rob Smulders (directeur Mondi): “Voor de aspirant-kopers zou het bijzonder prettig zijn om in een vertrouwde omgeving een intakegesprek te hebben met een vastgoedadviseur die begrijpt wat erbij komt kijken wanneer men een woning gaat kopen in Spanje. De vastgoedadviseur moet in staat zijn wensen te kunnen inventariseren, tips en adviezen te kunnen geven zonder direct naar het eigen belang te kijken. Ik wil graag kennismaken met de vastgoedadviseurs die in Nederland actief worden om bij te brengen hoe de Spaanse vastgoedmarkt vanuit de zienswijze van Mondi in elkaar zit en op welke wijze aspirant-kopers het meeste profijt hebben van een Spaanse vastgoedadviseur die als onderdeel van een team adviseert en begeleidt.”

Foto vlnr: Mirella Hocqué, Rob Smulders (Mondi), Froukje de Bekker en Yvonne RoosEn zo geschiedde. 26 augustus jongstleden heeft CasaLasDunas een introductiedag georganiseerd om Froukje de Bekker (Zuid Nederland), Yvonne Roos (West en midden Nederland) en Mirella Hocqué (Noord en Oost Nederland) als nieuwe vastgoedadviseurs van Nederland kennis te laten maken met Rob Smulders van Mondi. Het werd een leerzame studiedag. Rob Smulders: “Vanuit Mondi is het niet alleen van belang hoe de consument zich optimaal kan voorbereiden tijdens de oriëntatiefase voor de aankoop van een (tweede) woning, maar dat geldt ook voor adviseurs aan de andere kant van de tafel. In de praktijk zien we veel gelukszoekers en eendagsvliegen voorbij komen die de klant van A tot Z willen begeleiden. Een beperkt aantal professionele makelaars is daartoe in staat en dan nog zijn onafhankelijke deskundigen van essentieel belang. Als deze enthousiaste dames in teamverband werken met de medewerkers in Spanje ter plaatse, dan zijn ze in staat om door middel van een uitgebreid intakegesprek van grote toegevoegde waarde te zijn voor de aspirant-koper. Daar ben ik van overtuigd. De druk ligt niet bij de klant, maar bij het team om met een zorgvuldige vastgoedselectie de klant te prikkelen, voordat ze een bezichtigingstrip boeken naar Spanje. Aanbod is er in overvloed. CasaLasDunas moet ervoor zorgen dat ze voor haar klanten de krenten uit de pap weet te halen, zonder aan te sturen op een hogere commissie bij aankoop van nieuwbouw in verhouding tot bestaande bouw. Daarom is het voor Mondi van belang dat een organisatie die Mondi Approved is transparant is over het honorarium.”

Inmiddels zijn Mirella Hocqué, Froukje de Bekker, Yvonne Roos (op foto dames van links naar rechts) intern opgeleid en de dames zijn nu klaar om op enthousiaste wijze het adviesteam te versterken.

Dit artikel is geschreven door Hans van Let, algemeen directeur van CasaLasDunas, onder auspiciën van de redactie van Mondi.

Wilt u meer weten over boven vermelde organisatie en de 40 ervaringen van andere kopers en Mondi raadplegen, ga dan naar de bedrijfsprofielpagina van CasaLasDunas.

Opmerking Mondi
Een toelichting voor publicatie van dit artikel vinden wij op zijn plaats
Er zijn erg veel makelaars die vastgoed aanbieden in het buitenland. Soms gebeurt dit op afstand zonder (goed) bekend te zijn met de regio, waar woningen worden aangeboden. Als een makelaar een woning aanbiedt, zonder deze zelf geïnspecteerd te hebben, hoe weet die makelaar dan wat daadwerkelijk wordt aangeboden? Wat is überhaupt gecontroleerd? Een leadgenerator (commissiejager op afstand) heeft voor de aspirant-koper weinig tot geen toegevoegde waarde. Dit is anders wanneer een makelaar ter plaatse actief is, de regio kent, over ruim voldoende ervaring en expertise beschikt, een goede reputatie heeft opgebouwd, de woningen inspecteert en een mandaat heeft namens de verkopende partij om de woning op de markt aan te bieden. Iedere makelaar met integere intenties kan een beroep doen op Mondi zonder dat we het belang van onze leden uit het oog verliezen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Hans van Let
Datum: 27-09-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten