HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Rendement zelf voorfinancieren vanwege te hoge koopprijs vastgoed

Investeren in vastgoed kan interessant zijn, maar te vaak constateert Mondi dat er een te hoge koopprijs wordt betaald voor het vastgoedobject. Beleggers laten zich te gemakkelijk verleiden door een aantrekkelijk rendement dat in het vooruitzicht wordt gesteld, zonder zich te realiseren dat ze dit rendement misschien wel zelf voorfinancieren. Hoe weet u nu of prijs voor de vastgoedinvestering marktconform of onderhandelbaar is?

Vraag daarom de bemiddelaar naar een gedegen onderbouwing van de vraagprijs en de geprognotiseerde rendementsberekening en trek uw conclusie. Als u dat lastig vindt, kunt u als Premium lid van Mondi de reactie van de makelaar/projectontwikkelaar aan de belangenorganisatie voorleggen. Het is soms tenenkrommend te moeten constatering dat van enige fatsoenlijke onderbouwing geen tot nauwelijks sprake is.

Waardebepaling vastgoed
De makkelijkste manier om te bepalen wat de marktconforme waarde is van vastgoed, is een gevalideerd taxatierapport op te laten stellen door uiteraard een onafhankelijke partij. Als u de woning deels gaat financieren met een hypotheek, zal iedere bank dit als voorwaarde stellen met uitzondering van de meeste banken in Oostenrijk als het gaat om een investeringsobject, waaruit u maandelijkse verhuurinkomsten genereert. Banken maken altijd een risicoanalyse. Als u eerst een koopovereenkomst tekent en vervolgens het financieringstraject doorloopt, kunt u voor verrassingen komen te staan. Onaangename verrassingen zijn eenvoudig te voorkomen door een goede planning en begeleiding. Een risicoanalyse is precies waar Mondi rekening mee houdt als er gebruik wordt gemaakt van aankoopbegeleiding. Met alle ervaring kan Mondi (nieuwe) malafide partijen links laten liggen. Maar uiteraard mogen we niet al te snel een stempel drukken op een organisatie vanwege opgedane ervaringen, kennisgevingen, dossiers en eventuele juridische procedures. Tussen bonafide en malafide personen zit net zo’n groot verschil als tussen zwart en wit. De belangen van leden die we persoonlijke begeleiden staan altijd voorop, ongeacht of de transactie uiteindelijk wel of niet om moverende redenen doorgaat.
‘De prijs is wat u betaalt, de waarde is wat u krijgt’

Uiteraard zijn er talloze andere manieren om een indicatie te hebben van de waarde van het aan te schaffen vastgoedobject. Maar die bronnen die u hiervoor kunt (laten) raadplegen verschillen per land. Besef dat in de meeste landen de makelaar (in)direct betaald wordt door de verkopende partij. Voor sommige landen geldt dat de commissie van de makelaar betaald wordt door zowel de kopende als verkopende partij. Is een gemiddelde makelaar onafhankelijk: nee dus!

Daarom begrijpt Mondi nog steeds niet waarom aspirant-kopers of beleggers met de eerste de beste in zee gaan zonder op zijn minst een antecedentenonderzoek te hebben laten verrichten. U kunt pas tot een weloverwogen beslissing komen als u daadwerkelijk weet van wie u koopt, wat u koopt en of er geen addertjes onder het gras zitten.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-02-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten