HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Overdrachtsbelasting Andalusië verlaagd

De regering van Andalusië heeft groen licht gegeven voor een decreet dat een verlaging van de overdrachtsbelasting (ITP), die de aankoop van een gebruikte woning belast, met 7 procent vaststelt. Op deze manier verdwijnen de drie tarieven van 8, 9 en 10 procent. Daarnaast omvat het ook een kleine verlaging van de belasting op gedocumenteerde rechtshandelingen (AJD) die van 1,5 procent naar 1,2 procent gaat. Deze belastingvermindering wordt van kracht op de dag na publicatie in het staatsblad van de Junta de Andalucía (BOJA) en is geldig tot en met 31 december 2021.

In het geval van de aankoop van een garageplaats van een particulier voor 24.000 euro, zou de te betalen ITP 1.920 euro bedragen (8 procenttarief), die met de nieuwe belastingvermindering op 1.680 euro zou blijven, wat een besparing betekent van 240 euro.

Anderzijds zou de openbare akte waarmee de overdracht van een nieuwe woning ter waarde van 200.000 euro wordt geformaliseerd door een ontwikkelaarsmaatschappij worden belast met de geldende regelgeving (Wetsbesluit 1/2018) tegen een algemeen tarief van 1,5 procent, dat zou resulteren in een belastingtarief van 3.000 euro. Met de verlaging naar een algemeen tarief van 1,2 procent bedraagt het belastingtarief 2.400 euro, wat een besparing betekent van 600 euro.
Grootste besparing
In Andalusië betaalde je 8 procent overdrachtsbelasting over de eerste 400.000 euro. Daarna is het 9 procent tot 700.000 euro en alles boven dit bedrag 10 procent. Voor de aankoop van een bestaande (tweede) woning met een koopprijs van 500.000 euro scheelt de verlaging van de ITP dus 6.000 euro plus 1.500 voor de besparing op AJD.
Reactivering van de vastgoedsector en stimulans voor nieuwbouw
De maatregel, die van kracht wordt vanaf de dag na publicatie in BOJA tot en met 31 december 2021, streeft een dubbele doelstelling na. Enerzijds om de reactivering van de vastgoedsector te bevorderen door middel van een verlaging van de belastingkosten in verband met de verwerving van tweedehandswoningen; anderzijds om het aanbod van nieuwbouw tegen meer betaalbare prijzen aan te moedigen, door de fiscale kosten van de AJD-modaliteit te verlagen. Uiteindelijk is het doel om de belastingdruk op de toegang tot huisvesting te verlichten.

De Andalusische regering keurt dit wetsbesluit goed in overeenstemming met de dringende maatregelen die door de Raad van Bestuur zijn goedgekeurd om de door de Covid veroorzaakte crisissituatie te verlichten. Met name op belastinggebied is het noodzakelijk om door te gaan met de uitvoering van fiscale ondersteuningsmaatregelen om de mogelijke gevolgen van het economische inperkingsscenario voor de Andalusische economie te verzachten. 

Deze bijdrage is geschreven door Fred van Krimpen, makelaar en eigenaar van Elite Inmobiliaria.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Fred van Krimpen
Datum: 28-04-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten