HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Oppassen met investeren in mobile homes

Wie investeert in recreatief vastgoed, doet er goed aan zich gedegen te laten informeren door een onafhankelijke partij voordat men een koopovereenkomst tekent. Mondi ziet allerlei mooie geprognotiseerde rendementsberekeningen voorbij komen, waarbij het in één oogopslag duidelijk is dat de aanschaf van een mobile home een slechte belegging is. Als een investeerder eenmaal heeft getekend op locatie, dan zit deze aan het contract vast.

Natuurlijk kan de investeerder een aantrekkelijk rendement behalen met de verhuur van de mobile home, maar de aanschafprijs mag als afschrijvingspost worden beschouwd. Een mobile home of stacaravan wordt economisch normaliter in 20 jaar tijd afgeschreven. Dit geldt zeker bij intensief gebruik door toeristische verhuur. Als er een huur-of pachtsom betaald dient te worden, blijft er op termijn nog minder van de investering over. Die kosten kunnen niet uit de verhuuropbrengsten worden terugverdiend. Met andere woorden: de investeerder teert dus in op zijn vermogen.

Gemakshalve vergeet de projectontwikkelaar of bemiddelaar niet zelden om bij rendement op het geïnvesteerde vermogen te vermelden dat ook alle aankoopkosten, exploitatiekosten, onderhoud en afschrijvingen meegenomen dienen te worden. De inventaris bijvoorbeeld wordt economisch in gemiddeld tien jaar tijd volledig afgeschreven en zal dus ook vernieuwd moeten worden. Dit gebeurt uiteraard op kosten van de juridische eigenaar.
Mondi wordt regelmatig geïnformeerd over agressieve verkooppraktijken, waarbij overigens de benaming 'mobile home' zelden wordt gebruikt. Mondi constateert dat de sfeer wat agressiever kan worden als er te kritische vragen worden gesteld, maar daar is niets mis mee. Het gaat per slot van rekening om een hoge aankoopsom. Naar inschatting tekent een meerderheid van aspirant-kopers tijdens een 'open dag' op locatie een aankoopovereenkomst, waarbij niet in acht wordt genomen dat de recreatie- of vakantiewoning in waarde daalt. Vastgoed is wel waardevast. Het niet goed kunnen doorgronden van een koopovereenkomst of het besparen op deskundigheid kost meestal geld. Als geïnteresseerde koper van een mobile home is het belangrijk om een goede afweging te maken van de voor- en nadelen. De verkoper voelt zich meestal niet verplicht om investeerders te informeren over de nadelen. De koper dient zich dus ook goed hierin te verdiepen.
Wat is een belangrijk verschil tussen de aanschaf van roerend en onroerend goed?
Mondi houdt haar leden de spiegel voor. Lees onder vermelde afgeschermde informatie en stel vragen via de vraag- en antwoordmodule onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-10-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten