HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Ontbindende voorwaarden buitenlandse koopovereenkomst

Het is niet altijd even vanzelfsprekend in het buitenland om een koopovereenkomst te tekenen onder voorbehoud van financiering. Hebt u deze ontbindende voorwaarde niet opgenomen in de getekende koopovereenkomst en krijgt u de financiering niet rond, dan gaat niet alleen de woning aan uw neus voorbij, maar krijgt u ook de rekening gepresenteerd. En die gaat pijn doen.

Hylke Pelgrum namens Libero Aankoop: “In tijden van een krappe woningmarkt is een goed bod van groot belang. Om meer kans te maken op een woning wordt er wel eens overwogen om de ontbindende voorwaarden achterwege te laten.”
Hoe brengt u een goed bod uit? Fingerspitzengefühl? Nee toch!
Zorg dat u op de hoogte bent van wat de markconforme prijs is voor een (tweede) woning. Er zijn allerlei instrumenten om daar inzicht in te krijgen. Als de bank bij het verstrekken van een financiering zekerheid wenst door middel van een taxatiewaarde, waarom is dit dan voor u niet vanzelfsprekend als aankopende partij? Achteraf beseffen dat u (veel) te veel betaald hebt, is een onplezierige verrassing. Jurisprudentie wijst uit dat u daar dan nog maar weinig aan kunt doen.

In de meeste koopovereenkomsten voor aankoop van vastgoed in het buitenland die Mondi onder ogen krijgt, staan nauwelijks of helemaal geen ontbindende voorwaarden vermeld.

Libero Aankoop heeft de meest belangrijke voorwaarden om op te nemen in het voorlopig koopcontract op een rij gezet. Het gaat hier weliswaar om een aankoop van een woning in Nederland, maar Mondi wil u graag bewust maken van de mogelijkheden om ontbindende voorwaarden op te nemen in uw bod en koopovereenkomst. Voor (juridisch) advies of begeleiding bij het uitbrengen van een bod, neemt u als lid contact op met Mondi via het contactformulier.

1. Onder voorbehoud van financiering
Deze voorwaarde is de meest voorkomende. Het geeft u extra tijd om de hypotheek rond te krijgen. Mocht dit niet voor een bepaalde datum lukken, dan kun u alsnog van de koop afzien. Het is wel van belang dat u dan van twee geldverstrekkers een schriftelijke afwijzing kunt overhandigen.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring vertelt u veel over de staat van de woning. De uitkomst van de keuring kan veel informatie geven over de noodzakelijke aanpassingen die gedaan moeten worden aan de woning. Bij dit voorbehoud kun u een maximaal bedrag aangeven. Wanneer de kosten boven het maximale aangegeven bedrag komen, dan kan dit reden zijn om opnieuw de onderhandelingen te starten of om van de koop af te zien.

3. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning
Wanneer u een nieuwe woning hebt gevonden maar u eigen woning nog niet hebt verkocht, dan kun u dit als voorwaarde opnemen in het koopcontract. Dit houdt in dat u aangeeft dat de koop niet doorgaat, wanneer u eigen woning niet voor een bepaalde datum verkocht is. Deze voorwaarde brengt voor de verkopende partij veel onzekerheid met zich mee en wordt daarom ook niet heel vaak geaccepteerd als voorwaarde.

4. Onder voorbehoud van wijziging bestemmingsplan
U hebt jouw droomhuis gevonden. Met een flinke aanbouw voldoet het helemaal aan jouw eisen. U wilt de garage gaan ombouwen, zodat u daar u eigen bedrijf kunt gaan starten. Het kan zijn dat het bestemmingsplan aangepast moet worden om dit te kunnen realiseren. Wanneer u de woning enkel wilt na de aanpassingen, dan is het zinvol om wijziging van bestemmingsplan op te nemen in de voorwaarden. Wanneer u dan geen goedkeuring krijgt van de gemeente, zit u ook niet vast aan een woning die niet goed past bij jouw wensen en eisen.

Met het uitbrengen van een bod moet al duidelijk zijn onder welke ontbindende voorwaarden u het bod uitbrengt. Het is ook belangrijk om vooraf na te denken hoe u het bod gaat uitbrengen. Schriftelijk of liever telefonisch of mondeling. Neem altijd een deadline op bij een bieding.
Hulp nodig? Maak als lid van Mondi gebruik van aankoopbegeleiding.

Bronnen: Libero Aankoop, Mondi

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 27-04-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten