HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Makelaars schieten als paddenstoelen uit de grond

Voorpublicatie - Het is niet bij te houden hoeveel bemiddelaars op de markt erbij komen om buitenlands vastgoed aan te bieden. Soms zijn het gerenommeerde organisaties die zijn aangesloten bij de makelaarsverenigingen NVM, VBO Makelaar, VastgoedPRO of het Beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars (BIV). Maar vooral ervaringsdeskundigen treden steeds vaker op als bemiddelaar.

De ervaring van deze laatste groep bestaat dan uit (in)directe betrokkenheid van de aankoop van een (tweede) woning in het buitenland. Niet zelden hebben we het dan over eendagsvliegen of gelukszoekers.

Wist u dat ...
  1. België telt ruim 10.000 erkende vastgoedmakelaars (september 2017). Dat is ruim dertien procent meer ten opzichte van 2010. De Belgische vastgoedmakelaar is gemiddeld 46 jaar oud. In 70 procent van de gevallen gaat het om een man. In België is sinds 1993 de titel van vastgoedmakelaar een beschermd beroep.
  2. In Nederland zijn er 9.110 vastgoedmakelaars actief (tweede kwartaal 2017). Dat is elf procent meer dan in 2010. De makelaar in Nederland was sinds 1967 een wettelijk beschermde titel. In maart 2001 is de titelbescherming en beëdiging afgeschaft. Vanaf die tijd mag iedereen zich nu 'makelaar' noemen. Sindsdien bewaken brancheorganisaties de kwaliteit met certificeringsregelingen in Nederland.
  3. In 2017 telde het Spaanse Bureau voor de Statistiek maar liefst 168.540 makelaars, die actief zijn in één of meerdere van de autonome regio's in Spanje.In Spanje mag iedereen sinds 2001 zich makelaar noemen met sinds september 2010 één uitzondering: de Autonome deelstaat Catalonië heeft toen eigen regelgeving ingesteld betreffende de uitoefening van het makelaarsberoep.
    Spaanse makelaars zijn niet verplicht zich aan te sluiten bij een branche-organisatie, zoals de Agenta de Propiedad Inmobiliaria (API) of de Gestor Intermediario en Promociones de Edificiones (GIPE).
Ediciones El País: "In januari 2018 zijn er in Spanje 47,9 procent meer vastgoed-, financiële en verzekeringsmaatschappijen opgericht ten opzichte van een jaar daarvoor."
Rob Smulders (Mondi): "En dan hebben we het nog niet over autonomen (freelancers, zzp'ers) die zich niet als bedrijf laten inschrijven, maar wel actief zijn alsof ze een bedrijf vertegenwoordigen. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar degenen die onder de radar willen blijven, doen dat dus ook heel gemakkelijk. Dat is zeer verontrustend."
Mondi bereidt op dit moment een artikel voor dat eind maart als persbericht gedistribueerd en gepubliceerd wordt. Boven vermelde verenigingen en de BIV hebben inmiddels inhoudelijk gereageerd hoe de betreffende organisatie aankijkt tegen de aangesloten makelaars, die vastgoed aanbieden in het buitenland. Wat mag de consument van deze makelaars verwachten?

Hebt u als professionele dienstverlener of als consument ervaring met makelaars die buitenlands vastgoed aanbieden, dan kunt u uw algemene bevindingen kenbaar maken aan de redactie van Mondi via het contactformulier. Op verzoek blijft de privacy volledig gewaarborgd.

Eén van de speerpunten van Mondi is het bevorderen van transparantie op de internationale vastgoedmarkt. Een belangrijk middel om dat te bereiken zijn de publieke beoordelingen en de beoordeling van Mond zelf, die op basis van feitelijk (achtergrond)informatie en bronnen voor leden te raadplegen zijn. Mondi verricht uitsluitend een antecedentenonderzoek op verzoek van aangesloten leden.

Iedereen die ervaring heeft met een aanbieder van een (tweede) woning in het buitenland, een recreatiewoning in België of Nederland of een dienstverlener die aan de internationale vastgoedmarkt gerelateerd is, kan deze beoordelen. Ongeacht of het gaat om een eerste indruk of om het daadwerkelijk doen van zaken. Indien u als kopers van vastgoed in het buitenland uw ervaring wilt delen over een bemiddelaar of branche gerelateerde dienstverlener, dan kunt u een beoordeling plaatsen op basis van zeven criteria en uw persoonlijke ervaring via het beoordelingssysteem.

Staat uw makelaar of dienstverlener nog niet in het brancheregister, dan stelt de redactie het op prijs dat de bedrijfsnaam en websiteadres via het contactformulier wordt doorgegeven. Mondi controleert dan de bedrijfsgegevens en voegt de organisatie toe aan het bedrijvenoverzicht.

Raadpleeg ook de publicatie

Een nepmakelaar is geen professionele makelaar
Wildgroei makelaars tweede woning 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 15-03-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten