HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Een nepmakelaar is geen professionele makelaar

Maar toch kan een professionele makelaar illegaal actief zijn. Om vastgoedmakelaar te kunnen zijn in België, moet je over een erkenning van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) beschikken. ‘Vastgoedmakelaar’ is onder andere in België een beschermde beroepstitel. Bemiddelt een makelaar voor Belgen in vastgoed zonder BIV-erkenning, dan is de bemiddelaar illegaal actief. Maar hoe zit dit nu als de makelaar actief is met de verkoop en bemiddeling van vastgoed in het buitenland?

Massaal kopen Belgen een (tweede) verblijf in het buitenland, maar het merendeel koopt via een illegale makelaar, is de constatering van belangenorganisatie Mondi. Alleen hebben de meeste makelaars die zich hier schuldig aan maken dit zelf niet in de gaten. Die zijn zich van geen kwaad bewust dat de wet- en regelgeving ook op hun van toepassing is. De BIV roept zelfs op, middels een warme oproep aan Belgische journalisten, om in toekomstige verslaggeving in plaats van vastgoedmakelaar bewoordingen te gebruiken als nepmakelaars, illegale makelaars, onwettige beoefenaars of oplichters.
Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV):
"Iemand die geen dokter is, noemen we een kwakzalver, en terecht.
Waarom dan iemand de titel van vastgoedmakelaar gunnen als hij die niet verdient?”
Rob Smulders, zaakvoerder van de belangenorganisatie voor Belgen en Nederlanders die een (tweede) huis in het buitenland willen kopen of bezitten, licht toe: "Het is in het belang van de consument dat de internationale vastgoedmarkt transparanter wordt. Alleen al binnen Europa zijn er zoveel verschillen in wetten en regels per land, die zelfs per regio kunnen verschillen, dat de consument al snel is overgeleverd aan het onderbuikgevoel en de eerste indruk. Schijn kan bedriegen met allerlei financiële en emotionele consequenties. De titel van vastgoedmakelaar is in België sinds 1993 een beschermd beroep, net zoals bijvoorbeeld een architect of advocaat. In Nederland is sinds maart 2001 met de afschaffing van de wettelijke beëdiging, makelaar geen beschermd beroep meer. Ook in Spanje, het populairste land voor een (tweede) woning, mag iedereen sinds 2001 zich makelaar noemen met sinds september 2010 één uitzondering: de Autonome deelstaat Catalonië heeft toen eigen regelgeving ingesteld betreffende de uitoefening van het makelaarsberoep. Spanje heeft 17 autonome deelstaten, waar wetten en regels verschillen. Ook de Junta de Andalucia (de regering van de deelstaat Andalusië) bestudeert momenteel de te nemen stappen, om in navolging van Catalonië een Register van makelaars in te voeren. Let op: een makelaar in Spanje (met uitzondering van Catalonië) is niet illegaal actief, maar wel als er fysiek bemiddeld wordt voor een Spaanse woning in België. Dit is wel weer te omzeilen als de makelaar in kwestie zich ook laat registreren als occasioneel makelaar. Dat is een buitenlandse makelaar die onder toezicht staat van het BIV en af en toe activiteiten mag organiseren in België. Dergelijke makelaars hebben een minimale verzekering voor hun activiteiten in België, ook al zijn ze in het buitenland gevestigd.”

Mondi publiceerde in 2010 een artikel over de regulering van het beroep makelaar. Hierin werd vooruitgelopen op de regelgeving in Europees verband:
Daar het vrijgeven van de markt niet de uitwerking had die de EU ervan verwachtte, wordt er momenteel in samenspraak met de ‘gevestigde orde’ ofwel de makelaarsorganisaties van 31 landen gewerkt aan de zogenaamde Europese Norm voor makelaars, de EN 15733. Deze zal binnen afzienbare tijd in werking treden, waardoor het beroep opnieuw gereguleerd gaat worden.

Rob Smulders: “Afzienbare tijd is kennelijk een ruim begrip als er überhaupt al regelgeving komt in Europees verband. Als belangenorganisatie lopen wij hier ver op vooruit door in 2016 het keurmerk te introduceren ‘Mondi Approved’.
Met ‘Mondi Approved’ en ‘laagste prijsgarantie’ biedt Mondi de transparantie waar consumenten al jaren naar op zoek zijn. In tegenstelling tot makelaarsorganisaties kijkt Mondi primair naar de belangen van de consument om tot een succesvolle aankoop van een (tweede) huis te komen.

Indien aanbieders van vastgoed in het buitenland zich actief richten op Vlaamse en Nederlandse consumenten, dan kunnen ze in aanmerking komen voor het keurmerk ‘Mondi Approved’ mits ze voldoen aan de criteria, die per land/regio kunnen verschillen, en zich conformeren aan de gedragsregels van Mondi.

Mondi streeft met ‘Mondi Approved’ naar een gecertificeerd keurmerk voor organisaties, die actief zijn op de internationale vastgoedmarkt, waaronder makelaars/bemiddelaars, projectontwikkelaars, advocaten, fiscalisten, en verhuurbemiddelaars.

Ook al beschikt de makelaar over een BIV-erkenning. Als ze actief zijn met de verkoop van vastgoed in het buitenland en niet:
  • Op de hoogte zijn en voldoen aan (lokale) wetten en regels;
  • De taal machtig zijn;
  • Een gedegen antecedentenonderzoek verrichten naar de partners met wie ze samenwerken;
  • Over een mandaat van de juridisch eigenaar of samenwerkingsovereenkomst beschikken met de verkopende partij(en);
  • Op de hoogte zijn van de (lokale) marktontwikkelingen;
  • Over de noodzakelijke kennis en vaardigheden beschikken,
dan heeft de vastgoedmakelaar weinig tot geen toegevoegde waarde.”

Twijfelt u of wilt u meer weten over aanbieders van vastgoed in het buitenland, die actief zijn op de Vlaamse en Nederlandse markt, dan kunt u als lid van de belangenorganisatie via Mondi een antecedentenonderzoek laten verrichten. Dan weet u met wie u daadwerkelijk zaken doet.
Procedure
Via het contactformulier verzoekt u om een antecedentenonderzoek met vermelding van de naam van de makelaar en daarbij behorende het websiteadres. Na 24 uur zoekt u de naam van de organisatie op in het Mondi beoordelingssysteem en alle leden van Mondi kunnen dan afgeschermde informatie raadplegen. Dan ziet u wat de status is van het onderzoek. Uw privacy blijft gewaarborgd.

Rob Smulders: “dagelijks doet Mondi onderzoek naar makelaars en bedrijven die actief zijn op de internationale vastgoedmarkt. Naast nepmakelaars en nepadvocaten zijn er ook veel neporganisaties, die nergens staan ingeschreven in een handelsregister. Als u niet weet met wie u zaken doet, wordt het wel erg lastig om verhaal te halen als het mis gaat. Laat u goed preventief informeren!”

Op www.biv.be kan iedereen in enkele muisklikken verifiëren of de persoon waarmee hij of zij in zee gaat, effectief erkend vastgoedmakelaar is! Via Mondi kunt u achterhalen of een makelaar ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde is.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 20-12-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten