HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Lobby Nederlandse eigenaren met vastgoed in Oostenrijk

Het was een bizar moment toen het winterseizoen op 15 maart abrupt eindigde om het Corona-virus te beteugelen. Vakantiegangers hadden slechts enkele uren om de koffers te pakken en het land te verlaten. Het internationale toerisme draagt flink bij aan de Oostenrijkse economie, ongeveer negen procent van het nationaal inkomen.

Het is niet voor niets dat Oostenrijk voor Belgen en Nederlanders het populairste land is voor de aanschaf van één of meerdere vakantiewoningen als beleggingsobject, vooral vanwege het aantrekkelijke verhuurrendement. 90 procent van de eigenaren van een Oostenrijkse vakantiewoning ziet de aankoop vooral als investering.

Nu Oostenrijk langzaam uit de lockdown ontwaakt, roeren zich ook steeds meer Nederlandse huiseigenaren. Op dit moment zijn er vooral veel vragen over wat per regio wel of niet is toegestaan. Er zijn veel praktische vragen, onder andere: Hoe maakt ik mijn woning weer verhuurklaar? Is mijn verhuurorganisatie nog actief of staat deze op omvallen? Aan wie mag er wel verhuurd worden en per wanneer? Op welke wijze kan ik mijn verlies (kosten lopen wel door) compenseren?
Zolang er niet verhuurd wordt, zijn er geen inkomsten.
Voorzichtig goed nieuws
Op 15 juni wil Oostenrijk de grens met Duitsland weer volledig open hebben. De Oostenrijkse toeristenbranche is erg afhankelijk van Duitse vakantiegangers en wil duidelijkheid over de maatregelen die komende zomer van kracht zijn. De Duitsers zijn goed voor 40 procent van het aantal toeristen dat verblijft in het Salzburgerland. Oostenrijk streeft er naar om het grensbeleid met andere buurlanden te versoepelen. Die landen moeten de virusuitbraak dan wel voldoende onder controle hebben.

Samen sterk en beter geïnformeerd
Mondi wil naast de vraag- en antwoordmodule onderaan de pagina van het landendossier Oostenrijk een panel vormen bestaande uit professionals actief op de Oostenrijkse vastgoedmarkt en particuliere ervaringsdeskundigen. Het is de bedoeling dat leden op objectieve wijze geïnformeerd worden over de kansen en mogelijkheden met betrekking tot de verhuurbaarheid van de woning(en) en relevante informatie kunnen raadplegen met betrekking tot de aanschaf, bezit of verkoop van de Oostenrijkse woning(en) in de meest brede zin van het woord.

Als collectief kunnen we daarnaast onder andere lobbyen voor verbeterde (prijs)afspraken en condities maken met bijvoorbeeld verhuurorganisaties, hetgeen het rendement weer ten goede komt.

Aanmelden panel
Bent u als professional actief op de Oostenrijkse vastgoedmarkt of als eigenaar van één of meerdere Oostenrijkse woning(en) ervaringsdeskundigen? Meld u zich dan aan via het contactformulier onder vermelding van ‘aanmelding Panel Oostenrijk’ met een korte introductie van uzelf.
Uw mening, kennis en ervaring telt en is waardevol! Delen is profiteren.

Bronnen: Amt der Salzburger Landesregierung, RTL Nieuws, Mondi

Raadpleeg ook de publicatie van het Oostenrijks Toeristenburo Vakantie in Oostenrijk: gastvrij en veilig.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 12-05-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten