HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Italiaanse vastgoedmarkt 2020 en vooruitzicht 2021

Blog Ronald de Rooy van ItaliaCasa: "Uitgerekend in het geliefde Italië startte voor Europa de corona-narigheid. Heftige beelden uit onder meer Bergamo maakten ons allemaal stil. Het maken van reizen werd plotseling lastig terwijl dat voor zoveel mensen de afgelopen decennia normaal was geworden. Een gevolg hiervan was dat het plotseling ook haast onmogelijk werd om huizen te bezichtigen waardoor de markt vrijwel stil kwam te liggen.

Herstart van de markt
Na de eerste lockdown van het voorjaar kwam de markt op stormachtige wijze in beweging. Er bleek een grote vraag te bestaan in heel Europa naar recreatief vastgoed. In veel Europese landen kon bijna niet worden voldaan aan de explosief groeiende vraag naar vakantiewoningen. Meer specifiek in Italië ontstond plotseling ook sinds lange tijd vanuit de Italiaanse markt zelf een grote vraag naar een 'Casa di campagna'.

Factoren voor een sterke markt
De sterke vraag werd aangejaagd door een aantal factoren. Als eerste realiseerden veel Italianen, die de lockdown hadden meegemaakt in een appartement in steden als Milaan, Turijn of Rome, zich dat het bezit van een huis op het platteland grote voordelen zou kunnen geven bij een volgende lockdown. Voor veel buitenlanders geeft het bezit van een tweede huis hen de zekerheid dat er altijd een fijne vakantie te genieten is in een veilige, eigen omgeving. Maar er waren ook financiële redenen. De historisch lage rente maakte dat het bezit van spaargeld vrijwel niets opleverde. Daarnaast bleken de zeer beweeglijke beurskoersen voor veel beleggers te avontuurlijk waardoor het beleggen in vastgoed erg populair bleef.

Sterke gebieden
De grote groei vond als eerste plaats in de gebieden in noord-Italië die vanuit noord-Europa goed aan te rijden zijn. Piemonte, Liguria, de Dolomieten en het merengebied gaven als eerste een sterk herstel te zien, maar in het najaar breidde deze groei zich uit naar alle bekende gebieden in midden Italië zoals Toscane, Umbrië en Le Marche. En zette de interesse in de zuid-Italiaanse regio Puglia door.

Vooruitzicht
Voor het komende jaar zien we een aantal elementen die vertrouwen in de verdere ontwikkelingen rechtvaardigen. Ervan uitgaande dat de komst van het coronavaccin in diverse landen reizen weer mogelijk maakt, verwachten wij dat de trend in de groeiende vraag naar recreatief vastgoed zich ook in 2021 zal voortzetten. Het ontstane bewustzijn dat een eigen huis een grote mate van zekerheid en veiligheid biedt zal een belangrijke factor van betekenis blijven. Het is de verwachting dat de rentestand laag blijft waardoor vastgoed als investering eveneens aantrekkelijk zal blijven. Al met al zien wij het jaar 2021 positief tegemoet."

Ronald de Rooy is verbonden aan ItaliaCasa

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Italië
Bezoek regelmatig het landendossier Italië en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Ronald de Rooy
Datum: 05-01-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten