HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Interesse tweede huis Portugal ongekend hoog

Sinds 2001 meet Mondi de animo onder aspirant-kopers van vastgoed in het buitenland. Traditioneel en zonder uitzondering hebben Frankrijk en Spanje de grootste aantrekkingskracht voor de aanschaf van een (tweede) woning op Nederlanders en Belgen. Maar in 2017 heeft Frankrijk plaats moeten maken voor Portugal. Na Spanje is Portugal het populairste land voor een (tweede) woning, vooral ook onder emigranten.

Portugal behoorde traditioneel altijd tot de favoriete landen na Spanje, Frankrijk en Italië. Met name voor pensionado’s is het er goed toeven en zeker niet uitsluitend in de Algarve. Tot 2004 kochten zeer vermogenden onder ons via een zogenaamde offshore constructie om van ‘hun oudedagvoorziening’ te kunnen genieten, meestal in de Algarve. Deze fiscale paradijsconstructie is sinds 2004 niet meer aantrekkelijk met als gevolg dat de woning, die was aangekocht via een vennootschap in een fiscaal vriendelijk land zoals onder andere Gibraltar, weer in privébezit kwam.
Voorbeeld 1 | Vrijstaande villa met 4 slaapkamers en een privé zwembad gelegen in Paderne
Deze woning ligt op een groot privéperceel van 1,3 hectare, op slechts een paar minuten afstand van de dichtstbijzijnde stad genaamd Paderne en op 10 minuten van Albufeira. Het is momenteel in gebruik als Bed and Breakfast.

Paderne is een van de oudere dorpen die de typische Portugese levensstijl biedt. U vindt hier veel traditionele restaurants, verschillende festivals en alle noodzakelijke voorzieningen zijn hier te vinden.

De huidige eigenaren runnen de villa als een bed and breakfast en hebben daarvoor een verhuurlicentie. Het is echter ook heel gemakkelijk om het pand weer om te bouwen naar een familievilla. Een uitstekende woning voor de bloeiende huurmarkt, vakantiehuis of om het hele jaar door van de Portugese levensstijl te genieten.

Prijs 439.000 euro

Aangeboden door Divine Home Imobiliária

Mondi polste makelaars met de volgende vragen
 1. Wat voor soort woningen zijn in trek onder Belgen en Nederlanders en in welke prijsklasse wordt vooral gezocht?
 2. Welke regio’s en plaatsen zijn gewild?
 3. Wat trekt buitenlandse kopers van een (tweede) woning naar Portugal?
 4. Wat maakt Portugal nou zo bijzonder?
 5. Waar moeten aspirant-kopers vooral op letten bij aanschaf van vastgoed in Portugal?
Reactie Piet Davelaar, real estate consultant Pida-Advies:
 1. “Algarve: Uiteraard afhankelijk van het budget en de doelstelling. Als men voornamelijk wil verhuren zijn het vaak appartementen of geschakelde huizen (townhouses) op resorts. Prijzen op resorts variëren van 200.000 tot 350.000 euro. Deze hebben vaak standaard management, maar de jaarlijkse kosten zijn wel hoger dan buiten een resort. Buiten resorts zijn appartementen te koop vanaf 125.000 euro. Vaak hebben deze wel wat renovatie nodig.
  Bij een hoger budget wordt vaak gekozen voor een villa met zwembad, minimaal drie slaapkamers, niet te ver van de stranden. Prijzen vanaf 400.000 euro oplopend tot enkele miljoenen. Zoals overal: hoe dichter bij zee, hoe duurder het wordt.
 2. Algarve, Lissabon en Porto. De steden nagenoeg uitsluitend voor verhuur (Airbnb), Algarve vaak voor eigen gebruik plus vakantieverhuur of voor permanente vestiging. In de Algarve is de Golden Triangle (Vilamoura en omgeving) gewild, maar (te) duur. Albufeira te druk (leuk als je 18 bent), resorts eromheen zijn prima. Omgeving Carvoeiro, Ferragudo, Alvor zeer in trek, prijzen stijgen hier wel, maar nog steeds goede prijs ten opzichte van kwaliteit. West Algarve is goedkoper, maar minder goed klimaat (meer wind, kouder). Binnenland, Silves en Monchique, minder gewild, zeker na de vreselijke branden vorige maand.
 3. Infrastructuur is goed, communicatie eenvoudig (velen spreken Engels), veel expats, alle activiteiten zijn mogelijk (golf, watersport, internationale scholen, waterparken, tennisbanen, uitstekende en ook goedkope restaurants), vriendelijke bevolking. Bureaucratie is een puntje, maar alles kan geregeld worden via (vaak Nederlands, maar zeker Engels sprekende) adviseurs, advocaten, architecten, et cetera.
 4. Boven vermerlde informatie, klimaat, toegankelijkheid, kortom: ‘Quality of Life’.
 5. Altijd met betrouwbare adviseurs, makelaars en advocaten in zee gaan. Als het te mooi is om waar te zijn (mannetje in café: mijn opa heeft een mooi huisje te koop. . . ) is het niet waar. Voordeel voor cash-buyers (zij die geen hypotheek nodig hebben). Hypotheek is lastig, en duurt lang. Verkopers staan meer open voor een bod dat snel gerealiseerd kan worden. Prijzen zijn niet erg onderhandelbaar meer, in de crisis kon je nog wel eens een bod geaccepteerd zien worden voor 70 procent van de vraagprijs, nu is de vraagprijs meestal ook de transactie prijs.”
Reactie Herman van Katwijk, gepensioneerd en gepassioneerd makelaar Calvos Casas:
 1. “Interesse is meestal vrijstaand huis, met tuin van voldoende grootte om evt. een zwembad te plaatsen, budget tot twee ton, minimaal twee, liever drie slaapkamers, centrale verwarming.
 2. Groot aantal is volgens mij gericht op Algarve. Andere groep gaat meer voor natuur en rust naar andere gebieden. Daar waar al Nederlanders/Belgen zitten komen er ‘automatisch’ meer.
 3. De gastvrijheid en vriendelijkheid van de Portugezen is zeer aantrekkelijk.
 4. Ja, dat zal voor iedereen verschillend zijn. Klimaat is beter dan in Nederland. Ik heb van enkele mensen gehoord die veel pijnklachten hadden dat ze in Nederland medicijnen moesten slikken en hier niet of veel minder! De mensen die naar de Algarve gaan, doen dit veelal omdat de winters daar nóg aangenamer zijn. Het gekke is dat ik soms mensen ontmoet bij wie ik natuurlijk vraag wat hún motivatie is en dan krijg ik vaak het antwoord dat ze er nog nooit waren geweest, maar het altijd hebben gewild.
 5. Bij aankoop vooral letten op bestemmingsplan, ligging ten opzichte van de zon, duidelijkheid met betrekking tot kavelgrens en eventuele erfdienstbaarheden.”
Reactie Chantal Bruining, directeur Divine Home Imobiliária:
 1. “Vrijstaande woningen in zowel heel moderne stijl als in de traditionele Portugese stijl (Quinta stijl) worden veelal verkocht aan Nederlanders en Belgen. Ook zijn veel Nederlanders en Belgen op zoek naar woning geschikt voor een combinatie van bewoning en verhuur, dan wel het oprichting of overnemen van een Bed en Breakfast. Ook zijn nieuwbouwappartementen op dit moment heel erg gewild. Sinds twee jaar worden er weer nieuwbouwprojecten gestart, veelal in moderne bouwstijl, wat erg in trek is bij Noord-Europeanen. De prijsklasse waarin vooral gezocht wordt is 250.000 tot 450.000 euro.
 2. De Algarve is een regio die erg gewild is. Plaatsen als Albufeira, Paderne, Carvoeiro, Ferragudo, Tavira, Moncarapacho en São Brás de Alportel zijn erg populair.
 3. De meest voorname reden voor kopers om in Portugal een (tweede) woning te kopen is de relaxte leefstijl in een aangenaam klimaat. Portugal is het land met meer dan 300 dagen per jaar zon én tevens een heel vriendelijk en veilig land. Portugal staat in de top 5 van de wereld meest veilige landen volgens lindanieuws.nl en Institute for Economics & Peace  Download PDF: Global-Peace-Index-2018-2
 4. Het bijzondere aan Portugal is dat je je er zo snel thuis voelt. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam, de natuur is mooi en het klimaat is het gehele jaar door erg prettig. De manier van leven is veel minder gehaast dan het leven dat wij in Nederland en België leven én er zijn voor Belgische kopers op dit moment ook grote belastingvoordelen te behalen door te verhuizen naar Portugal.
 5. Bij het kopen van een woning in Portugal is het belangrijk om woningen te bekijken bij professionele makelaars die voorzien zijn van een makelaarslicentie. Dit is te herkennen aan het AMI-nummer dat een makelaar vermeldt op zijn website en in advertenties. Daarnaast is het altijd aan te raden een advocaat aan te stellen voor de juridische begeleiding. De advocaat controleert de woningdocumentatie, controleert of er hypotheken of beslagen op de woning rusten én stelt voor u een koopakte op met daarin voor u als koper de benodigde clausules.”
Voorbeeld 2 | Gemeubileerd 2 slaapkamer appartement ‘Carvoeiro Tennis Park’ - Algarve
Verkocht ingericht en uitgerust met airconditioning in de lounge, elektrische wafers, elektrische boiler voor warm water, dubbele beglazing met horren in slaapkamers en aluminium rolluiken. Het is perfect gelegen naast de Tennis en Fitness Club en met alle voorzieningen in de buurt (winkels, bars en restaurants), op slechts 5 minuten rijden van het dorp Carvoeiro, het strand, de voorzieningen en de dichtstbijzijnde golfbaan van Pestana (Gramacho & Vale de Pinta). 
Vanwege de omstandigheden en locaties is het de ideale permanente woning, vakantiehuis of te huur.

Prijs 210.000 euro

Aangeboden door Pida-Advies in samenwerking met Vernon Soc. Med. Imob. Unip. Lda


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 10-12-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten