HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Gelijk hebben en recht halen in Portugal

Ondanks dat het op gerechtelijk gebied soms verschrikkelijk mis kan gaan, geloven de meeste mensen nog in een goed werkend rechtssysteem. En dus verwacht je dat ook in Portugal. Maar als je ermee te maken krijgt, dan blijken dingen soms toch ook heel anders te lopen dan verwacht.

Een voorbeeld uit de praktijk dat tot lering kan dienen:
Door een Nederlands stel werd een huis met grond gekocht. Omdat ze de taal niet beheersten, lieten ze zich bijstaan door een sollicitador (het verschil met een advocaat kenden ze ook niet, maar het was een rechtskundige werd hen duidelijk gemaakt). Tekenen bij de kruisjes en de zaak was gedaan.
Na vijf jaar werd het pand verkocht en vervolgens na vijf-zes jaar nog eens, steeds aan Nederlanders.

Tegenover het gekochte pand stond een huis van een Portugees die in Frankrijk woonde en werkte en in de vakanties in zijn huis in Portugal verbleef. Toen het pensioen van deze man begon te naderen, claimde hij dat een stukje van de grond van de Nederlanders van hem was en dit leidde tot een rechtszaak. Tijdens (overigens verschillende) rechtszaken verklaarde de man dat hij de grond al jaren geleden had gekocht en zijn vrouw vertelde dat ze de grond hadden geërfd (?!).

Vervolgens werden er vele getuigen opgegeven om hun verhaal te staven. Sommige van deze getuigen hadden óók een hele tijd in Frankrijk gewoond en er werden tegenstrijdige verklaringen gegeven. Het verhoor verliep erg traag, soms werden er maar twee getuigen op een ochtend gehoord en dan werd de zaak weer met een paar weken tot maanden verdaagd. Bijkomende nare factor is dat alle getuigen zich iedere keer weer moeten melden, op straffe van een boete, en soms wel tien keer moeten terugkomen. Voor de familie leek dit geen enkel probleem, maar een aannemer die door de Nederlanders als getuige was gevraagd, moest hiervoor iedere keer zijn werk onderbreken.

In de maand augustus werd er al helemaal geen zitting gehouden en zo sleepte deze zaak zich voort. De consequentie was echter wel dat de kosten van de advocaat ook steeds hoger werden en dat het eind nog niet in zicht was met alle getuigen. En dat over een stukje grond van maximaal 400 vierkante meter.
Maar toch, recht is recht. Oók al heb je helemaal niet zoveel belang bij dat stukje grond, je wil wel gerespecteerd worden, want daar zijn toch de wetten en regels voor?

De Nederlanders waren overtuigd dat de zaak gewonnen zou worden, maar het is niet zo dat de verliezer alles moet betalen. Die moet wel de gerechtskosten van de winnende partij betalen, maar niet zijn advocaatkosten!
Dus uiteindelijk is men in de tussenliggende onderhandelingen overeengekomen dat de Portugese buurman alle gerechtskosten zou betalen en dan bezit kon nemen van dat stukje grond onder voorwaarde dat hij er gedurende 20 jaar niets op zou bouwen of het karakter van de grond zou veranderen. Dat betekende dat de Nederlandse eigenaar zo’n 2.000 euro aan advocaatkosten kwijt was en de Portugese buurman zich na betaling van zijn gerechts- en advocaatkosten (zo’n 5.000 euro) zich de gelukkige eigenaar mocht noemen van 400 vierkante meter grond dat hij ook had kunnen kopen voor ongeveer 400 euro.

Conclusie
Bezint eer ge een rechtszaak in Portugal begint!
Probeer dit te voorkomen door u goed te informeren. Vertrouwen is goed, maar controleren beter!
Als het zover komt is het in veel gevallen beter om te proberen om onderling de zaak op te lossen, desnoods met frisse tegenzin en een verlies, want een rechtszaak kost heel veel tijd, energie en geld, waarbij óók bij winst de kosten wellicht hoger zijn dan het bedrag waarop u recht hebt.

Bijdrage: Herman van Katwijk is 'gepensioneerd' makelaar en eigenaar van Calvos Casas.
Raadpleeg voor het koopproces van vastgoed, de rol van de Portugese notaris en de makelaar het landendossier Portugal. Onderaan dit dossier kunnen leden van Mondi onbeperkt vragen stellen over alles (in de meest brede zin van het woord) wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van vastgoed in Portugal.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Herman van Katwijk
Datum: 12-03-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten