HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScan Landendossiers NieuwsThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Geen Vormerkung kadaster Curaçao

Bijdrage mr. Barbara M. Nagelmakers: "Het Curaçaose recht lijkt voor wat betreft de koop en levering van onroerend goed op het Nederlands recht. Er zijn echter verschillen waar bij de koop van onroerend goed op Curaçao rekening mee gehouden moet worden. In Nederland kan de koop van een registergoed tijdelijk worden ingeschreven bij het Kadaster. Dat wordt -in goed Nederlands- Vormerkung genoemd.

Die inschrijving heeft een goederenrechtelijke werking en geeft de koper onder meer bescherming tegen na de inschrijving gelegde beslagen en bij levering aan een derde.

In Curaçao het niet mogelijk om een koopovereenkomst bij het Kadaster in te schrijven. Een van de redenen daarvan is dat het Kadaster anders te zwaar belast zou worden.

Als er tussen het tijdstip van koop en levering een relatief lange periode zit, verdient het dus aanbeveling dat de koper een boete bedingt voor het geval de verkoper de koopovereenkomst niet nakomt. Het is mogelijk om de betaling van die boete zeker te stellen door een hypotheekrecht op het verkochte registergoed te laten vestigen of een bankgarantie te laten stellen. Als er dan na het tekenen van de koopovereenkomst een belemmering ontstaat, waardoor de verkoper de koopovereenkomst niet kan nakomen, staat de koper niet met lege handen."

Auteur: mr. Barbara M. Nagelmakers is advocaat en verbonden aan Nagelmakers Advocaten op Curaçao.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed op Curaçao
Bezoek regelmatig het landendossier Curaçao en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning of vastgoedbelegging. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Barbara M. Nagelmakers
Datum: 07-10-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten