HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Onroerendgoedbelasting in Portugal

Eigenaren van onroerend goed in Portugal zijn aan de gemeente, waar hun woning ligt, onroerendgoedbelasting (Imposte Municipal sobre os Imóveis=IMI) verschuldigd. Deze belasting moet voor 30 april betaald zijn, doet u dit niet dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

IMI is verschuldigd door de huiseigenaar, de vruchtgebruiker of de eigenaar van de grond. Elke gemeente hanteert zijn eigen tarief en kan jaarlijks aangepast worden. Het tarief is mede afhankelijk van het soort onroerend goed in bijvoorbeeld verstedelijkt of landelijk gebied. Peildatum is 31 december van het belanstingjaar. Afhankelijk van de hoogte van de IMI-aanslag mag de aanslag in één of meerdere termijnen worden voldaan:

  • IMI-aanslag tot 250 euro: betaling in één termijn in april;
  • IMI-aanslag van 250 tot 500 euro: betaling in twee termijnen in april en november;
  • IMI-aanslag boven 500 euro: betaling in drie termijnen in april, juli en november.
Verkeerd adres
Het komt echter voor dat een eigenaar van onroerend goed in Portugal geen belastingaanslag ontvangt en daardoor niet weet dat hij belasting verschuldigd is. Dit kan een aantal redenen hebben:
  • Iemand heeft een vakantiehuis en ontvangt daar wel post, maar komt er te laat om gevolg te geven aan de oproep om te betalen;
  • Iemand heeft (ooit) een fiscaal vertegenwoordiger opgegeven, maar heeft daarna in een ander gedeelte van Portugal of via een andere tussenpersoon een huis gekocht en heeft niet een andere fiscaalvertegenwoordiger opgegeven: de oorspronkelijke fiscaal vertegenwoordiger ontvangt wel de post, maar stuurt dit niet door of heeft het nieuwe aders niet;
  • Iemands post wordt naar “zijn adres” gestuurd, maar deze heeft geen eigen postbus en de brief belandt bij het dorpscentrum of een café in die buurt, waar normaal iedereen altijd zijn post komt halen (vnl. rurale gebieden);
  • In andere gevallen komt het voor dat het fiscaal nummer op een ander adres staat dan het aangekochte onroerend goed. In dat geval gaat de aanslag naar het verkeerde adres.

Schulden
Op het moment dat de belastingaanslag niet ontvangen en betaald wordt, bestaat de kans dat de finanças na enige tijd het onroerend goed verkoopt voor een zeer laag bedrag. Het bedrag is afhankelijk van de uitstaande schulden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om, indien u geen aanslag ontvangen heeft, naar de Finanças te gaan met uw fiscaal nummer en te controleren welk adres er ingeschreven staat en of er schulden zijn.


Vermogenswinstbelasting

Wie onroerend goed verkocht heeft, doet er goed aan om hiervan, in Portugal, aangifte te doen voor eind april. Wordt er een ander object aangekocht binnen Europa, dan moet dit binnen een termijn van twee jaar gemeld worden. Deze termijn van twee jaar geldt alleen indien de vorige woning permanent bewoond was. Er is namelijk een nieuwe wet die bepaalt dat als er binnen europa opnieuw een woning voor permanente bewoning aangekocht wordt, er geen belasting over de meerwaarde wordt berekend. Het gaat om de zogenaamde vermogenswinstbelasting (mais-valias). Voorwaarde is wel dat het bedrag in zijn geheel geïnvesteerd moet worden. Iemand die zijn tweede woning verkoopt in Portugal moet het jaar erna aangifte doen en is dus belasting over de meerwaarde schuldig.

Uitvoerige informatie over onder andere dit onderwerp treft u aan in het boek Wonen en kopen in Portugal.

Met dank aan Herman van Katwijk, van Calvos Casas.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 03-04-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten