HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Financieren van onroerend goed in Oostenrijk

Mondi ontvangt regelmatig vragen over het afsluiten van een hypotheek in Oostenrijk bij aanschaf van een appartement of chalet. Het klinkt misschien vreemd, maar met een financiering op een vastgoedbelegging verhoogt de investeerder zijn rendement op het eigen geïnvesteerde vermogen. Onderaan dit artikel publiceert Mondi voor leden in een afgeschermde omgeving twee voorbeelden van indicatieve rekenmodellen van een aankoop- en exploitatiebegroting met een geprognotiseerde rendementsberekening.

Nederlandse en Belgische banken verstrekken in principe geen hypotheken op onroerend goed in Oostenrijk. Indien u een verhoogde hypotheek wenst op uw hoofdverblijf, hetgeen in de praktijk frequent gebeurt, dan wijst Mondi u toch op de risico’s als u financieel in zwaar weer terecht komt. Dit geldt ook voor het aangaan van persoonlijke leningen of andere persoonlijke kredietvormen om vastgoed in Oostenrijk aan te kunnen kopen. Wring u dus niet in allerlei bochten als de aankoop niet met volledig eigen vermogen of deels met een hypotheek via een Oostenrijkse bank gefinancierd kan worden.Als uw vermogen, inkomen of verhuurrendement het toelaat, is een financiering van 60 procent van de netto koopsom via een Oostenrijkse bank relatief eenvoudig mits de koopprijs niet veel hoger is dan de marktconforme prijs. Voor het definitief verkrijgen van een hypotheek van het vastgoed zal de bank zelf het object waarderen/taxeren. Handelt de koper zonder deskundige begeleiding en laat men ontbindende voorwaarden in plaats van opschortende voorwaarden opnemen in het Kaufvertrag voor het financieringsvoorbehoud, dan kan dat tot problemen leiden als de financiering niet rond komt.

Haalbaarheidstoets financiering woning buitenland

Indien u twijfelt of u voor een financiering van uw (tweede) woning in het buitenland aanmerking komt, kunt u als lid van Mondi kosteloos gebruik maken van de rekenboxmodule. Indien u nog geen lid bent kunt u ook gebruik maken van Hypotheek haalbaarheidstoets.

Projectfinanciering of hypotheekbemiddelaar inschakelen
Als u van plan bent om een woning te kopen in een nieuwbouwproject, kan via de projectontwikkelaar meestal een hypotheek worden afgesloten. Zeker als er al sprake is van een projectfinanciering zijn de condities meestal gunstig. Bent u lid van Mondi, dan kunt u het financieringsaanbod laten toetsen. Mondi draagt zorg dat uw privacy blijft gewaarborgd.

Gaat u zelf op zoek naar de beste financieringsmogelijkheden, dan adviseert Mondi dit te doen via een erkende hypotheekbemiddelaar, die bekend is met de financieringsmogelijkheden in Oostenrijk. Raadpleeg hierbij ook het antwoord op de vraag in de vraag- en antwoordmodule onderaan de pagina van het landendossier Oostenrijk:
"Ik zoek een erkende hypotheekadviseur in Oostenrijk. Welke organisatie kan Mondi mij aanbevelen?"

Loop niet zomaar bij verschillende Oostenrijkse banken binnen om zelf tot een vergelijking te komen. Dit geldt zeker voor Nederlanders en Belgen, die vaak relevante documenten in het Nederlands aanleveren. Sommige banken (hangt van regio, gemeente en expertise bij bankpersoneel af) financieren liever niet aan buitenlanders. Juist het zorgvuldig voorbereiden van een hypotheekdossier en de juiste contacten zijn essentieel voordat u zich door banken laat beoordelen. Afhankelijk van de bank kan er soms ook 70 tot 90 procent worden gefinancierd.

Veel ondernemers die vastgoed willen aanschaffen in Oostenrijk willen dit vanuit de holding of beheermaatschappij doen. Fiscaal gezien is dit niet altijd de beste oplossing, zeker als het gaat om een eerste aanschaf in Oostenrijk. Laat u goed voorlichten, of afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het aan te schaffen vastgoedobject, het verstandig is om het onroerend goed privé of zakelijk aan te kopen. Leden die beschikken over een Mondi premium lidmaatschap kunnen een casus voorleggen ter beoordeling.

Juridische toetsing koopovereenkomst
Neem het zekere voor het onzekere! Maak voor de aanschaf van een woning in Oostenrijk als lid altijd gebruik van de juridische QuickScan voordat u de koopovereenkomst tekent of vraag via Mondi een prijsopgave voor juridische begeleiding. Het kopen van onroerend goed in Oostenrijk is niet ingewikkeld, maar mede door andere wetten en regels - die per deelstaat (kunnen) verschillen – cultuurverschillen, andere gewoontes en een taalbarrière ligt gevaar wel op de loer. 
Indicatieve rekenmodellen aankoop- en exploitatiebegroting
Deze indicatieve aankoop- en exploitatiebegrotingen zijn uitsluitend bedoeld om u een beeld te geven van het financiële plaatje van het kopen en exploiteren van een woning in Oostenrijk. De Indicatieve rekenmodellen voor een aankoop- en exploitatiebegroting zijn uitsluitend te raadplegen nadat leden van Mondi zich hebben ingelogd.
Rekenmodel 1
  • Geprognotiseerd rendement op jaarbasis op totale investering met eigen vermogen bedraagt 5,24 procent;
  • Geprognotiseerd rendement op jaarbasis op totale investering met 40 procent financiering middels hypotheek bedraagt 6,24 procent.
  • Geprognotiseerd rendement op jaarbasis op totale investering met 60 procent financiering middels hypotheek bedraagt 7,17 procent.
Rekenmodel 2
  • Geprognotiseerd rendement op jaarbasis op totale investering met eigen vermogen bedraagt 5,56 procent;
  • Geprognotiseerd rendement op jaarbasis op totale investering met 40 procent financiering middels hypotheek bedraagt 6,85 procent.
  • Geprognotiseerd rendement op jaarbasis op totale investering met 60 procent financiering middels hypotheek bedraagt 8,15 procent.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Oostenrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Oostenrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning of vastgoedbelegging.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-01-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten