HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Erdogan grijpt in op Turkse vastgoedmarkt

President Recep Tayyip Erdogan heeft op 13 september een decreet ondertekend dat vereist dat uitsluitend nog de Turkse Lira wordt gebruikt voor het kopen, verkopen en huren van onroerend goed en het leasen van voertuigen. Afgelopen week publiceerde Mondi – belangenorganisatie voor aspirant-kopers en eigenaren van vastgoed in het buitenland - nog een artikel en was Rob Smulders te gast in een uitzending van BNR Nieuwsradio om te wijzen op de risico’s bij aankoop van vastgoed in Turkije.

In de betreffende publicatie ‘Aankoop Turks vastgoed risicovol’ werd al aandacht besteed dat in Turkije woningen worden aangeboden in buitenlandse valuta zoals de euro, Britse Pond en Amerikaanse Dollar. “Bijna alle makelaars bieden Turks vastgoed aan in euro’s, dus het valutavoordeel is niet per definitie in de prijs meegenomen. Als een woning precies een jaar geleden voor 75.000 euro werd aangeboden, dan zou de vraagprijs na correctie met devaluatie van de Turkse Lira 39.925 euro bedragen. Dus als diezelfde woning nog steeds voor 75.000 euro wordt aangeboden, vraagt men dus 35.075 euro teveel.” Het decreet werd gepubliceerd in het Turkse staatsblad.

Op 29 augustus jongstleden zei minister Berat Albayrak, schoonzoon van de president en Minister van Financiën, dat de regering stappen zal ondernemen om te voorkomen dat buitenlandse valuta worden gebruikt voor onroerend goed en winkelverhuur en -verkoop.

Inkoop-, verkoop- en huurcontracten van roerende en onroerende goederen en autoleasing in vreemde valuta worden binnen 30 dagen volgens het besluit omgezet in Turkse lira.

Lopende contracten met overeengekomen prijzen in vreemde valuta dienen binnen één maand te worden omgezet naar Turkse lira, waardoor de contracten opnieuw gedefinieerd moeten worden. De voorwaarden van het decreet zullen worden uitgevoerd door het Ministerie van Financiën van Turkije.

Saillant detail
De Turkse president Erdogan heeft zichzelf op 12 september benoemd tot voorzitter van het staatsinvesteringsfonds van zijn land. Het volledige management moest het veld ruimen en is vervangen door een nieuw bestuur. Dat bestaat volgens de Turkse Staatscourant onder meer uit de schoonzoon van de president, de minister van Financiën Berat Albayrak.

Bron: Hürriyet Daily News - Mondi heeft deze publicatie laten verifiëren door mevrouw mr. S.T. Kroon-Őzyurt, verbonden aan Kroon-Özyurt Adviesbureau.

Reactie mr. S.T. Kroon-Őzyurt: "Ze hebben aan een bestaande wetgeving; - betreffende 'Wetgeving voor Bescherming va de Turkse Valuta' - een alinea 'g' toegevoegd. Volgens deze alinea, dienen niet alleen voor in-, verkoop en huurcontracten van roerende en onroerende goederen en autoleasing, maar ook voor arbeid, dienst en serviceovereenkomsten alle betalingsverplichtingen in Turkse Lira afgesproken te worden. In de betreffende alinea staat duidelijk vermeld dat deze wijziging geldt voor de personen die officieel resident zijn in Turkije (domicilie)."

Download PDF: officile_wijziging_van_de_Turkse_wetgeving (Turks)


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 13-09-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten