HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Aankoop Turks vastgoed risicovol

Door de gigantische devaluatie van de Turkse Lira lijkt de aankoop van een tweede huis in Turkije voor Europeanen een buitenkansje, maar niets is minder waar. Natuurlijk liggen er interessante mogelijkheden. Het aantal (onvoorziene) obstakels is echter vele malen hoger.

De laatste jaren ontvangt Mondi als belangenorganisatie voor (toekomstige) eigenaren van vastgoed in het buitenland meer signalen dat Nederlanders en Belgen van hun tweede woning in Turkije af willen, dan dat er animo is voor de aankoop van een woning. Als mensen Turks vastgoed verkopen, moeten ze bereid zijn om verlies te nemen met - afhankelijk van het moment van aankoop - een mogelijk aanzienlijk verlies van tienduizenden euro’s.

Het einde van de koersval van de Turkse Lira is nog niet in zicht, maar hoe ver kan en mag de koers nog dalen? Het zal lastig zijn voor president Erdogan en de Turkse centrale bank om het tij te keren, maar hier ligt natuurlijk wel een geweldige uitdaging. Zonder hulp vanuit het buitenland lijkt koersherstel een onmogelijke opgave. De consequenties voor de Turkse bevolking zijn enorm en dat is te betreuren. Dus iedereen die schreeuwt dat het nu het juiste moment is om een woning in Turkije aan te schaffen, heeft zijn huiswerk niet gedaan of komt met een leugen om eigen bestwil.

Vastgoedproppers
U loopt gezellig langs tal van restaurantjes, waar u zich te goed kunt doen aan de overheerlijke Turkse keuken. In plaats van dat u verleid wordt om uw lunch of diner te nuttigen in één van de talloze etablissementen, wordt u tegenwoordig ook aangesproken door de zogenaamde vastgoedproppers.
“Weet u wel hoeveel geld u op dit moment kunt verdienen met uw zuurverdiende spaarcentjes?”
Voordat u het weet, zit u op een terras en vergaapt u zich aan die aantrekkelijke prijzen van leuke optrekjes aan de Turkse kust. Vanaf zo’n 35.000 euro kunt u al de gelukkige eigenaar zijn van een leuk appartement. Goedkoper is ook mogelijk maar dan wordt het goed zoeken. En als u het appartement niet zelf gebruikt, dan behaalt u nog steeds een zeer aantrekkelijk rendement met de verhuur van de woning. Voordat u het weet, bent u aspirant-koper zonder te beseffen dat u met tal van valse beloften in de verleiding bent gebracht. En . . . heel wat mensen tuinen erin, zonder enig vooronderzoek en verificatie van gegevens.

Aankoop in euro’s
In Turkije zit het handelen in de genen. Nederlanders met name zijn in de veronderstelling dat het handelen in ons bloed zit, maar we betalen bijna altijd te veel zonder dit te beseffen. Bijna alle makelaars bieden Turks vastgoed aan in euro’s, dus het valutavoordeel is niet per definitie in de prijs meegenomen. Als een woning precies een jaar geleden voor 75.000 euro werd aangeboden, dan zou de vraagprijs na correctie met devaluatie van de Turkse Lira 39.925 euro bedragen. Dus als diezelfde woning nog steeds voor 75.000 euro wordt aangeboden, vraagt men dus 35.075 euro teveel.

Een uitzondering trof de redactie aan in het brancheregister van het landendossier Turkije en dat is Esmare Turkey, die pas sinds kort direct anticipeert op de behoefte om prijzen in Turkse Lira’s te kunnen raadplegen. Naar verwachting zullen meerdere makelaars volgen, maar ben waakzaam.

Kleine nuance: In België en Nederland zijn weliswaar alle woningen in euro's geprijsd, maar Turkije biedt het voordeel dat je kunt profiteren van de mogelijkheden van diverse valuta. Het is ook heel gebruikelijk in Turkije om naast een bankrekening in Turkse Lira, ook rekeningen in euro, Amerikaanse Dollar of Britse Ponden te hebben. In die zin is de Turkse markt anders van onze lage landen: basisprijzen kunnen in diverse valuta worden gesteld en op dit moment kun je enorm veel voordeel behalen als je je concentreert op woningen die een basisprijs in Turkse Lira hebben.
Voorbeeld appartementen Tosmur (Alanya) op steenworp afstand van elkaar via dezelfde makelaar
1. Vraagprijs 58.000 euro voor een duplex van 185 m2 met 3 slaapkamers en 2 badkamers;
2. vraagprijs 140.000 euro voor een duplex van 185 m2 met 4 slaapkamers en 2 badkamers.

Verbazingwekkend hoe enorm de prijsverschillen kunnen zijn tussen woningen die bij elkaar om de hoek liggen.

Mondi tips om risico’s te beperken
  1. Koop nooit met geleend geld! Niet via een persoonlijke lening, niet door de overwaarde van de eigen woning te benutten en zeker niet door een hypotheek in Turkije af te sluiten. Voorbeeld: de hypotheekrente bedraagt op dit moment circa 2,2 procent op basis van annuïteiten en per maand welteverstaan!
  2. Koop nooit zonder advies van een onafhankelijke Turkse advocaat. Let op: er zit hier veel kaf tussen het koren. Een goede advocaat onderzoekt van wie en wat u daadwerkelijk koopt en of er geen addertjes onder het gras zitten. Dit is in Turkije geen taak van de notaris. Leden van Mondi kunnen gebruik maken van een juridische QuickScan van de koopovereenkomst voordat men tekent. Mondi selecteert zorgvuldig een deskundige en onafhankelijke advocaat tegen aanzienlijk aantrekkelijkere condities.
  3. Leden van Mondi kunnen gebruik maken van een Adviesscan aankoop (tweede) woning. Dit is een service van de belangenorganisatie om te voorkomen dat u met een malafide makelaar of projectontwikkelaar in zee gaat. Hebt u zelf een makelaar gevonden, laat dan als lid een antecedentenonderzoek verrichten door Mondi. Leden kunnen overigens onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit of verkoop van vastgoed in het buitenland.
  4. Als er dan toch nog kleine praktische problemen ontstaan, dan is het prettig om goed te kunnen communiceren en dat u met een gerenommeerde organisatie te maken heeft. Behandel elkaar met respect, heb enig geduld en ga niet gelijk op uw strepen staan. Verdiep u in de Turkse cultuur en gewoonten en probeer enigszins Turks te leren. Dan beseft u pas waarom Turkije zo populair is onder pensionado’s.
Aanverwante artikelen
Huiseigenaren in Turkije alarmerend vaak onverzekerd
Turkije populair onder pensionado’s
Verblijfsvergunning aanvragen voor Turkije
Vrije val Turkse lira treft ook tweede huizenbezitters

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 06-09-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten