HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

De populaire plaatsen aan de Spaanse Costa’s

Een goede voorbereiding voor het kopen of huren van een vakantiewoning begint natuurlijk bij het oriënteren naar de locatie. De Spaanse Costa’s mogen dan heel beroemd zijn, maar niet iedereen weet precies wat er waar te doen is. En de ene Costa is de andere niet. Daarom een overzicht van CasaLasDunas van de leukste plaatsen om te bezoeken langs de verschillende populaire Spaanse vakantiekusten van Noord naar Zuid.

Costa Blanca Noord

Dénia
Dénia is een bruisende Spaanse stad met ruim 40.000 inwoners en een mooie grote jachthaven. In het noorden van de 20 kilometer lange kustlijn liggen uitgestrekte stranden met fijn zand zoals Playa de las Marinas en in het zuiden is het rotsachtiger met leuke baaitjes. Belangrijke bezienswaardigheden in Dénia zijn het Moorse kasteel uit de achtste eeuw, de scheepswerf uit de 17e eeuw en een paar prachtige kerken. In het Museo Arquelógico wordt het Griekse en Romeinse verleden uit de doeken gedaan. Voor kinderen (en ook hun ouders) is het speelgoedmuseum erg leuk. Ten zuiden van Dénia ligt het natuurpark op en rond de Montgó berg die 735 meter uit de zee oprijst. Vanuit de haven waar het ook goed toeven is met diverse horecagelegenheden en gezellige terrassen, vertrekken dagelijks veerboten naar de Balearen. Fijnproevers kunnen de drie-sterren-gerechten van topkok Quique Dacosta proeven in het gelijknamige restaurant.

Jávea
Kleiner dan Dénia maar niet minder bruisend is het zuidelijker gelegen Jávea. De twee plaatsen worden met elkaar gescheiden door het indrukwekkende massief van het Montó natuurpark. In het gezellige historische centrum met diverse overblijfselen van de oude stadsmuur is het goed toeven. Beroemd is het El Arenal strand met de wandelboulevard vol met winkels en sfeervolle terrassen. In de stad ligt de San Bartolomé kerk uit de 12e eeuw die volledig werd opgetrokken uit de lokaal gewonnen Toscasteen. Daar omheen ligt de aardige, gedeeltelijk ommuurde oude stad. In het Soler Blasco museum ligt een mooie sieradenschat en in het Museo Arquelógico leer je meer over de geschiedenis van Jávea. Vanaf de Cabo San Antonio is het uitzicht over de grillige kustlijn schitterend. De grotten aan het Granadella strand trekken veel snorkelaars en duikers aan. Ook de panorama´s vanaf het uitzicht punt Cruz del Portixol zijn de moeite waard.

Calpe
Calpe is een behoorlijke toeristische plaats waar het hele jaar door van alles is te doen. De stad wordt gedomineerd door de indrukwekkende krijtrots Peñon de Ifach van 332 meter hoog. De rots is het kleinste beschermde natuurgebied van Spanje en voor onvergetelijke uitzichten ook te beklimmen. Dat is vooral onder vogel- en plantliefhebbers een geliefde bezigheid, vanwege de unieke flora en fauna (meer dan 300 soorten) die ze er kunnen aantreffen. Er is ook een klein interpretatiecentrum voor wie meer wil weten. In Calpe kun je wandelen rond een groot zoutmeer of struinen door de haven om alle jachten die daar liggen te bewonderen of geniet van een bordje verse vis op de gezellige boulevard. Calpe telt maar liefst zes musea, waaronder het archeologisch museum, een etnologisch museum en een heus museum voor stripfiguurliefhebbers: het Museo del Cómic. Zowel het Fosa strand of het Arenal strand zijn populair. Op de heuvel landinwaarts ligt de oude stad met het gerestaureerd 16e eeuws Mascarat kasteel.

Altea
Het pittoreske kunstenaarsdorp Altea ligt mooi op een heuvel die een groot deel van de kustlijn overziet zowel noordwaarts als in zuidelijke richting. De skyline van Altea wordt gedomineerd door de koepel van de Consuelo kerk. Met de blauwe tegels van Valenciaanse keramiek is het een echte blikvanger. Het stadje trekt van oudsher al artistiekelingen aan. Het heeft een mooie historische kern met nauwe straatjes en knusse pleintjes die op geen enkele ansichtkaart zullen misstaan. Talloze schilders, dichters, beeldhouwers en schrijvers vonden hier hun inspiratie. De bezoeker kan die op hun beurt vinden in de vele galerietjes en snuisterijwinkeltjes die er te vinden zijn. Daarnaast heeft Altea nog een mooie kustlijn met gezellige wandelpromenade en Playa de la Roda met fijne kiezelstenen afgewisseld met rotsen. Natuurliefhebbers kunnen buiten Altea het beschermde natuurgebied Sierra Helada bezoeken om er te wandelen en te genieten van de adembenemende uitzichten van de hoge kliffen over de zee en de grillige kustlijn.

Moraira
Moraira wordt wel het ‘Wassenaar aan de Costa Blanca’ genoemd aangezien het voormalige vissersdorp wordt omringd door met villa’s van vooral Noord-Europeanen bebouwde heuvels. Het kuststadje heeft een charmante dorpskern met veel horecagelegenheden, interessante winkels en cultuur. De kust is ietwat rotsachtig, maar er liggen zeker een paar mooie zandstranden. Tussen de haven en het stadsstrand ligt een klein kasteel. De relatief grote jacht- cq vissershaven toont dat watersport hier een belangrijke rol speelt voor inwoners en bezoekers. De Club Náutico van Moraira behoort tot de meest exclusieve van Spanje. Vanaf de Cap d’Or heb je een fraai uitzicht over Moraira en het erachter gelegen Teulada. Hier ligt ook de gelijknamige wachttoren uit de 16e eeuw die de kustplaats moest verdedigen tegen van zee komend gevaar.
Costa Blanca Zuid

Santa Pola

Santa Pola is een typisch mediterraan kustplaatsje dat de laatste decennia flink is gegroeid door het toerisme. De vissershaven speelt nog een belangrijke rol en van daaruit vertrekken ook dagelijks veerboten of watertaxi’s naar het eilandje Tabarca. Een bezoek daaraan is perfect voor een leuk dagje uit. Mijd alleen augustus, want dan is het er overvol. Het gemeentelijk aquarium is klein maar fijn en net als andere plaatsen in deze omgeving heeft Santa Pola een eigen zoutmeer. Dit is een beschermd natuurgebied waar je kunt wandelen en een klein museum over zoutwinning kunt bezoeken. Kinderen komen aan hun trekken in funpark Pola Park en Playa de levante is uitgestrekt met uitstekende voorzieningen, een brede wandelpromenade met een keur aan restaurants. Het heldere water bij Santa Pola leent zich perfect om te snorkelen of duiken. In en rond Santa Pola liggen drie wachttorens, die van Tamarít bij het zoutmeer, Escaletes in de bergen en Atalayola bij de huidige vuurtoren. Van veel eerder zijn de resten van het Romeinse huis Casa Romana del Palmeral uit de 4e eeuw v.Chr. Daarnaast ligt er nog een kasteel uit de 16e eeuw op Plaza Glorieta. Hierin zijn het zeemuseum en het vissersmuseum gevestigd.

La Marina
La Marina ligt iets ten zuiden van Santa Pola en is bekend vanwege de prachtige duingebieden naast de uitgestrekte stranden die grenzen aan stukken bos waar je in de zomer veel picknickende Spaanse families tegenkomt. Je kunt via het strand zelfs Santa Pola in het noorden en Torrevieja in het zuiden bereiken. Vanuit La Marina is de zoutvlakte van Santa Pola eveneens goed te bereiken. Veel van wat je in een typische kustplaats verwacht, vind je ook in La Marina. Je kunt er fietsen huren, uitgaan, lekker eten, een Fenicische vindplaats bezoeken en natuurlijk heerlijk luieren aan het prachtige strand.

Guardamar del Segura
De naam zegt het al, Guardamar ligt aan de rivier de Segura, die een belangrijke rol speelt in de watervoorziening van de groentetuin van Spanje in de zuidelijker gelegen regio Murcia. Die rivier en Guardamar zelf moesten door de eeuwen heen worden beschermd en dat werd gedaan vanaf achter de stadsmuur, waar nu nog resten van bestaan en vanuit het 12e -eeuwse kasteel bovenop de heuvel waar Guardamar tegenaan is gebouwd. Bij de monding van de rivier liggen Fenicische resten van de verdwenen havenstad La Fonteta. Ook zijn er nog getuigenissen van de Iberiërs in de vorm van een necrópolis. In Guardamar del Segura vieren duizenden Spanjaarden uit het binnenland hun zomervakanties. Ze worden aangetrokken door het prachtige duinengebied dat aan de plaats grenst en de twaalf kilometer lange kustlijn. Het grootste deel van het jaar is de lange boulevard erg gezellig met een uitgebreide keuze aan restaurants waaronder naast veel buitenlandse menu’s ook genoeg typisch Spaanse kaart. Vanaf het kasteel is er een prachtig uitzicht over het stadje en het achterland. Twee ruime parken (Reina Sofía en Alfonso XIII) zijn ideaal voor een avondwandelingetje of om met de kinderen de diverse speeltuinen te bezoeken.

Torrevieja
De bruisende hoofdstad van de Costa Blanca Zuid is Torrevieja. Dit behoorlijk uit de kluiten gewassen kustresort trekt inmiddels al vele jaren vakantiegangers, overwinteraars en buitenlands residenten uit alle windstreken aan. Torrevieja ligt tussen twee zoutmeren en de zee en heeft mooie stranden en een levendige vissers- en jachthaven met een drie kilometer lange boulevard om uitgebreid te flaneren. De stad heeft uitgebreide voorzieningen, bars en restaurants en in het hoogseizoen ook een druk uitgaansleven. De meren zijn een geweldige plek om te wandelen, fietsen of picknicken. In de stad liggen een paar mooie kerken waaronder de bijzondere en uiterst moderne kerk Sagrado Corazón de Jesús. Bij de haven vind je nog het beroemde beeld van de ‘Hombre del Mar’, een eerbetoon aan alle zeelieden die hier Torrevieja verlieten. Een van die zeelieden wordt voor altijd nagekeken door La Bella Lola, een sculptuur van een vrouw die naar verluidt dagelijks tevergeefs plaatsnam op het bankje om te kijken of haar geliefde al terugkeerde van zee.

Orihuela Costa
Orihuela Costa is het nieuwere gedeelte van de voormalige bisschopsstad Orihuela, die meer in het binnenland ligt met diverse historische bezienswaardigheden. In 1488 hielden de Katholieke Koningen in Orihuela even hun hof om te beslissen over de aanpak van de verovering van Granada. De mooie kathedraal del Salvador y Santa María en het Colegio Dioceasano Santo Domingo zijn hier te bezoeken. Ook liggen er verschillende interessante middeleeuwse kerken in Catalaanse gotiek. Het stadje is beroemd vanwege de bijzondere Paasprocessies en dat kun je ook zien in het Semana Santa museum ter plaatse. De feesten van de Moros y Cristianos trekken jaarlijks eveneens veel mensen van buiten. Orihuela Costa heeft mooie stranden. De wandeling naar Cabo Roig langs een rostachtig strand is aan te raden. Evenals het gelijknamige restaurant. Daarnaast is Playa La Zenia ook erg populair.
Costa Cálida

Pilar de la Horadada
Dichtbij de veilige familiestranden van de Mar Menor ligt Pilar de la Horadada iets in het binnenland. De eigen stranden hebben fijn zand, zoals op het lange strand Playa Las Villas naast de haven. Het is hier leuk om een excursie te maken naar het gebied van de río Seco, de droge rivier. Bij een netwerk van kanalen ligt de route El Pinar de Campoverde met interessante informatie over de hier aanwezige flora en fauna. Ook is er een waterarchitectuur-route die meer vertelt over de watermolens en putten die er hun taken hadden. Aan zee ligt de wachttoren Torre de la Horadada. Bij Playa el Río ligt de Romeinse steengroeve van 60 meter lang uit de 2e eeuw v.Chr. Het hier opgegraven materiaal werd gebruikt voor de aanleg van de Via Augusta, die hier passeerde.

San Pedro del Pinatar
Dankzij de zoutvlakten kent San Pedro del Pinatar al een lange geschiedenis die teruggaat tot voor de Romeinen. Die zoutvlakten zijn nu beschermde natuur, waar je heerlijk door kunt wandelen en zelfs een heilzaam modderbad kunt nemen bij Playa La Puntíca. De modder is beïnvloed door het zoutmeer ernaast en zou goed zijn tegen reumatische klachten en voor een gladde huid. De plaats is erg geliefd onder vakantiegangers met kinderen of juist ouderen omdat de Mar Menor zo rustig is en geen getijden kent. Het water is altijd een paar graden warmer dan de zee. In het stadje zijn veel faciliteiten voor toeristen en je eet er overal heerlijke verse vis. Het populairste strand is Playade la Llanas tussen het natuurgebied en de haven. Bij de zoutvlakten ligt de bijzondere en antieke molen Molinos de Quintín y Calcetera.

Mar Menor
De landtong van La Manga del Mar Menor ziet er van ver uit alsof hoge toeristenflats uit de zee oprijzen. In werkelijkheid staan we op een smalle stook land die ooit door een sedimentatie is ontstaan. Als je er eenmaal bent, is het echter prima toeven met mooie, veilige strand, ontzettend veel voorzieningen die veelal gericht zijn op het hele gezin en een keur aan horecagelegenheden waar je met elke smaak wel terecht kunt. Op het smalste stuk is de landstrook 100 meter breed en op het breedste gaat het om 1.200 meter. Via een paar kanalen is de Mar Menor nog verbonden met het verse watertoevoer van de Middellandse Zee. De Mar Menor bevat vanwege zijn unieke ecologische situatie bijzondere flora. Helemaal in het zuiden kun je bij het beschermde Las Salinas de Marchmalo flamingo’s aantreffen. Bij Playa de las Amoladeras zijn de duinen beschermd vanwege een aantal unieke plantensoorten. Vanwege het hoge gehalte aan mineralen en zout is het water erg goed voor bepaalde aandoeningen.
Costa del Sol

Benalmádena
Benalmádena is een behoorlijk uit de kluiten gewassen kustplaats met ruim 60.000 inwoners. Dit aantal wordt natuurlijk ruimschoots verdrievoudigd in het hoogseizoen. Het voordeel van die grootte is dat er ontzettend veel te doen is. Zeker voor gezinnen met kinderen, want die kunnen hun lol niet op in het pretpark Tivoli, in het aquarium Sealife in de mooie haven Puerto Marina, waar het ook goed flaneren en uitgaan is dankzij de goed aanwezige horecagelegenheden. Dan is er nog Selwo Marina met een mooie dolfijnenshow, het fraaie Paloma Park en je kunt met de kabelbaan de berg op om daar te genieten van een roofvogelshow, van prachtige vergezichten over de Costa del Sol of van een wandeling langs een van de goed gesignaleerde wandelroutes. Winkelen kan in het centrum van Arroyo de la Miel en een stapje terug in de tijd doe je in de smalle, pittoreske straatjes van Benalmádena-Pueblo, het hoogste gedeelte van de gemeente met eveneens prachtige uitzichten over de kust. Vanuit de haven vertrekt regelmatig een bootje dat parallel aan de kust naar de haven van Fuengirola vaart en vice versa. Ook zijn er diverse bedrijven die vanuit Puerto Marina trips aanbieden om dolfijnen te spotten.

Mijas
Met bijna 80.000 inwoners is Mijas een erg uitgestrekte kustgemeente waar elk district een eigen karakter heeft. Het fraaie witte dorpje Mijas-Pueblo ligt hoog in de bergen en is beroemd om de ezeltaxi’s en de keur aan souvenirwinkeltjes en zaakjes die lederwaren verkopen. Vanuit het dorp vertrekken een aantal mooie wandelroutes door de Sierra de Mijas. Vooral het uitzicht vanaf de top is onvergetelijk. Aan de kust ligt het gezellige La Cala de Mijas. De wekelijkse markt die hier wordt gehouden trekt bezoekers aan vanaf de hele Costa del Sol. Dan zijn er nog de urbanisaties Riviera en Calahonda met mooie natuurlijke zandstranden. Langs de kust kun je inmiddels al een flink eind wandelen over de Senda Litoral, een wandelpad van houten vlonders dat de kustlijn volgt richting Marbella. Na afronding leidt dit pad langs de hele provinciekust. Mijas heeft ook een aquapark dat in de zomermaanden erg druk wordt bezocht.

Fuengirola
Ingeklemd tussen de zee en de gemeentegrenzen van Benalmádena en Mijas ligt Fuengirola uitgestrekt langs de ruim zeven kilometer lange boulevard. De stad heeft brede stranden met zeer veel voorzieningen, talloze visrestaurants en is ook levendig in het laagseizoen. Het gastronomisch centrum bevindt zich tegenwoordig rond Plaza de la Constitución waar ook recent de gezellige gastromarkt Mercado la Galería is geopend. Ook in de levendige wijk Los Boliches openen steeds meer leuke tentjes hun deuren. Bioparc Fuengirola is het kleine zusje van het fraaie bioparc Valencia en beide dierentuinen zijn ingericht volgens het concept ‘zooinmersion’, waardoor de bezoeker de illusie krijgt dat de dieren enkel middels natuurlijke barrières van elkaar zijn gescheiden. In Fuengirola zijn resten te bezoeken van Romeinse baden en een Romeinse villa en het Moorse kasteel op de heuvel, waarbinnen het hele jaar door veel festiviteiten worden georganiseerd, vormt ook een leuk uitstapje. Shopfanaten kunnen terecht in het grote overdekte winkelcentrum Miramar. Vlakbij ligt het Parque Fluvial, dat de gehele monding van de rivier Fuengirola omvat.

Marbella
Marbella heeft twee beroemde highlights die in karakter zeer van elkaar verschillen. Allereerst het historische centrum dat als een ‘pueblo blanco’ uitgestrekt ligt rond het ‘sinaasappelplein’ Plaza de los Naranjos. Daarnaast is de luxe jachthaven Puerto Banús een grote trekpleister met zijn enorme jachten en bruisende nachtleven dat een grote aantrekkingskracht uitoefent op de internationale jetset. Marbella heeft nog twee andere havens: de vissershaven La Bajadilla, met veel goede, nog vrij authentieke visrestaurants en de gezellige haven Cabopino helemaal aan de oostkant van de stad met een kustlijn van 27 kilometer. Feitelijk is er geen echt centrum te noemen, want ook de knusse en nog vrij Spaanse dorpskern van San Pedro de Alcántara valt onder de gemeente Marbella. Voor familiefun is het klimbos Aventura Amazonia in de wijk Elvira een leuke optie of lekker springen op de trampolines van Costa Jump in San Pedro. Vanuit Marbella is het natuurgebied rond Refugio de Juanar goed te bereiken en ook erg geliefd voor wandelingen. Zo kun je bijvoorbeeld de top van La Concha beklimmen, de iconische berg die elke foto van Marbella siert. De stranden van Marbella zijn geliefd. Niet breed, maar wel fijn, wit en natuurlijk zand. Overal tref je hippe beach clubs aan waar je terecht kunt voor je innerlijke geheugen.

Estepona
Estepona werd lange tijd gezien als een goedkoper verlengstuk van Marbella, maar heeft steeds meer een eigen gezicht met een verrassend leuk centrum dat door de inrichting van de nauwe straatjes nog een beetje Moors aandoet. Overal fleuren kleurige bloempotten de gevels op. In de levendige jachthaven struikel je over de horecagelegenheden. Vanuit hier bieden diverse bedrijven ook boottrips aan om dolfijnen te kijken of richting de Straat van Gibraltar te varen. Langs de prachtig lange boulevard is het goed flaneren als de avond valt of om vast een strand voor de volgende dag te kiezen. Het strand Playa del Cristo staat hoog op veel ranglijsten van de mooiste stranden in het zuiden van Spanje. Bij het gemeentehuis ligt het Plaza del Reloj met een muziektent en de Torre del Reloj. Dit is een mooi gerestaureerde, hoge klokkentoren uit de 15e eeuw. Op de plaatselijke markt zie je wekelijks een levendig schouwspel van inwoners en toeristen die er komen om verse levensmiddelen in te slaan. Veel leuke tapasbarretjes en andere – steeds meer internationale – restaurants proberen de passanten binnen te lokken om er een hapje te eten. De Virgen de los Remedios kerk uit de 18e eeuw is mooi om even binnen te wandelen. In de stierenvechtersarena is het gemeentemuseum gevestigd. Naast informatie over dit controversiële volksvermaak herbergt het ook een etnografisch en archeologisch museum. Een leuk gezinsuitje beleef je in Selwo Aventura dat aan de rand van de gemeente ligt.

Dit artikel is geschreven door Hans van Let, algemeen directeur van CasaLasDunas, onder auspiciën van de redactie van Mondi.

Wilt u meer weten over boven vermelde organisatie met 41 ervaringen van andere kopers en de persoonlijke ervaring en beoordeling van Mondi raadplegen (exclusief voor leden), ga dan naar de bedrijfsprofielpagina van CasaLasDunas

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Hans van Let
Datum: 03-12-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten