HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De belastingdienst organiseert een loterij

Dit alles is natuurlijk bedoeld om witwaspraktijken en belastingontduiking tegen te gaan. Om die reden organiseert de Portugese belastingdienst een loterij onder de indieners van officiële facturen/kwitanties.

U wordt daarom door bijvoorbeeld de supermarktkassière ook gevraagd of u een rekening wil met fiscaal nummer, zodat u kunt meedoen. Allemaal maatregelen om het florerende zwarte en grijze circuit verder terug te dringen.

Recent zijn de regels in Portugal met betrekking tot betalingen fors gewijzigd. Nu is dat voor de huis-tuin-en-keuken-aankopen niet zo belangrijk, maar wel bij de aanschaf van duurzame gebruiksartikelen en bijvoorbeeld bij huizen en grond.

Waar voorheen grote bedragen contant konden worden betaald, is dat nu niet meer het geval. De grens is gesteld op maximaal 3.000 euro. Hogere bedragen moeten via een bankoverschrijving of cheque worden voldaan, zodat de betaling bewijsbaar en controleerbaar is.

De notaris ziet bij de overdracht erop toe dat dit daadwerkelijk zo gebeurt. De kopieën van de transactie worden bij de akte gevoegd. Hierdoor kan de belastingdienst zien wie heeft betaald en wie heeft ontvangen en hoe hoog dat bedrag was. Uiteraard moet dit kloppen met de bedragen in de aktes. In het geval er een voorlopig koopcontract en aanbetaling was, moeten ook deze stukken worden bijgevoegd.

De loterij en de prijzen

De belastingdienst verloot eenmaal per maand een premie en daarnaast soms nog wat extra trekkingen. Afgelopen december zijn er drie lotingen geweest. Iedere particulier die een rekening vraagt en daarop zijn fiscaal nummer laat zetten dingt automatisch mee. Iedere factuur (dus ook bijv. de kassabon van de supermarkt) met vermelding van het fiscale nummer telt mee.

De bedoeling van de loterij is natuurlijk om de bevolking de gewoonte aan te leren om een rekening te vragen. Daarmee ontstaan er minder mogelijkheden voor de leverancier, aannemer et cetera om de belasting te ontvluchten (zowel inkomstenbelasting als btw). 
Over een aantal jaren wanneer de gewoonte wellicht meer is ingeburgerd zal deze "loterij" wel weer verdwijnen. In het verleden werd maandelijks een BMW verloot (toch wel hét statussymbool voor veel Portugezen), maar nu is dat gewijzigd in staatsobligaties van 50.000 euro.
Bijdrage: Herman van Katwijk is 'gepensioneerd' makelaar en eigenaar van Calvos Casas.
Raadpleeg voor het koopproces van vastgoed, de rol van de Portugese notaris en de makelaar het landendossier Portugal. Onderaan dit dossier kunnen leden van Mondi onbeperkt vragen stellen over alles (in de meest brede zin van het woord) wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van vastgoed in Portugal.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Herman van Katwijk
Datum: 31-01-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten