HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Bemiddeling bij aanschaf Italiaans onroerend goed

Bij de aanschaf van Italiaans onroerend goed is het inschakelen van een makelaar geen overbodige luxe. Een goede makelaar neemt u veel zaken uit handen en zorgt voor het nodige papierwerk. Deze veelomvattende rol van de makelaar maakt goede communicatie extra belangrijk. Dit is één van de redenen waarom het de voorkeur verdient om te kiezen voor Nederlandstalige begeleiding.

In Nederland is het gebruikelijk dat verkoper en koper beiden hun eigen makelaar hebben. In Italië is dit niet het geval, daar bedient de makelaar zowel de koper als verkoper. Daar komt bij dat een huis meestal bij meerdere makelaars te koop wordt aangeboden. Dit zorgt voor een grote concurrentie tussen Italiaanse makelaars onderling. Op het moment dat een Nederlander in Italië een huis wil kopen kan hij twee dingen doen: rechtstreeks zakendoen met een Italiaanse makelaar of gebruik maken van de diensten van een Nederlandse intermediair. Het inschakelen van een Nederlandse intermediair heeft een aantal belangrijke voordelen.

Voordeel
De Nederlandse intermediair werkt vrijwel altijd alleen voor de kopende partij. Dit is meteen het belangrijkste voordeel. Een ander voordeel is dat het natuurlijk prettig is om in de Nederlandse taal zaken te doen. Juist omdat de taken van de tussenpersoon zo veelomvattend zijn is goede communicatie essentieel. De meeste Nederlandse intermediairs hebben een netwerk van partners in Italië, waardoor zij woningen kunnen aanbieden in verschillende regio’s. Dit is een groot verschil met de Italiaanse makelaar, die doorgaans alleen lokaal aanbod heeft. Wanneer een koper nog niet een uitgesproken voorkeur voor een bepaalde locatie heeft, dan is het prettig als zijn begeleider aanbod in verschillende gebieden kan laten zien.

Middeling
Wordt een huis gekocht via een intermediair uit Nederland, dan is de koper een aankoopprovisie verschuldigd. Deze varieert meestal van 3 tot 6 procent van het aankoopbedrag. Daarvoor wordt de koper begeleid van de start van het koopproces, het zoeken en de bezichtigingen, tot en met de notariële overdracht. Zaken als advies bij het bieden en het uitbrengen van een bod, het (laten) controleren van eigendomsverhoudingen en vergunningen, het opstellen van het voorlopig koopcontract en het definitieve contract, maar ook het regelen van een Italiaans fiscaal nummer, een bankrekening en de benodigde vertalingen horen daarbij.

Wanneer een koper zelf een huis heeft gevonden via een Italiaanse makelaar kan hij nog steeds een Nederlandse intermediair inschakelen, bijvoorbeeld om de documenten te laten controleren. Hier wordt doorgaans een uurtarief voor in rekening gebracht.

Bron: Laura de Rooy-Dekker, ItaliaCasa

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-02-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten