HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Belastingaangifte voor residenten met vastgoed in Spanje

Als je eigen woning je hoofdwoning is, oftewel waar je woont en waar je ingeschreven bent, dan is deze vrijgesteld voor de inkomstenbelasting. De waarde van de woning moet wel worden opgegeven in de aangifte vermogensbelasting*. Er geldt een algemene vrijstelling van 700.000 euro die voor een eigen woning verhoogd mag worden met 300.000 euro. Belangrijk is dat deze vrijstellingen per regio in Spanje kunnen verschillen.

Als je in Spanje woont en een tweede woning in Spanje bezit, en deze wordt niet verhuurd, dan wordt er een forfaitair inkomen berekend dat aan het belastbare inkomen wordt toegevoegd. Dit forfait bedraagt 1,1 procent van de kadastrale waarde van de woning en 2 procent als de kadastrale waarde de laatste tien jaar niet herzien is. Het forfaitair inkomen moet jaarlijks worden opgegeven in de aangifte inkomstenbelasting en wordt belast met de algemene tarieven.

Bij verhuur
Als je je woning verhuurt aan toeristen zijn de huurinkomsten belast met de algemene tarieven. Uitsluitend de direct aan de verhuur gerelateerde kosten zijn aftrekbaar. Is er sprake van verhuur als hoofdwoning van de huurder, dan mogen de netto huurinkomsten - inkomen min kosten - op je belastingaangifte met 60 procent verminderd worden. Dit is uiteraard een belangrijke fiscale faciliteit.

Bij verkoop
Bij verkoop van de woning is de winst belast met 'belasting over rendementen en vermogenswinsten'. Dit noemen we voor het gemak ook wel de 'lage tabel inkomstenbelasting'.

Er zijn twee uitzonderingen op deze regel. Er is geen belasting over de verkoopwinst van toepassing in de volgende gevallen:
  1. Bij herinvestering van de winst in een nieuwe hoofdwoning (geen vakantiewoning). De voorwaarden voor deze vrijstelling is dat de woning die verkocht wordt de afgelopen drie jaar de ‘hoofdwoning’ moet zijn geweest en dat de gemaakte winst binnen twee jaar wordt geherinvesteerd.
  2. Wanneer de verkoper ouder is dan 65 jaar op moment van de verkoop van de woning. Ook hier moet de verkochte woning drie jaar als hoofdwoning hebben gefungeerd.
Toelichting (zichtbaar voor ingelogde leden)

- Wanneer is aangifte vermogensbelasting Spanje verplicht?
- Algemene tarieven
- Rendement en winsten

Dit artikel is geschreven door Maartje Vissers, directeur particulieren Euro Economics.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje

Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Maartje Vissers
Datum: 05-03-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten