HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Bed & Breakfast beginnen in het buitenland

Vooral na de vakantieperiode ontvangt Mondi jaarlijks veel vragen over het opstarten van een Bed & Breakfast (B&B). Veel mensen dromen over een eigen B&B en in de meeste gevallen blijft het hier ook bij. Voor de doorzetters die er echt voor willen gaan, zet Mondi een aantal belangrijke aspecten op een rij.

Om een Bed en Breakfast te beginnen dient u zich vooraf te realiseren dat het uitoefenen ervan een kwestie van aanpakken is. Ook op de momenten dat u liever even niets zou willen doen. Het wordt snel geromantiseerd, maar in de praktijk bent u vooral bezig om het anderen naar de zin te maken. Iets wat natuurlijk leuk is, maar een moment voor jezelf is er niet altijd bij. Het is heerlijk om voor fijne gasten te werken, maar soms wordt uw geduld danig op de poef gesteld door gasten waar u minder prettig mee onder een dak vertoeft.

De teleurstelling zal groot zijn als op het moment suprême de financiering niet rond komt. Mondi start dus met een onderwerp dat voor een niet gering aantal initiatiefnemers voor het opstarten van een B&B als sluitstuk komt.

1) De financiering
Zonder voldoende eigen vermogen is het onmogelijk om een B&B op te starten of over te nemen en te exploiteren, ongeacht waar u het initiatief wilt gaan ondernemen. Ook al hebt u nog zo’n mooi businessplan waarbij de cijfers tot de verbeelding spreken om er een lucratieve onderneming van te maken. Helaas is er geen bank die u met open armen zal ontvangen. Het exploiteren van een B&B is meestal geen vetpot. Dus een klein beetje financieel onafhankelijk zijn is prettig.

2) De locatie

Hebt u zo’n idyllisch plekje gevonden waar in de nabije omgeving geen enkele B&B (meer) actief is, dan is dat meestal een teken aan de wand. Bereikbaarheid, recreatieve mogelijkheden en voorzieningen in de omgeving zijn erg belangrijk. Informeer bij de gemeente of het exploiteren van een B&B überhaupt is toegestaan en aan welke eisen deze zou moeten voldoen als u gasten wenst te ontvangen. Onderzoek of er Bed en Breakfast accommodaties in de directe omgeving zijn. Informeer dan gelijk naar de verblijfstarieven en de check de agenda voor de beschikbaarheid.

3) Businessplan en exploitatiebegroting
Als u een bestaande B&B kunt overnemen, dan kunt u het uzelf makkelijker maken. Maar schijn kan bedriegen. Gemanipuleerde cijfers van een bestaande B&B ter overname om een positiever beeld te schetsen van de inkomsten en bezettingsgraad zijn niet altijd eenvoudig te doorgronden. Maak altijd gebruik van deskundigen die uit uw belang handelen. Stel vooral (controle)vragen aan de juiste mensen. Ontdekt u al snel een leugentje om bestwil (wat is er aan toeristenbelasting afgedragen en betaald), dan mag u zeer waarschijnlijk meer informatie met een korreltje zout nemen. Maak zelf een businessplan (inclusief marketingplan) met exploitatiebegroting en laat een deskundige hier kritisch naar kijken en daar waar noodzakelijk corrigeren.

4) Taalbarrière
Zorg dat u zich lokaal kunt redden met de taal. Het is altijd makkelijk als u mensen in de directe omgeving hebt, die u behulpzaam willen en kunnen zijn. Als u meerdere talen machtig bent, is dat een enorm groot voordeel. U vergroot dan hiermee ook uw internationale doelgroep.
Oproep voor het programma 'Ik Vertrek'
Vlaamse avonturiers gezocht

"Voor het gloednieuwe Vlaamse programma 'Ik vertrek' is de Belgische televisiezender VTM op zoek naar koppels of gezinnen die in de (nabije) toekomst naar het buitenland vertrekken om hun droom waar te maken. In 'Ik Vertrek' worden 8 ondernemende gezinnen of koppels gevolgd die hun dromen in het buitenland willen waarmaken.
Is het openen van een eigen camping bijna binnen handbereik?
Of ben je binnenkort de gastheer van je eigen B&B of hotel?
Wie weet staan er allerhande buitenlandse projecten op til waar je die extra aandacht echt wel voor kan gebruiken?"

Wilt u contact met de redactie van het Vlaamse programma 'Ik vertrek', dan kunt u uw gegevens en bij voorkeur een telefoonnummer invullen via het contactformulier onder vermelding van 'kandidaat Ik Vertrek' en stemt u ermee in vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) dat Mondi de gegevens rechtstreeks doorstuurt naar de betreffende redacteur. Geef bij voorkeur aan op welke dag en tijdstip u het beste bent te bereiken.
Hulp nodig bij het opzetten van een Bed en Breakfast in het buitenland?
Mondi heeft veel ervaring en beschikt over een groot internationaal netwerk van voornamelijk gescreende deskundigen. Als lid van Mondi kunt u (desgewenst anoniem) onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van de landendossiers en themapagina’s naar keuze. Wilt u persoonlijk advies of begeleiding, dan is het afsluiten van een Mondi lidmaatschap premium een eerste stap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 21-08-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten