HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

40 procent onder de marktprijs aan de Costa del Sol

Dat was een van de lokkertjes van een projectontwikkelaar uit Marbella. De Spaanse pers meldt nu dat de in Marbella gevestigde huizenbouwer Grupo Otero in financiële problemen verkeert, die luxe vakantiehuizen off-plan verkocht met agressieve prijs-kortingsclaims. Het gaat hier om een projectontwikkelaar waar Mondi voor heeft gewaarschuwd omdat er geen bankgarantie werd verstrekt.

Volgens El Confidencial hebben cashflowproblemen Grupo Otero gedwongen te stoppen met het betalen van zijn aannemers en leveranciers, waardoor ze van half afgemaakte bouwlocaties afliepen. Sommigen zouden geleverde materialen weghalen in een poging de kosten terug te verdienen. Grupo Otero zou al achterlopen met betalingen van miljoenen euro's die het aan zijn zakenpartners verschuldigd is, wat zou kunnen leiden tot financiële ondergang voor leveranciers en aannemers.

Het artikel in El Confidencial suggereert dat de leidinggevenden van Grupo Otero hebben toegegeven dat ze in financiële problemen verkeren, maar zoals gebruikelijk in dit soort situaties tasten leveranciers en klanten in wezen in het ongewisse over wat er aan de hand is.

De in Marbella gevestigde Grupo Otero begon in 2017 zijn leven als bouwer aan de Costa del Sol en breidde zich in hetzelfde jaar al snel uit naar de ontwikkeling van luxe tweede huizen. Vervolgens creëerde ze andere bedrijfstakken zoals interieurontwerp en internationale verkoop en marketing in de vorm van een bedrijf Atrium, of Atrium Capital Partners zoals ze zichzelf op Facebook en andere platforms profileren. Grupo Otero beweert dat ze ‘leiders zijn in de ontwikkeling van luxueuze woningen aan de Costa del Sol’ met meer dan 250 miljoen euro geïnvesteerd en meer dan 190 gebouwde eenheden.

Bankgarantie opeisen in Spanje
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is een projectontwikkelaar in Spanje verplicht om aan de koper een bankgarantie te verstrekken. Dit is bij wet vastgelegd. Met deze bankgarantie heeft de koper de zekerheid dat alle door hem gedane aanbetalingen worden terugbetaald indien de woning uiteindelijk niet wordt opgeleverd, bijvoorbeeld omdat de projectontwikkelaar failliet gaat. De garantie wordt verstrekt in de vorm van een bankgarantie of door middel van een verzekeringspolis.

Maar helaas gaat deze vlieger niet op als kopers van een nieuw te bouwen woning hebben gekocht via Grupo Otero. Deze promotor werkt uitsluitend met ‘auto promoción’. Dat wil zeggen dat je als koper zelf de projectontwikkelaar bent. Je koopt grond en laat een project uitwerken door een architect naar keuze, vraagt een bouwvergunning aan, je kiest een aannemer, start met bouwen zodra de vergunning definitief is en je stuurt het hele verhaal dus zelf aan.

Drie grote aandachtspunten bij ‘auto promoción’
  1. Jij bent zelf verantwoordelijk voor alles wat er op je kavel gebeurt. Iemand valt? Jouw probleem tenzij je je voldoende indekt of verzekert.
  2. Je werkt zonder bankgaranties. Dus voor elke betalingsschijf wil je of werk gedaan hebben of materialen zien op je bouwplaats, anders betaal je voor lucht.
  3. En je wil zelf eerst eigenaar zijn van de grond voor er gebouwd wordt of betaling gebeuren.
Als je met een correcte aannemer in zee gaat, kan je dit allemaal contractueel in aannemingscontracten afspreken. Uiteraard laat je jezelf door een deskundige onafhankelijke advocaat begeleiden, neem je de juiste verzekeringen en betaal je nadat je architect de bouwfase goedgekeurd, et cetera.

Maar in dit geval, bij de projectontwikkelaar waar in Spanje met grote ogen naar gekeken wordt, loopt het dus al even grondig mis. Deze partij geeft een heel bijzonder interpretatie aan de term ‘auto promoción’. Zo vroegen ze bij verschillenden kopers 20.000 euro als reserveringsbedrag. Maar … de koper was nog geen eigenaar van de grond, ze stelden steevast een éénzijdig verkoopcontract op en waren zelden of nooit bereid dit aan te passen. Met andere woorden: ze vroegen/vragen 20.000 euro voor een A4 en veel beloftes.
Advies Mr Martijn Bressers:
“Contacteer een advocaat in een zo vroeg mogelijk stadium. Als deze voortvarend te werk gaat, kan hij al belangrijke zaken controleren vóórdat de eerste aanbetaling wordt gedaan en zonder dat u bevreesd hoeft te zijn de woning mis te lopen.“
Bronnen: Azull, Bressers Law, El Confidencial, SpanishPropertyInsight.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 10-02-2023

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten