HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Wijzigingen van belastingheffing in Oostenrijk

De Oostenrijkse regering heeft nieuwe wetgeving ingevoerd bij aan- en verkoop van vakantiehuizen.

De Oostenrijkse regering heeft in verband met de economische crisis en de daarmee verbandhoudende diverse besparingsmaatregelen, nieuwe wetgeving ingevoerd bij aan- en verkoop van vakantiehuizen. Deze nieuwe wetgeving is vanaf 1 april 2012 ingegaan. Mr. Stephan Wijnkamp legt als advocaat uit wat de wijzigingen inhouden.

Er wordt een vast percentage van 25 procent geheven over de verkoopwinst van onroerende zaken. De verkoopwinst wordt bepaald door het verschil tussen aanschaffingskosten en verkoopprijs. Investeringen in het huis zoals saneringskosten of herstellingskosten mogen meegeteld worden in de aanschaffingskosten en verminderen op die manier de verkoopwinst. Daarbij dient ook nog voor bijvoorbeeld bij verhuurde huizen, de afschrijving meeberekend te worden.

Bijkomende kosten
Na tien jaar de woning in bezit te hebben is er een belastingvermindering in verband met inflatie mogelijk. Deze vermindering is een tamelijk complexe berekening die erop neer komt dat na 35 jaar het speculatievoordeel, de winst, nog maar met 12,5 procent wordt belast. De berekening van de speculatiewinst dient in overleg met de Oostenrijkse belastingadviseur plaats te vinden. Dit vanwege de fiscale complexiteit. Bij verkoop dient degene die het koopcontract opmaakt, de advocaat of notaris, deze belastingheffing te berekenen en van de koopsom af te trekken en aan het Finanzamt door te betalen. De verkoper ontvangt dus meteen minder. Wie de kosten van de belastingadviseur betaalt kan in de overeenkomst worden bepaald. Koper en verkoper moeten hier dus wel rekening mee houden als bijkomende kosten.

Voor gevallen daterend voor 1 april 2002 geldt een bijzondere regeling waarbij er weer andere percentages afhankelijk van het geval kunnen gelden.

Vrijstelling van Immobilien Ertragsteuer

Geen belasting wordt geheven als de woning minstens twee jaar voor de verkoop als Hauptwohnsitz in gebruik was of in de laatste tien jaar, vijf jaar doorlopend als Hauptwohnsitz was gebruikt. De hele regeling is zeer complex en grijpt terug naar het verleden. Slechts in samenspraak met een belastingadviseur is een juiste berekening mogelijk en weet u wat u aan de verkoop over gaat houden.

De Hauptwohnsitz problematiek heeft voor de buitenlandse investeerder dus naast het Grundverkehrsrechtelijke ook fiscale gevolgen. Meldt een persoon zich met Hauptwohnsitz terwijl deze daar niet werkelijk woont en worden belastingen daardoor niet afgedragen, dan zal er een fiscaal/strafrechtelijk probleem kunnen ontstaan. Mogelijk dat de Hauptwohnsitz problematiek nu ook de aandacht van de fiscus gaat trekken. Let dus bij verkoop maar ook bij aankoop goed op en laat u vooraf goed adviseren.

Deze bijdrage is mede mogelijk gemaakt door mr. Stephan Wijnkamp namens
Kanzlei Dr. Stephan Wijnkamp.

Lees ook:
Nieuwe wetgeving en verscherpt toezicht
Aangifte tegen tweedehuisbezitters in Oostenrijk
De praktijk van het kopen van een huis in Oostenrijk
 (deel 1)
De praktijk van het kopen van een huis in Oostenrijk (deel 2)

Landendossier    Aanbevolen naslagwerk Oostenrijk
Landendossier OostenrijkMeer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Oostenrijk
Deel dit artikel met anderen:
Tell a friend!
       

Het Mondi lidmaatschap; uw voordelen op een rij
Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.
Mondi helpt en adviseert leden ook persoonlijk voor, tijdens en na de aanschaf van een woning in het buitenland. Ook met diplomatieke interventie is Mondi steeds vaker in staat eventuele geschillen op te lossen tegen een relatief geringe vergoeding.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-05-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten