HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Waarde vastgoed Spanje daalt met 5,2 procent in 2021

Tijdens de lockdown in 2020 daalden de huizenverkopen in Spanje tot een historisch dieptepunt. In totaal is het aantal woningverkopen in 2020 met 20,5 procent gedaald. Maar de prijzen hebben zich in de hitte van de strijd beter gehandhaafd dan verwacht. De prijzen zijn in 2020 uiteindelijk gemiddeld met 'slechts' 3,7 procent gedaald. Het aantal verkopen zal weer toenemen.

De meeste Spaanse professionals verwachten dat dit jaar de prijzen verder zullen dalen, terwijl het aantal verkopen zal herstellen. Dit blijkt uit een rondje vragen dat het toonaangevende Spaanse financieel dagblad Expansión heeft gepubliceerd. Er wordt voor 2021 een verdere daling van 5,2 procent verwacht van de prijzen van woningen. Het aantal verkopen zal volgens de experts wel alweer herstellen, naar verwachting met 6 procent. In de regel is herstel van het aantal woningverkopen een gunstige voorbode voor het herstel van de prijzen.

Geeft het vaccin geen vertrouwen?
De vraag rijst hoe het kan dat ondanks - en mede ingegeven door het vaccin -het optimisme voor een langzame weg naar een nieuw normaal de prijzen toch blijven dalen?
De experts geven aan dat de gepubliceerde cijfers volgens hen alweer achterhaald zijn (tsja, daar zijn ze experts voor) en dat de impact van de pandemie pas later zichtbaar wordt en nog aan het doorwerken is.
Tevens is er sprake van toegenomen aanbod en hebben veel eigenaren - zeker op de verkoopportals - de prijzen nog niet verlaagd, wat naar verwachting van de experts derhalve wel zal gaan gebeuren.
Verder wordt er volgens de experts meer van de vraagprijs uit onderhandeld wat ook niet zichtbaar is op de verkoopportals.

Wat merkt en denkt EuroEconomics?
“Wij merken dat de belangstelling voor het kopen van een woning in Spanje met name uit Nederland aanhoudt. Wij denken dat net als in de vorige crisis het voor buitenlanders weer interessant kan worden om in Spanje naar hun droomwoning te zoeken, waar nu meer op afgedongen kan worden dan enkele jaren geleden. Uiteraard dient er vanwege de economische malaise in Spanje gecheckt te worden - zeker als de woning ook nog eens vanwege financiële nood wordt verkocht - dat er geen beslagen op de woning rusten."

Dit artikel is geschreven door Jeroen Oskam, oprichter en directeur van het fiscaal-juridische adviesbureau Euro Economics voor buitenlandse ondernemers en particulieren in Spanje.

Bron: Expansión.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Jeroen Oskam
Datum: 20-01-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten