HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Voorlopige koopovereenkomst tekenen bij Portugese Ambassade

Volgens een Portugese advocaat van een verkopende partij moet het voorcontract voor de aankoop van een woning in het district Leira door koper bij de Portugese Ambassade in Nederland getekend worden. Miscommunicatie kan door taalbarrières, maar ook door een andere cultuur en gewoontes snel optreden.

Mondi, die in deze situatie de koper persoonlijk begeleidt met de aankoop, had de makelaar al geïnformeerd dat deze handelswijze zeer ongebruikelijk en niet noodzakelijk is. De Portugese makelaar was echter zeer stelling, dus om spanningen te voorkomen heeft Mondi de situatie voorgelegd aan de Portugese advocaat mr. Jorge Gaspar Ferreira.

Mr. Jorge Gaspar Ferreira: “Er staat niets in de wet over de vereiste van de erkenning van handtekeningen bij een Portugese Ambassade. De wet heeft het in artikel 410, nº 3 Código Civil over een presentiële notariële erkenning van handtekeningen in geval van contracten waar onroerend goed mee is gemoeid. Bij gebrek aan die notariële erkenning zou het contract nietig verklaard kunnen worden, en dus zonder enige enkele juridische waarde.

Gedachte van de wetgever hierachter is geweest het voorkomen dat er later (bij een eventueel contractueel dispuut bij de rechtbank) zou kunnen worden aangevoerd door de tegenpartij dat de handtekeningen op het contract eventueel vervalst zouden zijn en/of hij/zij niet precies wist wat de strekking zou zijn van wat hij/zij aan het tekenen was.

De notariële erkenning fungeert dan als waarmerk dat de tekenende partijen daadwerkelijk persoonlijk getekend hebben en heel goed op de hoogte waren van de strekking van het getekende document. Bij gebrek aan een Portugese notaris (omdat men in het buitenland woont) wordt dan gevraagd om de handtekening bij de Portugese Ambassade te laten erkennen (die heeft een gelijksoortige bevoegdheid als de notaris).
Echter, er zijn manieren waarop de nogal kostbare en de vooral zeer tijdrovende gang naar de dichtstbijzijnde Portugese Ambassade valt te voorkomen:
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door mr. Jorge Gaspar Ferreira
Datum: 08-01-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten