HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Verplicht biedlogboek voor makelaars

Minister Ollongren: “Kopers en verkopers van een huis moeten de zekerheid hebben dat het biedproces eerlijk en transparant verloopt. Daarom wil ik dat alle makelaars gaan werken met een automatisch gegenereerd biedlogboek. Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weten kopers en verkopers hoe het bieden verlopen is.” Ook de huidige Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, De Jonge, maakte hier afspraken over met de makelaarsverenigingen.

Afgelopen jaar werd het meldpunt ‘Oneerlijke Biedpraktijken’ geopend. Binnen twee maanden kwamen hier al honderden klachten binnen. Onder over andere te nauwe banden tussen makelaars en bewuste prijsopdrijvingen kwam protest binnen. De NVM, VBO en Vastgoedpro sloegen de handen ineen om het vertrouwen in het koopproces te verbeteren.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het online biedlogboek verplicht vanuit de nieuwe regelgeving. Met het biedlogboek kan de makelaar inzage geven in de ontvangen biedingen, zodra de woning is verkocht.

Biedlogboek biedt transparantie bij woningverkoop
Met het nieuwe biedlogboek heb je meer zekerheid dat biedingen eerlijk verlopen. Kopers van een woning kunnen inzien wat het winnende bod is geweest. Verkopers hebben meer zekerheid dat ze alle biedingen ontvangen hebben. Vermoed je desondanks toch nog misstanden? Dan kun je eenvoudig terecht bij het nieuwe gezamenlijke meldpunt Meld.

Bronnen: Wegwijs, Realworks, Rijksoverheid.nl 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 01-12-2022

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten