HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Verlaging vermogenswinstbelasting Portugal

Blog drs. Lars van Loon RC - EMFC: “Tot 2023 waren er meerdere methoden om de vermogenswinstbelasting [Capital Gains Tax (CGT)] te berekenen, die u dient te betalen zodra u de Portugese woning met winst verkoopt. Een en ander was met name afhankelijk van de woonplaats van de huiseigenaar. Hetgeen ertoe leidde, dat de niet-ingezetenen meer belasting betaalden dan Portugese residenten.

Als gevolg van diverse rechtszaken in zowel Portugal zelf als voor Europese rechtbanken werd Portugal er keer op keer toe gedwongen de berekening van de CGT aan te passen. Lees: niet langer discriminatie toe te passen voor niet-ingezetenen.

Tot voor kort werden niet-ingezetenen belast tegen een fixed percentage van 28 procent over de totale winst. Portugese residenten werden belast tegen progressief percentage, waarbij slechts 50 procent van de winst werd belast. En waarbij het maximale percentage 48 procent bedroeg. Hetgeen dus tot maximaal 24 procent kon leiden.

Met ingang van 2023 worden beide categorieën (ingezetenen en niet-ingezetenen) op één en dezelfde manier behandeld en belast, te weten tegen maximaal 24 procent. Niet-residenten gaan er dus op vooruit plus de berekening is wel minder straight forward. De helft van de winst wordt belast tegen een progressief percentage met een minimum van 14,5 procent en een maximum percentage van 48 procent.
Let op: online berichten waarin wordt gesproken over een verlaging met 50 procent kloppen dus niet.
Officio Circulado – No. 20255
Hierin geeft de Autoridade Tributária e Aduaneira (AT) twee belangrijke punten aan:
  1. Van niet-ingezetenen wordt verwacht dat zij hun wereldinkomen opgeven ten behoeve van de berekening van de CGT. U begrijpt, het doel is de winst dus met name in de hoogste categorie te doen laten vallen. Wel benieuwd hoe dit gecontroleerd en afgedwongen gaat worden.
  2. Voor niet-ingezetenen geldt, dat alle vermogenswinsten tot en met 31 december 2022 via het oude regime belast worden, 28 procent dus. Bezwaren die betrekking hebben op de periode hiervoor lijken daarmee niet in behandeling te worden genomen. In hoeverre de opvatting van de Financas ook voor het gerecht standhouden zal is niet te zeggen. Het dient in ieder geval om een substantieel bedrag te gaan, iets met kosten en opbrengsten
Conclusie
Al met al goed nieuws voor niet-ingezetenen die de woning overwegen te verkopen. Een eerder advies blijft van toepassing, bewaar de bonnen van majeure verbetering aan de woning, die kun je namelijk nog altijd met de winst verrekenen."

Deze blog is geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC, eigenaar van Ligterink en de Wit.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC
Datum: 29-06-2023

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten