HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Verkoop woning Spanje via volmacht

Mondi ontving de volgende vraag via de vraag- en antwoordmodule van het landendossier Spanje: “Is het mogelijk dat mijn moeder mijn vader machtigt om te tekenen voor de verkoop van hun huis in Spanje. Mijn vader kan en wil daar nog wel heen, maar mijn moeder is 88. Die wil niet! Zij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.”

Mr. Renato Zanardi namens Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen:
“Ja, uw moeder kan uw vader machtigen om te tekenen voor de verkoop van hun huis in Spanje. Daarbij gelden de volgende aandachtspunten:
  • Het moet een notariële volmacht zijn
  • Als deze notariële volmacht wordt gepasseerd door een Nederlandse notaris, dient deze volmacht te worden voorzien van een zogenaamde apostille (een verklaring van de Nederlandse rechtbank dat de desbetreffende notaris ook echt notaris is in Nederland)
  • Als de Nederlandse notaris geen Spaans spreekt, zal de volmacht in de Nederlandse taal worden gepasseerd, en dient u van de akte een beëdigde vertaling te laten maken.
  • Als de beëdigde vertaling door een Nederlandse vertaler wordt opgesteld, dient deze vertaling te worden voorzien van een apostille (een verklaring van de Nederlandse rechtbank dat de desbetreffende beëdigde vertaler daadwerkelijk als zodanig gecertificeerd is)
  • Als de beëdigde vertaling door een vertaler die in Spanje beëdigd vertaler is wordt opgesteld is een apostille niet nodig
  • Een apostille kost 21 euro;
  • De reguliere Nederlandse notaris zal het liefst hebben dat de Spaanse notaris die voor de eigendomsoverdracht zal gaan zorgen zelf de tekst van de volmacht opstelt en bij hem aanlevert, zodat de Nederlandse notaris er niet op kan worden aangesproken als de volmacht onjuiste informatie bevat of de gevolmachtigde onvoldoende bevoegdheid toekent. Aangezien deze tekst dan door de Spaanse notaris (of advocaat) in het Spaans zal worden aangeleverd, zal deze eerst in het Nederlands moeten worden vertaald, om vervolgens de oorspronkelijke Spaanse tekst te laten beëdigen als een correcte vertaling van de Nederlandse tekst. Heel bewerkelijk. Het is daarom makkelijker om een Nederlandse notaris te benaderen die de weg weet in Spanje en de Spaanse taal beheerst. Deze notaris zal namelijk over een eigen tweetalige modeltekst beschikken die kan worden gepasseerd. Een beëdigde vertaling is dan niet nodig.
Dit ‘gedoe’ kan worden voorkomen als echtgenoten er tijdig voor zorgen dat zij elkaar (over en weer) een schriftelijke (notariële) algemene volmacht verlenen. Aanvullende tekst volgt nadat u zich als lid hebt ingelogd.
Mr. Renato Zanardi is als notaris werkzaam bij Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen en gespecialiseerd in het adviseren van cliënten met bezit of woonachtig in Spanje op het gebied van testamenten en nalatenschapsafwikkeling. Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen heeft naast het kantoor in Lelystad ook twee vestigingen in Spanje, in Marbella (Costa del Sol) en in l’Albir (Costa Blanca).

Publicaties
Ongehuwd een huis in Spanje (door mr. J.T. Tromp)
Het fiscaal meest gunstige testament bij Spaans bezit (door mr. R.L. Zanardi)
Verkoop woning Spanje via volmacht (door mr. R.L. Zanardi)
Spaanse woning overdragen aan kinderen (door mr. R.L. Zanardi)
Resideren in Spanje en de onvermijdelijke erfbelasting (door mr. R.L. Zanardi)
Anticiperen op de erfenis met vermogen in Spanje (door mr. R.L. Zanardi)

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door mr. R.L. Zanardi
Datum: 22-03-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten