HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Aanscherping regels Portugese verhuurmarkt

Er zijn nieuwe regels op komst voor de verhuurmarkt van vakantiehuizen. Wie dat doet zonder een voorafgaande registratie op het gemeentehuis, kan een boete ontvangen tot 3.741 euro. Dit is een gevolg van de nieuwe wet met betrekking tot lokale accommodatie, die vrijdag is gepubliceerd in de Diário da República. De wet treedt in werking op 26 november 2014 en dekt alle huizen en appartementen die tijdelijk worden verhuurd aan toeristen, niet alleen door individuen, maar ook door bedrijven.

Volgens de krant 'Publico' geldt deze regel ook voor iedere woning die via het internet ter verhuur wordt aangeboden. In de praktijk zal iedereen deze activiteit dus ook moeten melden bij de belastingdienst.

Registratie
Allereerst is het noodzakelijk om een on-line melding te doen, gevolgd door het melden aan de gemeente middels het Balcão Único Eletrónico. Wanneer de aanvraag is ingediend, krijgt iedere woning een uniek nummer dat automatisch wordt doorgestuurd naar het bureau Turismo de Portugal. Vervolgens wordt iedere zes maanden de informatie uitgewisseld tussen dit bureau en de belastingdienst. Zonder deze (gratis) registratie is het niet toegestaan om vakantie-accommodatie te verhuren.

Als alles in orde is, ontvangt u via de gemeente per mail een document, de 'enige geldige titel van openstelling voor het publiek'. De gemeenten, net als Turismo de Portugal, kunnen gebouwen bezoeken, wanneer deze kenmerken benaderen van echte resorts. Opgemerkt moet worden dat iedereen die dit zou willen, dit alleen maar kan doen voor, ten hoogste, negen appartementen per gebouw. Overschrijdt u dit aantal dan valt u onder de regels van de toeristische appartementen.

Boetes voor particulieren die niet aan de regels voldoen variëren tussen 2.500 tot 3.741 euro. Voor bedrijven liggen de bedragen tussen 25.000 en 35.000 euro. Het toezicht is in handen van de autoriteit voor voedselveiligheid en economie (ASAE) en de belastingdienst.

Volgens de publicatie, is de nieuwe verordening bekendgemaakt in de nasleep van de tweede wijziging van het wettelijk kader van toeristische resorts, welke eind januari is gepubliceerd. Deze wet creëert een kader voor lokale accommodaties en stelt voor de eerste keer ook regels aan de hostels, die in de afgelopen jaren zijn uitgebreid (in Lissabon zullen er ongeveer 65 zijn). In dit geval, bepaalt de wet details zoals per hoeveel bedden ten minste een slaapvertrek moet zijn.

Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 04-09-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten