HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Invordering van belastingschulden buiten Spanje

Vooral voor Nederlanders is dat wennen aangezien Nederland zo´n belasting niet kent.

Wie buiten Spanje woont in een andere EU-lidstaat en in Spanje nog een belastingschuld heeft openstaan, moet zich niet veilig wanen. Op basis van een EU-richtlijn betreffende de wederzijdse bijstand inzake de invordering van schuldvorderingen die voortvloeien uit belastingen, rechten en andere maatregelen, kan de Spaanse belastingdienst aan de fiscale autoriteiten in de andere lidstaten verzoeken de belastingschuld namens haar te innen.

 
Bronnen: Sin categoría,
Mr. Martijn Bressers, Bressers Law
Dat is een effectief incassomiddel aangezien aan de nationale autoriteiten alle nationale executiemiddelen ten dienste staan zonder dat de grenzen tussen de lidstaten nog enige belemmering vormen.

Wat Spanje betreft is dit vooral van belang voor buitenlanders die hun Spaanse huis verkopen en daarbij winst maken. De Spaanse fiscus slaat hen aan voor 19 procent winstbelasting. Vooral voor Nederlanders is dat wennen aangezien Nederland zo´n belasting niet kent.

Voorheffing
Wie fiscaal gezien geen ingezetene is in Spanje ontvangt bij de verkoop van zijn Spaanse woning slechts 97 procent van de koopsom. De resterende 3 procent dient door de koper rechtstreeks aan de Spaanse fiscus te worden afgedragen. Dat is een voorheffing op de door de verkoper (eventueel) gegenereerde winst. De fiscus verzekert zich zodoende van in ieder geval een deel van deze door de verkoper verschuldigde ´capital gains tax´.

De verkoper dient vervolgens nog zelf aangifte te doen en de afdracht aan te vullen tot in totaal 19 procent (tarief 2016) over de gerealiseerde winst. Veel buitenlanders, vooral zij die na de verkoop Spanje definitief verlaten, doen die aangifte niet. Voor die gevallen is de EU-richtlijn een uitkomst voor de Spaanse fiscus.

In de praktijk blijkt dat wanneer de uitstaande belastingschuld circa 10.000 euro of meer bedraagt, de Spaans fiscus het de moeite waard vindt haar buitenlandse collega´s in te schakelen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-06-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten