HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Einde Franse belastingverhogingen in zicht

Nu plus-value een serieus item wordt, is er stijgende belangstelling voor methodes om de dans te ontspringen.

De periode die achter ons ligt, wordt gekenmerkt door belangrijke belastingverhogingen in Frankrijk. Voor niet-Frans ingezetenen met onroerend goed in Frankrijk zijn de veranderingen in de plus-value belasting wel de meest onaangename.

Bron: Heering Associates
Was tot voor kort de plus-value voor niet-ingezetenen 19 procent over een in 15 jaar afgebouwde winst, nu is dit percentage verhoogd met 15,5 procent en praten we over 34,5 procent over een in 30 jaar af te bouwen winst, plus een opslag van 2 tot 6 procent over plus-value vanaf 50.000 euro. Het verschil tussen de 19 en 34,5 procent, het percentage van 15,5, wordt nu zowel aan niet-Frans ingezetenen als aan wel-Frans ingezetenen doorberekend in verband met sociale lasten.

Nu plus-value een serieus item wordt, is er stijgende belangstelling voor methodes om de dans te ontspringen. Daarbij is er zo'n variëteit in praktijkgevallen dat een algemene regel niet aan te geven is, maar men kan zich bedenken:
  • bij overlijden is op de overgang geen plus-value verschuldigd en het bedrag waarvoor de woning in de Franse aangifte successierecht wordt aangegeven, is het nieuwe startpunt voor een toekomstige plus-value heffing;
  • plus-value is alleen over de winst van een tweede huis verschuldigd, niet op de eerste woning. Een tweede huis wordt in de ogen van de Franse fiscus niet al te gemakkelijk de hoofdwoning, maar toch;
  • Frans ingezetenen gebruiken ook nog wel de methode van schenking en (ruim) daarna verkoop. Er treedt dan eenzelfde effect op als bij overlijden. Helaas hebben degenen die in Nederland wonen ook met Nederlandse schenkbelasting te maken, waardoor deze route niet altijd interessant is. Ook wanneer u in Frankrijk woont, maar Nederland minder dan tien jaar geleden hebt verlaten, is Nederlandse schenkbelasting verschuldigd bij schenking van een Franse woning, waardoor deze route minder interessant wordt.
De vermogensbelasting is herzien:


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-04-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten