HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Meer vakantie uit uw tweede huis

De traditionele huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter een website specifiek gericht op mensen met een tweede woning was nog niet voor handen.

Enkele jaren geleden liet Familie De Bruyn een vakantiechalet bouwen in Oostenrijk. Het gezin, familie, vrienden en bekenden waren enthousiast. Wie droomt er niet eens stiekem van een eigen vakantiehuis. Heerlijk en gemakkelijk om er meerdere vakanties per jaar door te brengen en het is tevens een goede investering. Maar de bewuste familie ontving ook reacties als: “Is dat wel leuk om altijd naar dezelfde plaats op vakantie te gaan?” Dit was voor vader Gerard en zoon Dennis de Bruyn (student economie aan Avans Hogeschool te Breda) aanleiding om het idee uit te werken voor het bouwen van een website gericht op het ruilen van vakantiehuizen.

De traditionele huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter een website specifiek gericht op mensen met een tweede woning was nog niet voor handen. Gerard de Bruyn: “Waarom zou u het dan zeker niet doen als eigenaar van een vakantiehuis? Het is niet alleen aantrekkelijk om financiële redenen, maar ook verrassend. Als u uw vakantiehuis ruilt, kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken. Ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen, omdat de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is.

Respect voor elkaars normen, waarden en aandacht voor andermans eigendommen. Het zijn de gevraagde ingrediënten voor een geslaagde vakantieruil. Als de wil om weer eens ergens anders op vakantie te gaan begint te knagen en in de verhuur nog vrije periodes zijn, is deze mogelijkheid van huizenruil een toegevoegde waarde. Zo kunt u een weekje ruilen met een huisje in Italië, Spanje, Frankrijk of België. Heeft u een vakantiehuis dichter bij huis dan is een weekendruil mogelijk.

Naar aanleiding van de crisis, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om op vakantiekosten te besparen via vakantieveilingen, last-minutes en dus ook huizenruil. Ook in de media en internet is steeds meer aandacht voor het concept delen. Trendwatchers denken dat ruilhandel voorlopig wel blijft bestaan. Ruilhandel zorgt voor saamhorigheid, delen is cool geworden.

Uw tweede woning ruilen is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede huis. U gaat gewoon creatiever om met uw bezit.”
We kennen allemaal het spreekwoordelijke gezegde: van ruilen komt huilen. Google maar op deze trefwoorden en de resultaten verwijzen al snel naar programma’s als De rijdende Rechter en Achter Gesloten Deuren. Maar ruilen in natura is al een eeuwenoud fenomeen. Nog steeds worden er heel wat hand- en spandiensten verricht zonder dat er geld aan te pas komt. Mondi is nieuwsgierig en wil graag vernemen van mensen uit de praktijk welke ervaring zij nu precies hebben.

Fam Pardoel die reeds eerder aan vakantieruil heeft gedaan geeft een korte reactie:
“In de herfstvakantie van 2012 hebben wij geruild met hele vriendelijke mensen, die oorspronkelijk uit België komen. Zij hebben een huis in Murcia in Spanje en wij hebben een woning in het Silbertal te Oostenrijk. We hebben de andere eigenaars niet persoonlijk ontmoet, maar vooraf gaande wel regelmatig contact gehad per mail en telefoon. Het is prima gegaan, de sleutels bij de buren alsmede de kleine informatie over energie en dat soort zaken. Wij hebben een heerlijke en ontspannen vakantie gehad in het zonnige Spanje en zij hebben genoten van de bergen en het verre uitzicht. Na afloop hebben wij de woning schoongemaakt zoals afgesproken en de sleutel weer ingeleverd bij hun zeer vriendelijke buurvrouw. Het is een heel mooi initiatief om met gesloten beurs van een andere woning en omgeving te kunnen genieten. Je moet elkaar kunnen vertrouwen dat je zorgvuldig met de spullen omgaat en eventueel vervangt als er iets kapot is gegaan. Maar dat vinden wij en ook de andere eigenaars vanzelfsprekend. De andere eigenaar heeft zelfs het gras bij onze woning nog gemaaid al ware het zijn eigen huis en wij hebben op onze beurt voordat we gingen het zwembad gereinigd. Als je op deze wijze met respect voor elkaars bezit omgaat, kan het alleen maar een goed gevoel opleveren en een rijke ervaring.”

Een prettige omgang en contact met de deelnemers onderling is een mooi pluspunt volgens De Bruyn. “Er zijn al hechte vriendschappen ontstaan, is onze ervaring.”

Dit blijkt ook uit de reactie van de ervaringsdeskundige van het eerste uur, Familie De Dekeghel uit België: “We doen nog steeds aan vakantieruil. Het is heel tof en ondertussen hebben we er toffe vrienden bij gekregen. Dit jaar 2014 staan er vijf op het programma: Oostduinkerke aan de Belgische kust, Duitsland - Winterberg bij 2 verschillende families, de Nederlandse kust en in Oostenrijk in de buurt van Salzburg. Door vakantieruil komen we op plaatsen waar we anders niet zouden boeken en ontdekken we nieuwe en toffe zaken. Aan vakantieruil zien wij praktisch geen negatieve puntjes.”

Meer informatie: tweedewoningruil.nl


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-04-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten