HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Primeur | Online taxatie Frans onroerend goed

Online taxatie werkt als ‘een verrekijker’ die de economische situatie van elk Frans vastgoedobject waarneemt. De basis wordt gevormd door gegevensbestanden, waarvan de kwaliteit en betrouwbaarheid worden gegarandeerd door Franse Overheidsinstanties. Online taxatie levert objectieve informatie die los staat van een eventuele taalbarrière en cultuurverschillen en is daarom geschikt voor tal van handelstoepassingen.

Publicatie 14 februari 2013 | update 28 februari

Mogelijke gebruikers van de online taxatie zijn particuliere (ver)kopers, makelaars, (financiële) adviespraktijken, kredietbeoordelaars en investeerders. Voor particuliere investeerders, die op zoek zijn naar kapitaalgarantie in combinatie met sociale zekerheid, biedt het plan garanties op de lange termijn met gebruik van Franse faciliteiten, mogelijk gemaakt door de Europese eenwording.

Ontstaan en doelstelling
Het idee, een waardevaste beleggingsvorm te ontwikkelen voor particuliere investeerders, is ontstaan uit de reacties op de publicatie ‘Op de pensioenvlucht’ van 28 april 2009 in Het Financiële Dagblad. Er bleek belangstelling te bestaan voor alternatieve vormen van kapitaalopbouw met gebruikmaking van faciliteiten uit een andere lidstaat in de Eurozone; dit geval Frankrijk. Daarbij gaat het uitsluitend om objecten in het centrum van Parijs. Zowel het Ministerie van Financiën als de AFM hebben aan (het concept achter) het product markttoegang verleend. De Hooge Waerder accountants - adviseurs nemen het mee in de klantbesprekingen van de jaarrekeningen en aangiften inkomstenbelasting. Met de TU-Delft is toegepast wetenschappelijk onderzoek op de gegevensbestanden van centrum Parijs op touw gezet. Het doel is een sluitende onderbouwing te vinden op de lange termijn prijsontwikkeling en de risico’s op afwijking. De inzichten daaruit zijn om die reden ook van belang voor de Nederlandse situatie.

De online taxateur is ontstaan om de concurrentie met Franse mededingers voor gewilde plekken in Parijs aan te kunnen. Toen dat zijn waarde heeft bewezen, is de online taxateur uitgebreid om de economische situatie van elk vastgoedobject in Frankrijk te kunnen waarnemen.

Gelijkwaardige onderhandelingspositie
In Frankrijk gaat het eigendom van onroerend goed al over op de koper, zodra koper en verkoper het onderling eens zijn geworden over de prijs en zaak en dat schriftelijk hebben vastgelegd. Ter bescherming van de koper heeft de wet de consument een bedenktijd of terugtrekrecht ('délai de réflexion' of 'délai de rétractation') gegeven van 7 dagen. De online taxateur heft de achterstand en onwetendheid op, die Nederlandse ingezetenen hebben op Franse verkopers/makelaars en mededingers, door binnen twee dagen een volledig rapport te leveren. Daarmee komen zij in een gelijkwaardige onderhandelingspositie en kunnen zij, bij overeenstemming, de gevolgen overzien. Bovenop de gebruikelijke zaken, die in elk taxatierapport aan de orde zijn, komen ook de financiële gevolgen op de langere termijn aan bod. Bij de online taxatie wordt een rekenbox geleverd waarmee de klant zelf financieringsvoorstellen door kan rekenen en zodoende zijn financiële montage kan optimaliseren.

Verhoogde kans op acceptatie
Online taxatie blijkt geen vervanging van taxateurs, makelaars, (financieel) adviseurs of accountants. Het taxatierapport maakt de klant bewust op welke vlakken persoonlijke begeleiding nodig is. Dat schept voor Nederlandse makelaars, taxateurs en (financieel) adviseurs nieuwe bronnen van hoogwaardige dienstverlening. Bij Franse kredietbeoordelaars ondersteunt het taxatierapport het vertrouwen dat de Nederlandse klant zich terdege heeft voorbereid, en wordt de kans op acceptatie daardoor verhoogd. Zelfs in Frankrijk is belangstelling ontstaan vanwege het gebruik van objectieve gegevens in combinatie met de financiële gevolgen op de langere termijn.


Reactie Drs. A.H.M Vredenbregt
"De heer Popper heeft in de loop van enige jaren een goede methode ontwikkeld om vanuit Nederland te kunnen komen tot een inschatting van de waarde van woningen in Frankrijk. Deze methode waarbij hij gebruik maakt van geavanceerde digitale technieken heeft geleidt tot een zeer bruikbaar hulpmiddel voor Nederlanders die overwegen een bepaalde onroerende zaak in Frankrijk te kopen. Deze potentiele investeerders krijgen via deze methode ook inzicht in diverse omgevingsfactoren rond het beoogde object in Frankrijk. Naast het overduidelijke belang van deze waardebenadering bij aankoopbeslissingen kan het ook van nut zijn gedurende het bezit van de Franse woning. Hierbij kan gedacht worden aan toepassingen als hulpmiddel voor fiscale zaken (bijvoorbeeld overdracht binnen de familie) en verzekeringen."

Drs. A.H.M Vredenbregt is als partner | belastingadviseur verbonden aan Deloitte Belastingadviseurs


Reactie Maurice De Clercq
“In onze praktijk hebben wij veelvuldig te maken met klanten die op het punt staan om beslissingen te nemen die ingegeven zijn door hun emoties, bijvoorbeeld de (impulsieve) aankoop van een woning in het buitenland, successieplanning of het openvallen van een nalatenschap met buitenlands onroerend goed. In dergelijke situaties kunnen deze goed gedocumenteerde rapporten zeer waardevol zijn om de betrokken partijen een beter en objectief inzicht te geven.”

Maurice De Clercq is als partner verbonden aan ESJ Accountants & Belastingadviseurs en mede-auteur van het boek "Tweede woning in het buitenland en fiscus"


Reactie Rob Smulders
“De online taxatie is een product dat helemaal past bij de tijd. Het is toch nog steeds onvoorstelbaar dat mensen een woning kopen in het buitenland zonder vooraf onderzoek te laten verrichten naar een marktconforme aankoopprijs. Als achteraf blijkt dat mensen tienduizenden tot tonnen in euro’s te veel betaald hebben, voelen ze zich bedrogen. Tal van onaangename verrassingen zijn tijdig te voorkomen, waarbij online taxatie één van de producten is met een grote toegevoegde waarde. Eén kanttekening: De eerste indruk is goed, maar het product dient zich ook op lange termijn te bewijzen. Mondi voorspelt de nodige weerstand vanuit makelaars die voornamelijk uit eigen belang handelen.”

Rob Smulders is directeur van de belangenorganisatie Mondi en een gedreven stimulator ter bevordering van een transparante internationale vastgoedmarkt.


Aanverwant artikel
Quick Scan 'compromis de vente'
Voorbeeld online taxatierapport en speciale aanbieding voor Mondi-leden
Indien u abonnee of lid bent van Mondi kunt u, nadat u zich hebt ingelogd, een voorbeeld inzien van een uitgebreide rapportage (116 pagina's). Het betreft een object aan de Franse kust met een recreatieve bestemming. Voor de volledigheid hebt u tevens inzage in een voorbeeldrapport van een object in Montmartre (Parijs) bestemd als lange termijn beleggingsdoelstelling (113 pagina's) en ziet u een voorbeeld van de rekenbox. De rapporten zijn gebaseerd op werkelijke situaties, maar op verzoek van de opdrachtgever geanonimiseerd. 

Het aantal pagina's schrikt in eerste instantie af. Totdat abonnees en leden begrijpen dat het gaat om de vijf bladzijden in de samenvatting. De rest zijn bijlagen die de onderbouwing bevatten, waarop de samenvatting is gebaseerd. In de bijlagen wordt, daar waar mogelijk, met afbeeldingen gewerkt omdat dat geen kennis van de Franse taal vereist om het te begrijpen.

De prijs voor een online taxatie bedraagt 750 euro* exclusief BTW. Leden ontvangen via Mondi een korting van 10 procent op bovenvermelde prijs. Een basis lidmaatschap volstaat, maar zelfs een Mondi lidmaatschap Plus hebt u direct weer terugverdiend. Bent u nog geen lid? Dat is binnen enkele minuten geregeld

* Online dienst bestaat uit het leveren van:
  • Het taxatierapport;
  • De rekenbox;
  • Een gegarandeerde levertijd van 2 dagen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-02-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten