HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Strengere wetgeving in het Salzburgerland definitief

In het Salzburgerland wordt per 1 januari 2018 nieuwe wetgeving van kracht, die toeristisch (en eigen) gebruik in veel gevallen niet meer toestaat. Het Salzburgerland is één van Oostenrijks meest geliefde deelstaten bij Nederlanders en Belgen, als het om de koop van een vakantiehuis gaat. Maar hoe zit het nu precies?

Wel, op basis van het vrij verkeer van kapitaal, staat het EU-burgers geheel vrij om onroerend goed in Oostenrijk aan te kopen en te bezitten. Echter, ten aanzien van het gebruik, legt elke deelstaat haar eigen regels op. Hoe de verschillende bestemmingen van gronden mogen worden gebruikt, is vastgelegd in het zogenaamde Raumordnungsgesetz van de betreffende deelstaat. De drie meest voorkomende bestemmingen, waar het gaat om een (tweede) huis, zijn: “Zweitwohnsitz”, “Touristische Nutzung” en “Hauptwohnsitz”.

De huidige situatie in het Salzburgerland

Een object met een Zweitwohnistzbestemming, mag gebruikt worden als een vakantiehuis in de zin van; de eigenaar gebruikt het zelf enkele weken per jaar en de rest van het jaar staat het leeg. Het mag tevens toeristisch verhuurd worden en als hoofdverblijf gebruikt worden. Met deze bestemming heeft de eigenaar de meeste vrijheid. Een object met de bestemming Touristische Nutzung, dient toeristisch te worden verhuurd. Veelal de grotere ontwikkelingen hebben een dergelijke bestemming. Een object met een Hauptwohnsitzbestemming, dient in basis te worden gebruikt als hoofdverblijf.

Het huidige Raumordnungsgesetz in het Salzburgerland echter, staat toeristische verhuur van vrijstaande objecten en appartementen in een gebouw met maximaal 5 appartementen ook buiten gebieden met een Zweitwohnsitzbestemming en de bestemming Touristische Nutzung toe. Veelal betreft dit gebieden met een Hauptwohnsitzbestemming. Van deze mogelijkheid maken veel tweede huizenbezitters nu gebruik. En daar gaat dus met de inwerkingtreding van het nieuwe Raumordnungsgesetz verandering in komen.

Wat gaat er per 1 januari 2018 veranderen?
Voor gebieden met een Zweitwohnsitzbestemming en de bestemming Touristische Nutzung blijft de regelgeving zoals die was. Wat per 1 januari 2018 verandert is dat toeristische verhuur in gebieden buiten de gebieden met een Zweitwohnsitzbestemming en de gebieden met de bestemming Touristische Nutzung - in nieuwe gevallen - niet meer toegestaan is. Objecten die reeds voor 1 januari 2018 toeristisch verhuurd werden, mogen blijvend toeristisch worden verhuurd. Ook na een eventuele doorverkoop.

Dit betekent dat de mogelijkheden in het Salzburgerland vanaf 1 januari 2018 flink ingeperkt worden. Gebieden met een Zweitwohnsitzbestemming en de gebieden met de bestemming Touristische Nutzung zijn namelijk (zeer) schaars. Met name de Zweitwohnsitzbestemming wordt niet of nauwelijks meer toegekend.
Dit betekent dat bij een eventuele aankoop nog zorgvuldiger dan voorheen onderzocht moet worden of het object gebruikt mag worden zoals de nieuwe eigenaar voor ogen staat. Temeer omdat niet alle Oostenrijkse aanbieders altijd even duidelijk zijn over de juridische mogelijkheden ten aanzien van het gebruik.

Bron: Alpendreams
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Oostenrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Oostenrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning of vastgoedbelegging.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Valentijn Hubers
Datum: 08-08-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten