HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Spaanse makelaars maken eigen markt kapot

Volgens onderzoek van Mondi wordt de animo voor een (tweede) woning in Spanje alsmaar groter*. Spanje staat met afstand op de eerste plaats (33,2 procent) als het gaat om populariteit voor de aankoop van een huis onder Belgen en Nederlanders. Portugal staat voor het derde opeenvolgende jaar op de tweede plaats met 15,7 procent, gevolgd door Frankrijk met 12,4 procent, Oostenrijk met 9,8 procent en Italië met 9 procent. Het vermelde Alpenland staat voor het eerst sinds de metingen in de top vier. Negen op de tien ziet de aankoop van vastgoed in Oostenrijk vooral als goede belegging.

Mondi meet de interesse onder potentiële kopers, maar de animo staat in schril contrast met de daadwerkelijke aankopen van vastgoed in Spanje. Een groot deel van de aspirant-kopers van een woning in Spanje haakt af.

Oorzaak: de hevige concurrentiestrijd onder met name makelaars, waarvan het merendeel collega’s het licht in de ogen niet meer gunt. Alles wordt in de strijd gegooid, zolang een potentiële koper maar niet via een andere makelaar koopt. Op agressieve en ongenuanceerde wijze worden organisaties met een uitstekende reputatie zonder enige onderbouwing beschuldigd van ongeoorloofde praktijken met als doel de klant te kunnen behouden. Mondi hoopt dat Spanje nu echt haast gaat maken om de vastgoedmarkt beter te reguleren, want het aantal makelaars blijft groeien. Spanje telt nu meer dan 185.000 makelaars actief op de vastgoedmarkt, maar volgens Mondi ligt dit aantal hoger. Ter informatie: België telt circa 10.400 erkende makelaars en Nederland ruim 9.000 makelaars, waarvan de ruime meerderheid gediplomeerd is. Uitsluitend in de autonome regio Catalonië mag de makelaar alleen het beroep uitoefenen als deze daarvoor gekwalificeerd is. In de overige 16 regio’s in Spanje mag iedereen zich makelaar noemen, zonder aan enige criteria te moeten voldoen. Dat is zeer verontrustend.

Mondi heeft altijd het standpunt ingenomen, dat het voor de belangenorganisatie niet uitmaakt waar of via wie uiteindelijk wordt gekocht. Daar zijn we enkele jaren geleden op terug gekomen, omdat het risico simpelweg te groot is dat u met een makelaar in zee gaat zonder enige toegevoegde waarde.

Advies Mondi
Bepaal in welke regio zou u zich thuis zou kunnen voelen, zoek vervolgens een in uw ogen kundige en gekwalificeerde makelaar (maak bij de voorselectie de keuze uit meerdere makelaars), laat als lid van Mondi een antecedentenonderzoek verrichten naar de gewenste partij en gun -als het licht op groen staat- deze organisatie de kans het door u gewenste huis te vinden. Schakel niet meerdere makelaars in voor een zoekopdracht, want de kans is groot dat makelaars elkaar zand in de ogen proberen te strooien. Dat vertroebelt uw beeld om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen. Een goede makelaar investeert in zijn klanten en laat zogenaamde shoppers bij voorkeur links liggen. Als u als serieuze klant zelf goed behandeld wilt worden, behandel dan ook zelf de makelaar met respect, zodat het vertrouwen kan groeien.

Indien een aspirant-koper toch van mening is dat het veel effectiever is om meerdere makelaars voor zijn karretje te spannen, kan deze nog wel eens bedrogen uitkomen. De stress neemt toe, het plezier in een oriëntatie- en aankooptraject neemt af en voordat men het weet, worden plannen om een tweede woning in Spanje aan te schaffen gewijzigd.

Het Mondi beoordelingssysteem

Het rapport ‘Ontwikkeling internationaal onroerend goed markt’ is exclusief voor leden (toegankelijk onder dit artikel nadat u als lid bent ingelogd) en de pers (op aanvraag) beschikbaar.

* Het aantal transacties voor de aankoop van vastgoed in Spanje door Belgen daalt, maar is nog steeds groter dan het stijgende aantal transacties van vastgoed in Spanje door Nederlanders.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 04-03-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten