HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Slechts 20 procent belasting in Portugal

Blog drs. Lars van Loon RC - EMFC: “Vaak krijgen we de vraag of het fiscaal interessant is naar Portugal te verhuizen, en dan met name hoe die 20 procent flat rate van de NHR-regeling (Non-Habitual Residency) nu precies werkt. Met andere woorden: Hoe gaat het nu in de praktijk? Ter info, In bijna heel de wereld geldt, je wordt geacht voor wat betreft je wereldinkomen belastingplichtig te zijn in het land alwaar je sociale leven zich afspeelt. Toegegeven, 20 procent klinkt best aantrekkelijk. Maar het is niet zo heel erg bijzonder hoor.

De Portugese NHR-Regeling is geen op zich staand fenomeen, want Nederland kent de zogenaamde 30 procent regeling. Komt u vanuit een ander land in Nederland werken, dan maakt u wellicht extra kosten, de zogenoemde extraterritoriale kosten. Dat komt bijvoorbeeld omdat het levensonderhoud hier duurder is dan het land van herkomst. U kunt van uw werkgever een onbelaste vergoeding krijgen voor deze extra kosten. Maar in plaats daarvan mag de werkgever er ook voor kiezen om 30 procent van uw loon, inclusief vergoeding, belastingvrij aan u uit te betalen. Dit is de Nederlandse NHR variant ofwel de 30 procent regeling.

Klein actueel intermezzo, terwijl de Nederlandse economie hoofdzakelijk kennis gedreven is. Er een gierend tekort aan personeel is, wordt er momenteel aan gedacht (lees: symboolpolitiek) om deze regeling af te schaffen. Het levert uiteraard geen ene rooie cent op, maar onze linkse politici, dienen weer even een slag in de rondte te deugen. Kortom, hoe dom!

Enfin, terug naar de NHR, Residentes Não Habituais (RNH). Hoe werkt het, waaraan moet je voldoen, wat zijn de voordelen, voor wie is het interessant?
  • Je bent geen fiscaal inwoner geweest in de laatste vijf jaren;
  • Het regime is dan geldig voor tien jaar;
  • Er geldt dan een belastingtarief van 20 procent voor kwalificerend arbeidsinkomen (lees: bepaalde beroepen of activiteiten met toegevoegde waarde);
  • Ter info, het normale IB-tarief loopt op tot maximaal 48 procent;
  • Je dient je officieel in te schrijven bij de gemeente en dan de NHR-status aan te vragen;
  • Beroepen met een toegevoegde waarde staan hieronder.
Kortom, ideaal voor de hippe digitale nomaden anno 2022. Nah, zo eenvoudig dus.

Annex, beroepen met een zogenaamde toegevoegde waarde:
Directeuren en bedrijfsleiders, Specialisten in natuurwetenschappen, wiskunde, techniek en aanverwante gebieden, Artsen en tandartsen, Universitaire professoren, Specialisten in informatie- en communicatietechnologieën, Auteurs, journalisten en taalkundigen, Creatieve en uitvoerende artiesten, Technici en wetenschappelijke en technische beroepen, Boeren en geschoolde arbeiders in de landbouw en de productie van dieren, Geschoolde bosbouwers, vissers en jachtarbeiders, Geschoolde industrie-, bouw- en ambachtslieden, Operatoren van installaties en machines.”

Deze blog is geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC, eigenaar van Ligterink en de Wit.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC
Datum: 19-06-2022

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten