HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Reis naar tweede verblijf Oostenrijk in Coronatijd

Registratie particuliere eigenaar vastgoed Oostenrijk: “Dit stuk is geschreven voor de doelgroep ‘eigenaren van een woning in Oostenrijk’. Gedreven om in de Pinzgauer omgeving te vertoeven en onze woningen verhuur gereed te maken, willen velen naar Oostenrijk toe. Ook voordat de grenzen opengaan voor toeristen.

Ik heb vele berichten en tegenstrijdigheden waargenomen over de regels die van toepassing zijn en kan en zal geen enkele verantwoording nemen voor hetgeen ik hier verzameld heb en aan dit papier toevertrouw en verspreid. Desondanks heb ik mijn best gedaan om zo goed als mogelijk te beschrijven wat er speelt en hoe te handelen tot 15 juni 2020.

A) Vrij van COVID-19 of 14-daagse quarantaine
Op 12 mei schrijft de ambassade aan een Nederlander die vroeg hoe te handelen om naar Oostenrijk af te kunnen reizen: Alle mensen die een hoofd- of secundaire verblijfplaats in Oostenrijk hebben, kunnen ook Oostenrijk binnenkomen zonder een COVID-test, maar moeten vervolgens 14 dagen naar zelfquarantaine gaan (formulier voor binnenkomst/doorreis Download PDF: Erklarung-Einreise_COVID-19_deutsch_V20200311 
Quarantaine kan vervallen als er een (bij binnenkomst niet ouder dan 4 dagen) negatief moleculairbiologische COVID-test-uitslag is en het juiste formulier is ingevuld door de arts. Voor degenen die binnenkomen met de ‘Inreis-/doorvoeraangifte’ (met bestaande hoofd- of secundaire verblijfplaats): De quarantaine kan worden onderbroken als een COVID-test wordt uitgevoerd (dan rechtstreeks in Oostenrijk) en die negatief is Download PDF: Covid-vrij_3__Anlage_B.

Er zijn verschillende berichten over de strengheid van controles in Oostenrijk als je zonder Covid-vrij- verklaring gereisd hebt en dus in 14-daagse quarantaine moet, of dat wel of niet gecontroleerd wordt. Auto’s met Nederlands kenteken vallen op en lijken in Oostenrijk eerder gecontroleerd te worden. Anderzijds heerst er in Pinzgau ook een relatieve rust.

Zeker niet alle artsen voeren op dit moment Covid-testen uit (en verstrekken Covid-vrij verklaringen). Binnenkort wordt de testmogelijkheid verruimd. Aanvullend heb ik onderstaande mogelijkheid voor afnemen van Covid-19-test verkregen met navolgende beschrijving: De huisarts en GGD testen alleen in geval van symptomen, oftewel bij verdenking van Corona, en als je een beroep in de zorg hebt, in het onderwijs zit, et cetera.
Er zijn artsen en/of GGD’s, die verwijzen naar KLM Health Service. Zij hebben de handen ineengeslagen met de GGD voor deze particuliere en zakelijke aanvragen. Daarmee wordt dat een officiële partij, wat volgens ons, ‘de Oostenrijkers’ kennende, essentieel is. Zij geven telefonisch snel en goede informatie en zijn bereikbaar via de website van KLM Health Services.
De kosten voor een Corona/check bedragen 179 euro per persoon, binnen 24 tot 48 uur volgt e-mail met het resultaat.
Daarnaast heb ik zelf het navolgende adres voor de Covid-19-vrij verklaring gevolgd, zijnde een arts met een eenmanspraktijk Moeiteloos Gezond tegen 40 euro per persoon.

B) Doorreisverklaring
De bijgevoegde Erklärung zur Ein- und Durchreise wordt aan de grens door de Oostenrijkse beambte ingevuld. Het ’14-dagen quarantaine’ wordt niet aangekruist als je je Covid-19-vrij verklaring hebt getoond. Mijn advies is om de verklaring wel uitgeprint, niet ingevuld, mee te nemen voor geval dat.

C) Woningeigenaar
Je moet aan kunnen tonen dat je woningeigenaar bent. Om aan te tonen dat je dat bent, kan een kopie Grundbuch volstaan of een verklaring die je lokale Oostenrijkse gemeente je geeft. Deze wordt dus niet altijd opgevraagd, wel bij de hand hebben!

D) Gegronde reden
De berichtgeving verschilt hoe stringent dat nagegaan wordt. Dat verschilt van: niets tot ‘melding mondeling dat je je woning verhuurgereed moet maken’ (zoals bij de auteur van dit stuk verliep), tot bewijs dat je een afspraak hebt met een bedrijf voor bijvoorbeeld werk aan je woning, tot ‘uitnodiging van bijwonen rechtszitting’. Zelf inschatten hoe je je hier op voorhand voor indekt. Een schriftelijke reden is mijn advies, doch de gok voor een mondelinge melding (‘onderhoud’, ‘bespreking’) aan de grens lukt veelal ook.

E) Mondkapjes mee
Zie de lokale regels voor het dragen, in ieder geval in openbare gelegenheden als supermarkt en openbaar vervoer.

En toen?
Zelf reisde ik met mijn vrouw af op 28 mei, in Rhenen even langs de arts voor een Covid-vrij-verklaring (duur 20 minuten, verklaring dus direct mee, in tegenstelling tot KLM die nastuurt binnen 24 tot 48 uur), wel zelf formulier daarvoor meenemen. Ik heb geen antwoord van de gemeente Wald ontvangen op mijn verzoek voor bewijs dat ik mijn woning(en) nog in bezit heb. Grundbuch of koopakte had ik bij me, maar werd niet naar gevraagd aan de grens. Een mondelinge verklaring dat ik voor mijn eigen vakantiewoning afreis ten behoeve van wat werkzaamheden was voldoende. Dat naast een grondige bestudering door beambte van de Covid-19-vrij-verklaring die ik van Dr. Klatte had.
De grens Nederland-Duitsland is als vanouds, geen controle, gewoon doorrijden met 100 kilometer per uur, waarna gas erop!
In omgeving Wald/Königsleiten gaat alles zeer relaxed. In restaurant is het dragen van een mondkapje niet verplicht, je wordt wel geacht deze bij je te hebben.

Moeiteloos genieten:
Het lijkt veel, maar valt mijns inziens wel mee, zeker inachtnemende het vooruitzicht weer naar je vakantiewoning te mogen gaan en aldaar te genieten van de natuur (naast mijn werkzaamheden).”

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 05-06-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten