HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Registratie van onroerend goed in Egypte

Om eigenaar te worden van onroerend goed is het in veel landen noodzakelijk dat de koper als eigenaar wordt ingeschreven in een eigendomsregister. In ieder land wordt daar echter anders mee omgegaan. In sommige landen verzorgt de notaris de inschrijving, in andere landen moet de koper daar zelf zorg voor dragen. In dit artikel belichten we de registratieprocedure in Egypte.

Het meeste Egyptische onroerend goed is niet geregistreerd. Toch is het een voorwaarde voor de officiële eigendomsverkrijging ervan. Onder de Egyptische wetgeving gaat eigendomsrecht van onroerend goed alleen over door inschrijving in het onroerendgoedregister. Er kleven echter praktische nadelen aan het inschrijven van bezit op naam van een buitenlander. In de eerste plaats verhindert dit de buitenlander om het onroerend goed binnen 5 jaar na aanschaf te verkopen. Daarnaast betekent registratie dat de buitenlander ermee instemt maximaal 2 onroerende goederen in zijn bezit te hebben.

Groen
Wie uiteindelijk de procedure doorzet en het eigendom registreert krijgt een zogenaamd groen contract ('green paper'). Dit is een contract op groen papier en een bewijs van absoluut eigendom. Alleen met zo’n contract kan aangetoond worden dat u de enige echte eigenaar van het onroerende goed bent. Het geval wil echter dat verreweg het meeste onroerend goed in Egypte, zowel van buitenlanders als van Egyptenaren zelf, niet geregistreerd is. De registratie van het eigendomsrecht is niet makkelijk. Het is verstandig om een advocaat of een gerenommeerd accountantskantoor in te schakelen voor het nodige papierwerk. Vooral om er zeker van te zijn dat het onroerend goed op een juiste manier wordt geregistreerd. Het hele proces duurt gemiddeld 6 tot 8 maanden, maar kan 24 maanden in beslag nemen voor buitenlanders.

Niet inschrijven
Hoewel de Egyptische wet dus bepaalt dat het eigendomsrecht op onroerend goed alleen via inschrijving kan overgaan, betekent het nalaten van inschrijving niet dat de koper het onroerend goed niet -wettelijk of praktisch- kan gebruiken of exploiteren. In feite is het niet nodig om te registreren om van het vruchtgebruik van de woning te genieten. U kunt volstaan met het verkrijgen van een officiële volmacht ( 'tauquil') voor het gekochte onroerend goed van de verkoper. U kunt bovendien het verkoopcontract laten registreren en bekrachtigen bij de rechtbank, zodat de verkoper het contract nooit kan veronachtzamen.

Met een volmacht van de verkoper kunnen dezelfde rechten met betrekking tot het gebruik van het onroerend goed worden verkregen, als bij de officiële registratieprocedure van het onroerend goed. Het voordeel van het volmachtsysteem is dat de koper niet de nadelen ondervindt, die aan de registratieprocedure kleven. Het nadeel van niet registreren is dat de koper zomaar ineens geen eigenaar meer blijkt te zijn. De keuze is dus aan de koper!.

"Het aanvragen van de 'green paper' met gelijktijdige verkrijging van de volmacht is vooralsnog de beste optie", aldus de heer Frans van de Zande, ervaringsdeskundige in Egypte.

Opmerking Rob Smulders, directeur Mondi
Kopen in Egypte is niet zonder risico’s. Vanwege de revolutionaire ontwikkelingen van de laatste tijd en de komende parlementsverkiezingen in september van dit jaar is de (nabije) toekomst onzeker. De publieke opinie is dat de verkiezingen te vroeg worden gehouden. De bevolking hoopt op betere tijden en die zullen er ongetwijfeld gaan komen voor de Egyptenaren.

Op dit moment wordt er volop vastgoed gekocht door buitenlanders in met name plaatsen als Marsa Alam, Hurghada en Sharm el-Sheikh. Vanwege de nabijheid van een vliegveld zijn deze locaties goed bereikbaar. Ondanks tegenstrijdige berichten worden er tal van nieuwbouwprojecten gebouwd en gerealiseerd.

Toch besteedt Mondi veel aandacht aan specifieke projecten in de vorm van een dossier. Hebt u gekocht in Egypte en wilt u uw ervaringen delen, reageer dan onder dit artikel.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 16-06-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten