HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Pas op voor nieuwbouwprojecten zonder vergunningen

Tijdens de laatste second home beurzen in Nederland en België, via internetsites maar ook TV-programma’s is weer eens pijnlijk duidelijk geworden dat makelaars en projectontwikkelaars villa’s en appartementen aanbieden zonder dat de vereiste vergunningen in orde zijn. Soms is zelfs de te ontwikkelen grond nog niet eens aangekocht, waardoor lange vertraging of een miskoop op de loer ligt.

Daarom onderzoekt Mondi op verzoek van leden de financiële risico’s en adviseert de belangenorganisatie leden hoe wel tot een succesvolle aankoop te komen met het doel om juist risico’s tot een minimum te beperken. Als dit niet mogelijk is, dan volgt als snel het advies dat het niet onverstandig is dat de aspirant-koper zich verder oriënteert. 
Geen onnodige risico’s!
Dan biedt Mondi alle deskundige onafhankelijke begeleiding om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen, waarbij het belang van leden altijd voorop staat.

Praktijksituatie en belangrijkste aandachtpunten
De aandacht van een lid wordt getrokken door een strandvilla in Spanje
(Mondi had net zo goed andere voorbeelden kunnen nemen, ongeacht het land.)
We beginnen met aandacht voor ‘De Ley de Costa’.Deze kustwet kan wel eens voor verrassingen zorgen bij de aan- of verkoop van een Spaanse woning gelegen aan de kust. Recent heeft Mondi in opdracht van een lid een gevalideerd taxatierapport van een villa in La Manga del Mar Menor laten maken. Deze prachtige villa grenst direct aan het stand op de strip nabij Mar Menor. Uit de taxatie (en vooraf via Google maps) blijkt direct wat de consequenties zijn van de kustwet.
Conclusie: de eigenaar heeft al jaren gelden een strook van het perceel afgestaan ten behoeve van het strand conform ‘De Ley de Costa’. De buren en veel bewoners met percelen tot aan het strand gaan kennelijk wachten op de consequenties (als ze zich hiervan bewust zijn), waarmee ze vroeg of laat geconfronteerd gaan worden. Die consequenties kunnen enorm zijn, zeker als de flink opgehoogde tuin, voorzien van een toch wel bijzonder gewenst zwembad, met een muur grenzend aan het strand van meters hoog ter bescherming tegen de zee, (deels) afgebroken dient te worden.

Veruit de meeste makelaars, actief met de verkoop van vastgoed in Spanje, attenderen u niet op dit mogelijke probleem. De reden: gebrek aan kennis.
Als u dan ook nog ‘vergeet’ een onafhankelijke deskundige advocaat in te schakelen of een advocaat inschakelt die tevens de belangen van de makelaar/projectontwikkelaar vertegenwoordigt, dan is de kans vrij groot dat u een kat in de zak koopt.

Nog meer belangrijkste aandachtpunten (exclusief voor leden)
  1. Eigendom grond;
  2. Reserveringsovereenkomst aankoop woning;
  3. Koopovereenkomst;
  4. Opeisen bankgarantie.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 18-10-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten