HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Overdrachtsbelasting van twee naar acht procent

Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting bij aankoop van een vakantiewoning in Nederland met maar liefst 400 procent gestegen. Dit scheelt bij een aankooprijs van 400.000 euro al snel 24.000 euro extra aan belasting voor de Nederlandse schatkist. Mondi is erg benieuwd naar met name de consequenties voor de waardeontwikkelingen, omdat de afgelopen jaren de vraag naar recreatiewoningen groter was dan het kwalitatief interessante aanbod.

Ondanks Corona hebben de eigenaren met de verhuur van een vakantiewoning over het algemeen een prima verhuurrendement ontvangen. In het relatief korte Nederlandse hoogseizoen waren de vakantieparken over het algemeen goed bezet. En dat is nou net de periode, waarin het grootste deel van het verhuurrendement wordt gerealiseerd.

Beleggers ontmoedigen
Eigenlijk doet de overheid aan positieve discriminatie om vooral kopers tussen de 18 en 35 jaar te stimuleren om een woning te kunnen kopen. Als deze groep zelf een woning daadwerkelijk gaat betrekken, wordt ze eenmalig vrijgesteld om overdrachtsbelasting te betalen. Vanaf 1 april 2021 wordt de grens voor de vrijstelling 400.000 euro. Als de woning duurder is dan 400.000 euro, dan betaal je over het hele bedrag twee procent aan overdrachtsbelasting. Ook dan geldt de eis dat je de woning zelf moet bewonen. De kopers hebben dus maximaal 8.000 euro voordeel. Of dat nu stimuleren is, laten we maar even in het midden.
mr Willem D. Bierens de Haan (Financieel en Juridisch Trainer, Repetitor Rechten en Juridische Beroepsopleidingen): "Nu probeert de Overheid wel een ´verhuisboete´ op te leggen aan de kopers van zakelijk vastgoed, maar in de Overdrachtsbelasting kan men nog steeds kiezen. Of de ´stenen´ verwerven (en dan in het algemeen meteen aangeslagen worden) of een aandelentransactie en dan gebruik maken van een van de vrijstellingsbepalingen. Wat dat betreft is het enkel nog interessanter geworden om het vastgoed te structureren."
Voor beleggers wordt de aankoop van vastgoed in Nederland dus minder aantrekkelijk gemaakt als het motief van aankoop is om de woning te verhuren. Capital Value publiceerde in september 2020 al een interessant artikel:
“Door belastingmaatregel verdampt mogelijk circa 19 miljard euro balanswaarde bij corporaties en pensioenfondsen.”

Volgens berekeningen van Capital Value zal van de opgebouwde balanswaarde van de huurwoningen van woningcorporaties en pensioenfondsen mogelijk ruim 5,5 procent verdampen, hetgeen neerkomt op 16,2 miljard euro voor corporaties en 2,8 miljard euro voor pensioenfondsen.

Overdrachtsbelasting ontwijken

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 06-01-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten