HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Openheid bij notariële zaken

Tijdens een bespreking over testamenten is het van belang de familiesituatie compleet in kaart te brengen. Waar bestaat de familie uit? Hoe zijn de onderlinge verhoudingen? Zijn er misschien familieleden die je meer wilt toedelen dan anderen? Daarbij speelt ook de omvang van het vermogen een grote rol.

Is er eigen vermogen, zijn er schulden? Opgebouwd pensioen? Een erfenis in het verschiet? Al deze informatie en meer gaat over tafel. Een must om goed te kunnen adviseren.

Meestal heeft men geen enkele moeite openhartig tegen mij te zijn, men wil immers gedegen advies.
Een maand geleden verliep het echter anders.
De dame in kwestie liep rood aan bij mijn vraag naar de familieverhoudingen en wel zo dat het gesprek stokte. Ik probeerde geruisloos over te stappen op een ander onderwerp om zo de gespannen situatie te doorbreken. We spraken over de vakantiewoning in Frankrijk en de toekomstige plannen om het op naam van de kinderen te zetten. Deels uit oogpunt van vermogensplanning maar ook om het onderhoud van de woning en die van de tuin naar de volgende generatie door te kunnen schuiven.

Twee dagen later werd ik door mevrouw gebeld. Buiten haar partner om wilde ze graag uitleg geven over haar gespannen reactie. Al jaren liep ze rond met een groot geheim: was haar vader wel haar biologische vader? Keer op keer had zij van hem te horen gekregen dat ze onmogelijk zijn kind kon zijn. Was het een misplaatste grap, of meer dan dat? In haar ogen herhaalde hij het te vaak om het af te kunnen doen als een ongelukkige opmerking. Het beheerste nagenoeg haar hele leven. Zo’n (op het eerste oog) simpele vraag naar de familieverhoudingen had het opeens weer op scherp gezet.

Ze herinnerde zich dat vroeger in het dorp vaak gevraagd werd: van wie ben jij er eentje? Nooit had ze op dat moment kunnen bevroeden dat ze hier jaren later zo mee zou worstelen. Haar moeder kon en wilde ze hier niet mee belasten. En het was te laat om haar vader eens flink aan de tand te voelen, hij was inmiddels overleden. Haar identiteit kon naar haar mening niet tot volle wasdom groeien zolang ze in het duister tastte.

Het was dan ook tijd voor duidelijkheid. Een DNA test zou uitkomst kunnen bieden. Haar beide zussen konden goed begrijpen met welke vragen zij worstelde en stemden in met een test. De uitslag liet een volle week op zich wachten. Tijd te over voor mijn cliënte om allerlei scenario’s de revue te laten passeren. Wat als? Vanaf nu aan zou niets meer hetzelfde zijn. Het betekende een geheel nieuw begin.

De verlossing kwam per e-mail, met klamme handen las ze de inhoud: de match was wel degelijk nagenoeg perfect. Opeens vielen allerlei puzzelstukjes op zijn plaats. Tijd om haar partner, en uiteraard haar zussen, op de hoogte te brengen. En haar moeder? Die liet ze maar in het ongewisse, het zou teveel oud zeer opleveren.

Tijdens de eerstvolgende bespreking was van spanning geen sprake meer, en kon vrijelijk een en ander besproken worden. Niets stond meer in de weg aan het opstellen van een testament.

Wat is de les die men kan trekken uit het bovenstaande?
Om openhartig over notariële zaken te kunnen spreken is openheid van groot belang. Sluimerende (familie-)kwesties uit het verleden kunnen een blokkerende werking hebben.
Maar je zult zien, zodra dat eenmaal achter de rug is, komt er volop ruimte voor in de plaats.

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 13-04-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten