HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Ook zorg in Nederland voor pensionado's

Eind van deze maand treedt een belangrijke nieuwe Europese verordening in werking. Deze verordening brengt een aantal veranderingen met zich mee.

Eind van deze maand treedt een belangrijke nieuwe Europese verordening in werking. Deze verordening brengt een aantal veranderingen met zich mee met name voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden die in het buitenland wonen. Zij kunnen vanaf 1 mei in Nederland terecht voor een medische behandeling.

De nieuwe Europese Coördinatieverordening draagt de naam “Vo 883/2004”. Het is een enigszins ingewikkelde verordening die de 27 socialezekerheidsstelsels moet gaan coördineren. Er is niet gekozen voor een harmonisatie van het beleid. In dat geval zou het beleid in de lidstaten hetzelfde worden. De lidstaten bepalen nog steeds zelf de inrichting van het eigen sociale zekerheidsstelsel.

Coördinatie
In plaats daarvan is gekozen voor coördinatie en daar moet deze verordening voor zorgen door te bepalen in welke gevallen welk land bevoegd is. Het doel is dus dat de vele grote verschillen in sociale zekerheid tussen de EU-lidstaten zodanig georganiseerd worden dat het vrije verkeer van goederen en personen (één van de belangrijkste peilers van de Europese Unie) niet in gedrang komt.

Zorg in Nederland
Één van de veranderingen is dat Nederlandse gepensioneerden (en uitkeringsgerechtigden), die in het buitenland wonen, gewoon in Nederland terecht kunnen voor het ondergaan van een medische behandeling. Vooralsnog is het alleen mogelijk om in Nederland spoedeisende hulp te ondergaan. Vanaf 1 mei veranderd dit, voor zorg in Nederland hebben gepensioneerden geen Europese verzekeringskaart (EHIC) nodig en hoeven ze ook geen toestemming te vragen. Het gaat dan om zorg die in Nederland op grond van de Zvw en AWBZ voor vergoeding in aanmerking komt. Hiervoor hebben zij de 'Verklaring aanspraak op medische zorg in Nederland' nodig. Die krijgen zij tegelijk met de EHIC rond 1 mei van het CVZ toegestuurd.

Bron: CVZ


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 12-04-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten