HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Onrust om Europese sociale zekerheid

Nederlandse grensarbeiders kunnen in geval van werkloosheid geen beroep meer doen op een Nederlandse WW-uitkering.

Nederlandse grensarbeiders kunnen in geval van werkloosheid in een aantal gevallen geen beroep meer doen op een Nederlandse WW-uitkering. Dit is het gevolg van de nieuwe Europese regelgeving die bepaalt dat mensen onder bepaalde omstandigheden in hun woonland terecht moeten voor een uitkering. Met name onder Nederlanders die in België wonen en in Nederland werken is hierdoor onrust ontstaan.

Voorheen konden Nederlanders die bijvoorbeeld in België wonen, maar in Nederland werken in Nederland een WW-uitkering aanvragen. Door de nieuwe verordening die 1 mei in werking is getreden en onder andere sociale zekerheid regelt moet nu in bepaalde situaties een uitkering in het woonland worden aangevraagd. Dit ondanks het feit dat de premies worden afgedragen in het werkland.

Lager
De veranderde regelgeving is van toepassing op alle grensarbeiders binnen de Europese Unie. De verandering wordt echter vooral gevoeld door Nederlandse grensarbeiders die in België wonen. Voor deze groep mensen pakt de nieuwe verordening extra nadelig uit omdat de Nederlandse uitkering veel hoger kan liggen.
In Nederland bedraagt de uitkering maximaal 75 procent 186,25 euro per dag. Dit komt neer op maximaal 3038 euro per maand. In België ligt dit aanzienlijk lager, met maximaal 1324 euro per maand. Het Nederlands-Belgisch Centrum, dat bemiddelt voor duizenden grensarbeiders, wil dat de oude regeling zo snel mogelijk wordt hersteld en klopt daarvoor aan bij de Europese Commissie. De nieuwe regelgeving zou oneerlijk zijn, omdat in Nederland sociale premies worden afgedragen.

Hoofdlijnen
Uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat een werknemer is verzekerd in de lidstaat waar hij of zij werkt, óók ingeval de woonplaats in een andere lidstaat ligt. Als een werknemer slechts één werkgever heeft, is de werknemer voortaan verzekerd in de lidstaat waar deze woont, als de werknemer in dat land ten minste 25% van zijn tijd werkt. Anders is de werknemer verzekerd in de lidstaat waar de werkgever is gevestigd. Als de werkgever is gevestigd in de lidstaat waar de werknemer woont, is de werknemer in het woonland verzekerd. Ook als een werknemer voor twee werkgevers in verschillende lidstaten werkt, is de werknemer in het woonland verzekerd.

Bron: Telegraaf, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Meer informatie:
Europese Sociale zekerheid(uitgebreid artikel in drie delen met alle details over de nieuwe regels)


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 22-06-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten