HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Online taxatie Frans onroerend goed

Online taxatie is te vergelijken met ‘een verrekijker’ waarmee, met Big Data, de economische situatie van elk Frans vastgoedobject waargenomen kan worden. De basis wordt gevormd door gegevensbestanden van Franse Overheidsinstanties, aangevuld met onlinebronnen. Deze nieuwe optiek van taxatie staat los staat van taalbarrières en cultuurverschillen, en is daarom geschikt voor tal van handelstoepassingen in de verkennende fase.

Daarnaast wordt een rekenbox bijgeleverd om in eigen beheer de optimale financiële montage in te stellen. Mondi had in februari 2013 de primeur deze innovatie onder de aandacht te brengen. Op verzoek van Mondi deelt de bedenker/ontwerper Ad Popper zijn ervaringen.

Wie maken er gebruik van?
"Na vijf jaar ervaring kunnen we stellen dat kopers met de aanschaf ook een zakelijk belang voor ogen hebben. Ze willen genieten van de Franse levensstijl, maar het pand is ook bedoeld als appeltje voor de dorst. Het pand bepaalt of het een droomplek is. Maar als het gaat om kapitaalopbouw, is de locatie en omgeving bepalend. Met online taxatie worden beide verlangens in balans gebracht, omdat gedetailleerde gegevens over het pand zoals de locatie en omgeving beschikbaar zijn.

Ook is te constateren dat kopers tijdrovende beroepen hebben, zoals bij ondernemers, partners van adviespraktijken en medisch specialisten het geval is. Die willen snel weten waar ze aan toe zijn. Snelheid is belangrijk voor ze, en de online taxatie kan in drie dagen leveren.
Tot slot valt op te merken dat zij uitgesproken assertief zijn en er voldoening in scheppen het allemaal zelf voor elkaar te krijgen. Wat ze missen is degelijk materiaal waar ze van op aan kunnen. Met online taxatie zitten ze nergens aan vast, en feiten en cijfers liegen niet. Dat bevalt ze.

Het komt wel eens voor dat het alleen om de waardebepaling gaat omdat het onroerend goed op de ondernemingsbalans staat. Of daaruit wordt ontvreemd, zoals bij bedrijfsovername het geval is."

Welke objecten betreffen het?
"Het zijn stuk voor stuk bijzondere objecten. Ze staan op de monumentenlijst, waarvan de gevel, en soms ook het interieur beschermd is. Vaker komt het voor dat het pand op de cultureel erfgoed lijst staat. Tot slot betreffen het panden met een bijzondere architectuur of bouwstijl.
In veertig procent van de gevallen betreft het niet alleen het pand, maar ook de overname van een lopende zaak als een B&B. Er is een grote gegevensrijkdom nodig om alle bijzonderheden van het object en zaak in kaart te brengen. Dat is altijd maatwerk, wat in de praktijk blijkt mee te vallen. Er kan toch binnen drie dagen worden geleverd. Het zijn leuke objecten om mee aan de slag te gaan."

Wat is de effectiviteit van online taxatie?
"Voor kopers die het pand voor bewoning gebruiken, geeft online taxatie een gelijkwaardige onderhandelingspositie. Kennis is immers macht. Dat vertaalt zich naar scherpe onderhandelingen waarbij de aankoopprijs moet worden behaald die, zakelijk gezien, reëel is. Het gaat immers ook om het appeltje voor de dorst. Komt men er niet uit, wat zelden gebeurt, dan komt het voor dat de koper zich terugtrekt.

Het is voorgekomen dat financieringsaanvragen onnodig door acceptanten werden afgewezen en niet eens in behandeling werden genomen omdat de aanvraag buiten de kaders viel. Terwijl, achteraf gezien, met het verhogen van de eigen bijdrage, het kiezen van een andere hypotheekvorm of looptijd, de aanvraag wel in behandeling werd genomen. Helaas was het dan al te laat.
Om onnodige teleurstelling te voorkomen, is de rekenbox uitgebreid met een virtuele acceptant. Die geeft een indicatie of de aanvraag 'door de deur van die Franse Bank past'.

Indien er naast het pand tegelijk een zaak wordt overgenomen, dan ziet in veertig procent van de gevallen de aanstaande koper zodra het taxatierapport is opgeleverd af van de koop. Verkoper haalt meer dan eens een substantieel bedrag van de aankoopprijs van het pand af, maar daar wordt zelden op ingegaan is de ervaring.

Samengevat zet online taxatie zowel koper als verkoper met de beide benen op de grond. Het aankoopproces wordt zakelijk van toonzetting. Neemt niet weg dat het bij dit type koper erom gaat de juiste balans te vinden tussen levensgenot en kapitaalopbouw. Daarbij vertrouwen zij op zichzelf. Online taxatie helpt hun daarbij, en bespaart een hoop ellende achteraf."
Opmerking Mondi
Een online taxatie kan interessant zijn als u snel een indicatie wenst van een vastgoedobject, maar verschaft geen inzicht in een marktconforme prijs. Als u een voorbeeldrapport ziet (voor Mondi leden onder dit artikel te raadplegen), beseft u dat de taxatie via irrelevante, maar zeker ook nuttige (achtergrond)informatie tot stand komt. Ter vergelijking: Nederlandse taxateurs maken voor het opstellen van een taxatierapport voor een vastgoedobject in Nederland als bron dikwijls gebruik van een online taxatieverslag van Calcasa. Calcasa biedt u de benodigde informatie voor een doe-het-zelf waardebepaling met nuttige informatie, zolang er voldoende data beschikbaar is van vergelijkbare vastgoedobjecten.

Echter, de online taxatie, maar ook de ‘Estimation gratuite’ en ‘Avis de Valeur’ zoals die door makelaars worden verstrekt, hebben geen enkele waarde in situaties waar een door een ‘Expert Immobilier’ opgesteld uitgebreid taxatierapport (Rapport d'expertise) wordt gevraagd door bijvoorbeeld een bank indien er sprake is van een financiering. Een taxateur of ‘Expert Immobilier’ brengt niet alleen een uitgebreid bezoek aan het de locatie van het vastgoedobject, maar verricht uitgebreid onderzoek naar alle factoren die van invloed kunnen zijn op de waarde van de woning en de grond.

Ad Popper is verbonden aan Xilion, een leverancier van marktkennis buitenlandse markten, gebaseerd op Big Data.

Voorbeeld online taxatierapport voor Mondi-leden
Indien u lid bent van Mondi kunt u, nadat u zich hebt ingelogd, een voorbeeld inzien van een uitgebreide rapportage (116 pagina's). Het betreft een object aan de Franse kust met een recreatieve bestemming. Voor de volledigheid hebt u tevens inzage in een voorbeeldrapport van een object in Montmartre (Parijs) bestemd als lange termijn beleggingsdoelstelling (113 pagina's) en ziet u een voorbeeld van de rekenbox. De rapporten zijn gebaseerd op werkelijke situaties, maar op verzoek van de opdrachtgever geanonimiseerd. 

Het aantal pagina's schrikt in eerste instantie af. Totdat leden begrijpen dat het gaat om de vijf bladzijden in de samenvatting. De rest zijn bijlagen die de onderbouwing bevatten, waarop de samenvatting is gebaseerd. In de bijlagen wordt, daar waar mogelijk, met afbeeldingen gewerkt omdat dat geen kennis van de Franse taal vereist om het te begrijpen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Ad Popper
Datum: 02-05-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten